Az önkéntes nyugdíjpénztárak hat hónap alatt csaknem 155 milliárd forintos veszteséget értek el a befektetéseiken, ami nagyjából 9 százalékos negatív hozam fél év alatt, évesítve pedig ennek a duplája lenne – számolt be róla a Napi.hu.

Katasztrófa a nyugdíjpénztárak körül – rekordveszteséget termeltek
Fotó: Pixabay

2008-as krízisnél és a covid-járványnál is nagyobb a veszteség az idén a nyugdíjpénztáraknál. Az orosz-ukrán háború nyomán kibontakozó energiaválság, a küszöbön álló recesszió, a tőzsdék és a magyar állampapírpiac zuhanása nehéz helyzetbe hozták az intézményeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak hat hónap alatt csaknem 155 milliárd forintos veszteséget értek el a befektetéseiken, ami nagyjából 9 százalékos negatív hozam fél év alatt, évesítve pedig ennek a duplája lenne. A pénztári portfóliók többségének minimális pozitív hozamra sincs esélye eddig az idén, arra meg végképp semmi szanszuk, hogy lekörözzék a júliusban már 13,7 százalékon tetőző, és várhatóan még magasabbra szökő inflációt, vagyis reálhozamot érjenek el, írja a lap.

A magánkasszák működési eredménye is negatív lett az első félévben, ennek főleg az volt az oka, hogy a működési célú bevételek 27 százalékkal csökkentek.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: Napi

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
Gyerekek!Talicskát kell venni,mert olyan pénzünk van,mint az ólom!Kurva nehéz,de írtó puha,a segget pont ki lehet vele törőlni!
mackoka46
Katasztrófa hát. Kerekítési különbözetet kapnak kamat gyanánt.
Lepényleső
Na ugye!? A nagyságos úr amit akart csak elvette?
ómió
Na! "Gyümölcsözik" a(z efftársi) manyup!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.