Körülbelül 400 milliárd forint értékben.

Olyan aszály sújtja az Alföldet, hogy több százezer hektárnyi termés mehet tönkreMTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Mintegy 300 ezer hektárnyi kukorica és 200 ezer hektárnyi napraforgó ment tönkre a súlyos aszály miatt – csak emiatt a két növény miatt legalább 400 milliárd forint lesz a kiesés a gazdáknál, számol be róla a telex.hu.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke beszélt arról a Portfolio.hu-nak, hogy tragikusan gyenge az idei kalászos termés Magyarországon. De ilyen szempontból kettéválik az ország:

a Dunántúlon közepes és jó termésű vidékek váltogatják egymást, az Alföldön viszont pusztító aszály tombol.

A kieső termés miatt kevesebb jut majd exportra. „Míg az átlagos években mintegy 2,5 millió tonna kalászos gabonát exportál Magyarország, addig az idei termés után ez a mennyiség nem lesz több 1 millió tonnánál” – mondta Petőházi.

Ráadásul nem csupán a mennyiség kifejezetten rossz, hanem a termés minősége is nagyon gyenge – mondta el a lapnak Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára, ez az árpa és a búza esetében már világosan látszik.

Forrás: telex.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Kb 15 eve mondjak hogy Magyarorszag el fog sivatagosodni a klimavaltozas kovetkezteben.
A fideSS magasan szart az egeszre. A lenyeg hogy a NER elvtarsaknak megegyen a szuper yacht az Adrian ahol ki lehet birni a meleget.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
egy hatalmas probléma a sok mondvacsinált között ! -persze az idiótáknak a migráncs és a gáz téma jobban bejön!
magyar1
@csak úgy...: Haragszom a ner-gazdagokra de a migráns és a gáz téma bizony nagyon fontos nekünk.
De fideszék tényleg szarnak az öntözéses módszerekre, valaki mondta, hogy x területről 70 mázsa búza jött le most meg 20.
kisfalud
@szaboria1: A száraz évjáratok sajnos úgy tíz tizenöt éve kisebb nagyobb károkat okozva követik egymást, de a tendencia az növekvő szárazságot mutat. Ezt a jelenséget hívták a fidesz trolljai kamu klíma változásnak, a Rogán hivatal elvárásainak megfelelően. Persze már nem is csodálkoztam, hogy ennek a katasztrófának a mérséklésének az eszközét a vízjogi díjak emelésében és a falusi kutak megadóztatásában látta az Orbán kormány. A kútadót politikai okokból hál' Istennek elnapolták, de a vízkivétel díját csak tavaly nyáron jutott eszükbe átmenetileg csökkenteni, de már hol vannak a régi öntözőberendezések, nem segített semmit az általuk megkétszerezett díj átmeneti csökkentése. Aztán ott tartunk, hogy megint húzhatunk egy strigulát az elbaltázott, a hozzáértésük hiányát megint igazoló kormányzati intézkedések lajstromában.
Yoda69
@KisTehen: Az sose lesz, mert a Duna, szemben a Tiszával, nem fog kiszáradni. Legalábbis a következő 20-30 évben biztos nem, igaz a víz hozama jelentősen lecsappan. Menj le a Duna partra es nézd meg magad mennyire alacsony a vízállás.
magyar1
@kisfalud: Régen a szoc-ban Kecskemét határában ahol most a merci gyár van, hatalmas öntözőberendezések gurultak még a kukoricásban is.
Yoda69
@magyar1: Ja akkor meg voltak TSZ-ek. Azota privatizaltak a foldeket, a gazdagat tonkretettek, az allam meg leszarja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.