A kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) 7,3 milliárd eurós – vagyis közel 3000 milliárd forintos – beruházást indít Debrecenben melyet azonnal megerősített a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye, és azóta a teljes Fidesz gépezet ezen örömködik.

Kínai milliárdos farvizén teper az Orbán-kormány – A cél Németország meghódítása
Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök munkaebéden vesz részt az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciájának (CPAC) megnyitója előtt a CPAC vezetőségi tagjaival a konferencia helyszínén, Dallasban 2022. augusztus 4-én. MTI/Benko Vivien Cher

A cég a legnagyobb szereplő az elektromos autókba szánt akkumulátorok gyártói között, a most bejelentett befektetés pedig Magyarország történetének eddigi legnagyobb magánberuházása a minisztérium szerint.

Az új, várhatóan 9000 munkahelyet kínáló létesítmény felépítése még az idén megkezdődhet, és öt-hat éven belül befejeződhet, de az ütemterv részletei egyelőre nem ismertek.

A sencseni tőzsdén jegyzett CATL árbevétele azonban egy év alatt több mint a duplájára nőtt, az idei első negyedéves adat 7,4, míg a tavalyi 2,9 milliárd dollár volt. A közelmúlt dinamikus bővülése az éves adatok tükrében is látványos, 2020 és 2021 között a forgalom és a profit is közel megháromszorozódott a kínai cégnél.

A vállalatot 2011-ben alapította Robin (Yuqun) Zeng, aki azóta a jelenleg 43 milliárd dollárra becsült vagyonával az egyik leggazdagabb kínaivá lépett elő a ranglistákon. 

A CATL azonban már nagyobb akkupakkok gyártására szakosodott, eleinte a zhangbei-i energiatároló-projektben vett részt, ahol a szél- és napenergia tárolására hoztak létre akkumulátorkapacitásokat. Az autóipari kötődés kialakulására sem kellett sokat várni, 2012-ben már a BMW-vel lépett stratégiai együttműködésre a cég, amit még több ország és járműkategória gyártóival történő megállapodások követtek az ágazatban.

A magyarországi beruházás tehát a vállalat életében is mérföldkőnek számít, az ide tervezett 100 gigawattórás akkumulátorgyártó-kapacitás a cég eddigi legnagyobb külföldi projektje.

A debreceni gyár révén a CATL elsősorban a Mercedesszel, a BMW-vel, a Stellantisszal és a Volkswagennel fűzheti szorosabbra a kapcsolatát. Az európai autógyártók egyre inkább elköteleződnek a villanyautók iránt, így az akkumulátorcsomagokat övező keresletük vélhetően fokozódik a közeljövőben, amit a kínai cég majd a közelükben működő üzemből fedezhet

A CATL beruházásának nagyságrendjét az is jól érzékelheti, hogy ezzel több mint megduplázódik a Magyarországon várhatóan kiépülő akkumulátorgyártó-kapacitás. 

Forrás: G7

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@Pegero: Te barom. Ha kilepunk az Uniobol, Kina azonnal atviszi a beruhazast Szlovakiaba, mivel ez a gyar az Unioban eladando kinai elektromos autok akkumulátor ellatasat szolgalja.
Gondolkozz mielott ostobasagokat beszelsz, bar tudom ez neked nehezedre esik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@Maccska: Es? Ez bizonyit valami?
Az alabbi levelet egy fejvadasz kuldte nekem:

Tisztelt XY!



Megtaláltam az önéletrajzát a profession.hu-n és szeretném a figyelmébe ajánlani az alábbi mérnöki álláslehetőséget. A partnerünk egy gyártócég, amely egy 400 milliárd Forintos zöldmezős beruházás keretében települ most Debrecenbe. Amennyiben felkeltette az érdeklődését az álláslehetőség, kérem küldjön egy tel. számot és egy időintervallumot, amikor felkereshetem.



Summary:

Under the leadership of the department manager of the new energy plant preparation department and the project manager of each project, and under the overall control of the site team leader of the new plant preparation department. Responsible for the installation and management of all new plants, dormitory buildings and canteens in the area under his jurisdiction. To ensure that the quality of the works under the responsibility of the project meets the design requirements, the progress meets the production requirements of the company, and the safety and civilization of the new project meets the requirements of local and national specifications.



Tasks and responsibilities:

1、Participate in the construction drawing review.

2、Participate in the audit of the construction organization design and special construction plan declared by the construction preparation unit; audit the supervision outline and supervision implementation details declared by the supervision unit unit; review the qualification of suppliers and related situations.

3, timely coordination with planning and planning engineers to solve technical problems arising in construction, regular inspection, inspection and evaluation of the quality of work in progress projects, quality of engineering materials, quality of supervision by supervision units, etc..

4、Audit the monthly progress plan and three-week rolling plan of the project prepared by the construction unit, and assist the project manager in supervising...
ómió
@Eladott Ország: A zárt osztályon is van élet? Nem kétséges, mert nyilván ezt is onnét üzened! És Gyuri gazdád egyetlen tervét se találod? Érdeklődj az "NGO" hajóinál, hány migráncs Európába telepítése a napi kvótájuk! Hátha közelebb jutsz a "nemlétező terveihez"! Ha meg az emlékezésnél tartasz, úgy látom, neked nincs mivel! Mert, ha lenne, "beugrana", hogy a covid kezdete idején a világ országai egymás sarkát taposták a tülekedésben, hogy valahol vakcinához meg lélegeztetőgépekhez jussanak, miközben nálunk a bolsi tetübandád mindent elkövetett, hogy ezt elgáncsolja. A brüsszeli efftársaitok - mint "beszerzők" - meg majd' egy évvel utána "már képesek is voltak" némi vakcina leszállíttatására! Kirikiadis efftársnőtök csuszikapénze biztos nem engedte előbb! Szóval, majd, ha lesz mivel emlékezned, csak akkor próbálkozz vele!
ómió
@Yoda69: Még mindig nem javult az állapotod ott az elmeosztályon, hogy a saját tetvesbolsi efftársaid felismerésére is képtelen vagy!? Ezzel csak a hagyományos bolsi hazudozás hintésére maradtál képes? Szar ügy!
Yoda69
@ómió: Bolsevik! Neked kuss a neved. Akkor ugass ha szolnak hozzad, egyebkent meg farkad behuzva kushadj. Roman seggnyalo fasz.
ómió
@Yoda69: Még mindig nem ismered fel a tetvesbolsi magadéit, efftársak saját tetves bolsiságát másrahazudó elmebetege!? Meg már azt se tudod, kihez szóltál, bolsiék faszszopó szőröstalpú főgyagyása!? Nem irigylem a pszichiátereidet ott Bukarestben!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.