„Orbán vétója a minimális társasági adó ügyében támadás a szociális Európa ellen”  címmel írt közös cikket a Politico portálon Pedro Marques, az EP képviselője, a Szocialisták és Demokraták frakció alelnöke, Paul Tang az EP adóügyi bizottságának elnöke, és Aurore Lalucq, a Szocialisták és Demokraták frakció adóügyi szóvivője.

Orbán elintézte: szegényebbek lesznek a nyugdíjasok és borúsabb jövő vár a gyerekekre

A szerzők szerint multinacionális vállalatok minimumadójáról szóló globális megállapodást követően a megállapodás európai végrehajtásának sétagaloppnak kellett volna lennie. Végül is a történelmi eredményt több mint 130 ország, köztük az Európai Unió valamennyi tagja támogatta.

Azonban, ahogyan azt már megtapasztaltuk, amikor az EU adópolitikájáról van szó, mindig számítani kell a váratlan eseményekre.

Miután a nehéz tárgyalások során végig a megállapodás mellett volt, a magyar kormány úgy döntött, hogy megfordítja az irányt, ellenzi a megállapodást és blokkolja azt. Általános a gyanú, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra használta vétójogát, hogy zsarolja az uniós intézményeket és a tagországokat, hogy enyhítsenek a jogállamisági feltételeken, és ennek következtében folyósítsák az országától jelenleg visszatartott pénzeszközöket.

Egyrészt azzal, hogy Orbán Viktor "túszpolitikához" folyamodott, megerősítette, hogy nem hajlandó betartani a liberális demokrácia alapelveit – ami senkit sem lepett meg. Másrészt a miniszterelnök megmutatta hogy teljesen semmibe veszi az európai jóléti államot és a saját hazáját is.

- írták.

Kétségtelen, hogy e többletbevételek elvesztése az egész blokkban káros hatással lesz az egészségügyi ellátás és az oktatás minőségére, valamint a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságára.

Bár a belső piac a gazdasági növekedés, a kereskedelem és a hatékonyság motorja, még mindig nincs hatékony védelmet nyújtó eszköz az adóverseny, a nyereségátcsoportosítás és más káros adórendszerek ellen. 

Magyarország vétója tehát egy sokkal nagyobb probléma tünete:

hogy az egyhangúság az adópolitikában mennyire káros az esélyegyenlőségre nézve, illetve, ha egy reform a 27 tagállamból 26-nak kedvez, a szükséges egyhangúság miatt mégsem megy át a Tanácson.

Ellentétben azzal amit Orbán Viktor mond, ez a magyarokra, köztük a nyugdíjasokra is veszélyt jelent, hiszen mindig lesz valaki, valahol, aki egy kicsit tovább megy ebben a versenyfutásban. 

Bár végül is megtalálhatjuk a módját annak, hogy megkerüljük Orbán vétóját, és a többi tag között megerősített együttműködésen keresztül toljuk ki az alkut, ez csak egy rövid távú megoldás lesz, nem pedig alapvető megoldás.

- jelentették ki.

Az írás szerint ez egész egyszerűen azt jelenti, hogy Európa egésze rosszabbul jár, szegényebbek lesznek a nyugdíjasok és borúsabb jövő vár gyermekeinkre.

Forrás: Politico

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
26 tagországgal szemben szavazott ez a futóbolond.
Igazzá vált az autópályás vicc. Csak az a baj, hogy egy egész ország ül orban autójában, ami a rossz irányba száguld.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Ez a megállapítások az utolsó betűig hazugságok!
Érzed mekkora hülyeség amit itt előadtok? Fele annyi mint izlandon, Görögországban vagy Dániában, stb.
Nem inkább azok ellen kellene lázadni akik miatt emelni kellene..?
Neked erről annyi jut eszedbe, hogy o1g?
teuton
@verőce21: Hülyegyerek, mi FELEANNYI Magyarorszagon??? A jövedelemre gondolsz? Az bizony az ÖTÖDE! Az elelmiszerarakra gondolsz, a fizeteshez viszonyitva? Az a duplaja!!!
verőce21
@teuton: - Mennyi?
- 30
- Mi harminc?
- Mi mennyi...?
kereső
Miközben a kata-t kivégző parragh-nak a cége usa adóparadicsom államában van bejegyezve, mint ahogy csányi cégei meg szingapúrban.
Ftomi
Én félek, hogy Orbán úgy jár majd, mint Lehel!
Addig húzogatja az oroszlán bajszát, amig az berág és akkor neki és NEKÜNK is annyi!
teuton
@verőce21: - Hülye"
- Ki hülye?
- Te1

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.