Az Európai Bizottság és a legtöbb tagállam már szorgalmazza, hogy az EU árszabályozást vezessen be az energiapiacokon – írja a Napi.hu.

Kész Brüsszel rezsiterve – a magyar kormány nem rajong érte
Fotó: Pixabay

Brüsszel azzal számol, hogy az olcsóbb földgáz- és villamosenergia-árak visszafoghatják az inflációt, valamint a fogyasztók terheit, de az uniós reizsicsökkentés csak tompítani tudja majd a gazdasági válság hatásait.

Az Orbán-kormány egyelőre nem támogatja az árcsökkentő lépéseket.

A Bloomberg által csütörtökön megismert politikai feljegyzés szerint

az Európai Bizottság egy intézkedéscsomagot fontolgat, amely többek között az energiaigény csökkentését, valamint a megújuló energiaforrásokra, az atomenergiára és a szénre vonatkozó árplafonokat tartalmazná.

A brüsszeli feljegyzésben az áll:

Bár a beavatkozási eszközök segíthetnek enyhíteni a válság hatásait, különösen egyes fogyasztói kategóriák tekintetében, nem fogják az energiaárakat a válság előtti szintre visszahozni, és nem fogják megszüntetni a válságnak az inflációraés az európai gazdaság egészére gyakorolt jelentős hatásait

Úgy vélik, hogy nincs olyan lépés, amely rövid távon megakadályozhatná, hogy az energiaválság átszivárogjon a gazdaságba.

Az EU már megállapodott abban, hogy alternatív gázforrásokat keresnek, a hétvégén Emmanuel Macron francia elnök meg is állapodott Algériával, hogy 50 százalékkal növelik a szállításokat, valamint egyelőre az ázsiai LNG-piacok alacsonyabb kereslete is segíti a gázbeszerzést. Az Európai Unió arról is döntött, hogy a tagállamok növelik a megújuló energiaforrásokra való támaszkodást, megerősítik a gáztárolási követelményeket, és önkéntes fogyasztáscsökkentési célokat határoznak meg, hogy a következő telet áramkimaradások nélkül vészeljék át.

A Bizottság által felvetett lehetőségek sokkal ésszerűbb megközelítést jelentenek, mint az áramárba beépülő gázköltségek maximalizálása – mondta Fabian Ronningen, a Rystad AS energiaipari elemzője a Bloombergnek.

Ezeket ismertetve a brüsszeli uniós végrehajtó testület a politikai feljegyzésében azt ajánlotta, hogy az áramárak megfékezésére irányuló rövid távú beavatkozás három összetevő kombinációjaként működne a legjobban:

a villamosenergia-kereslet csökkentése a tagállamok által júliusban elfogadott téli felkészültségi rendeletben szereplő kötelező gázkereslet-csökkentés mintájára. (Ezt Magyarország és Lengyelország sem támogatta.)

árkorlátozás a gáztól eltérő áramtermelő technológiákra, amelyek üzemeltetési költségei alacsonyabbak a gáztüzelésű erőművekénél.

az árkorlátozásból származó bevételekre kivetett adó – gyakorlatilag a magas energiaárak miatt a kereskedőknél jelentkező magas profit –, amelyek hozzájárulnának a kiskereskedelmi árakkal kapcsolatos beavatkozások finanszírozásához.

A magyar kormány részéről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kommentálta az akkor még csak körvonalaikban ismert terveket, de jelezte, nem tartják jó megoldásnak azokat. Mint mondta, a gázárra vonatkozó szabályozás a kínálatcsökkenéséhez vezethet, mert olcsón egyetlen gáztermelő sem adja majd el a készleteit.

A különadók – ilyeneket egyébként Magyarország is kivetett az energetikai cégek többlet bevételeire – nem kommentálta a miniszter. Viszont azt jelezte, hogy semmi olyan javaslatot nem támogat az Orbán Viktor vezette kabinet, amely lényegében egy energetikai szankció. Az áram-, olaj- és földgázárak esetében a hatósági szabályozást ilyennek tartják.

A magyar kormány már korábban jelezte, hogy az Európai Bizottság 15 százalékos gázfelhasználás-csökkentésre vonatkozó javaslatát egyáltalán nem támogatja.

A felhasználás csökkentése lehet a legnehezebb uniós feladat. Ugyan az Európai Bizottság javaslata szerint az energiakereslet csökkentése érdekében a kormányok felkérhetnék az ipari fogyasztókat, hogy tegyenek ajánlatot arra, hogy visszafogják a felhasználásukat, amire a kormányok támogatást fizethetnek. A jegyzet szerint a háztartások is kaphatnának ösztönzőket az energiafelhasználás visszafogására. 

Az energiatermelők bevételeinek korlátozása az állami költségvetések számára többletfinanszírozást jelentene, amelyet a fogyasztók energiaszámláinak csökkentésére lehetne fordítani szabályozott tarifák, közvetlen jövedelemtámogatás vagy járulékcsökkentés révén. Vagyis Brüsszel utólag adna plusz pénzt a rezsiszámlákra.

Egy ilyen felső határ bevezetése nem lenne összeegyeztethető a párhuzamos többletnyereség-adóztatási rendszerekkel, amelyeket meg kellene szüntetni

– mondta a bizottság, ami a magyar különadókat is elkaszálná, amelyeket az energiaszektorra vetettek ki. 

A bizottság azt is javasolta, hogy ne kövessék az olyan lehetőségeket, mint:

a nagykereskedelmi villamosenergia-piac teljes felfüggesztése, a nagykereskedelmi áramárakra vonatkozó felső határ bevezetése, valamint a Spanyolországban és Portugáliában bevezetett árkorlátozási mechanizmus kiterjesztése az egész EU-ra.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: Napi.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A magyar kormány most az utolsó lehetőségeivel játszik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
percsi
Nagyon helyes, vétózgassatok, egy utolsót rúgjatok még bele ebbe az országba!
De, a vétótok remélhetőleg nem fog semmit érni! És Eus pénz továbbra sem lesz! Csak a magyar adófizetőket tudjátok tovább lumpolni!
Majd az is kiderül, hogy mennyivel!

Már ismernek benneteket jómadarak:
"Nem biztos, hogy kötelező az EU-s csomag a kormányoknak"

"A magyar kormány már korábban jelezte, hogy az Európai Bizottság 15 százalékos gázfelhasználás-csökkentésre vonatkozó javaslatát egyáltalán nem támogatja."
Már kezdik a félremagyarázkodást, nem ez a gond, hanem a nagyon-nagyon sok milliárd!
Mindenki csökkenteni fogja, ez ne legyen a kormi gondja!

Ja, a 15%-t nem támogatja, de azt igen, hogy a magyar emberek kénytelenek
15% helyett 50%-ra csökkenteni. És lesznek, akik a telet fűtés nélkül fogják átvészelni, mert kaja-meleg ruházat vagy fűtés között kell választania!
És sokan fognak megfagyni! De ez a kormit eddig sem érdekelte!

Vállalkozások szűnnek meg a magas energiaárak miatt, akik talpon maradnak, kénytelenek lesznek drasztikusan megemelni az árakat.
Akik megtehetik, egy wellness hétvégét kénytelen külföldön eltölteni, mert sorba zárnak be a fürdők.
Lölökéék talpon maradnak, mert kapnak támogatást. Remélem a magyarok kerülni fogják őket!

A nép és államkassza nagyon nagy veszteséget fog elszenvedni! És ennek okozója a jelenlegi kormi. Nekik eddig ez sem volt probléma, mért lenne most az?
Az országnak az a jó, ha vitya és társai nagyot tudnak kaszálni!
Toller Béla
Nem és nem ! Mi többet akarunk fizetni ! Mi megtehetjük ! Nekünk nincs ellenzékünk ! Népünk sincs ! De van kétharmadunk és egy velejéig hazug propaganda sajtónk ! KI ellenünk ? Tollasodunk, repcsizünk, szép az élet ...ha kupanap van, pláne ...
ómió
Az efftársi "szent piac" most hirtelen smafu lett!?
gina
@ómió: Buta vagy mint OV segge te elmebeteg nem is tudod miről ugatsz,, ülj vissza a 2 ik alsó osztályba 1 Bites
ómió
@gina: (Va)ginából bolsi szarkupac!? Ez, ám, a te "efftársi előmeneteled"! Bolsi fajkreténként már a Lenin Rendre hajtasz!?
bence
@Maccska: ! Milyen pénzüket ?! Ja arról a megállapodásról beszélsz amit aláírt orbán csak nem tartotta be ?! Ezek után mi is jár neki ? Ló.. sz !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.