Már szeptembertől lehet venni belőle.

Jön a kétszámjegyű kamatot fizető új állampapír

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy az Államadósság Kezelő Központ új állampapír stratégiát fogadott el. Ez alapján egyes jelenlegi állampapírok hozamát megemelik, ezen felül pedig új állampapírt is kibocsátanak, amelynek az induló kamata 11 százalék lesz.

Ez azt is jelzi, hogy a kormány belátta: ilyen magas infláció mellett már magasabb kamatokat kell kínálni ahhoz, hogy új forrásokat tudjanak bevonni az állami működés finanszírozásába – írta meg a Bank360.hu.

A jelenleg a lakosság által egyszerűen megvásárolható állampapírok közül egyedül az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jelent elég nagy vonzerőt. Ebből a jelenleg értékesített sorozat kamata 4 éves futamidővel 5,85, hatévessel pedig 6,6 százalék. Ez azonban még az előző évi inflációt tükrözi, hiszen ez a befektetés a szó szoros értelmében követi az inflációt. 

Az egyelőre nem ismert, hogy az új, 11 százalékos kamattal nyitó állampapír inflációhoz igazodó lesz-e, de hosszabb futamidőnél jelenleg ez látszik észszerűnek a kisbefektetők szempontjából. Az is kérdés, hogy az eddig állampapíroknál melyiknél és milyen mértékben emelnek kamatot. Az biztos, hogy igazi vonzerőt jelenleg már csak az jelenthet a pénzét az infláció ellen védeni akaró lakossági befektetőknek, ha kétszámjegyű kamatot látnak – írta a Bank360.hu.

Forrás: Blikk.hu, Bank360.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ez már kezd egy piramis játékra emlékeztetni.
Év végére már 20%os inflációt jósolnak. Arra milyen állampapír lesz? És hogy fogja ezt visszafizetni az állam? Nyomtat pénzt?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vitriol
Mindent az EU-s pénzekre alapoznak, de előre tudható, hogy nagy pofára esés lesz a vége! Kár össze-vissza ígérgetni orbánéknak, mert itt már csak egy adu számít: csatlakozás az EU-ügyészséghez, minden más haszontalan próbálkozás, amivel veszendőbe mennek a pénzek!
Tonyróma
11% kamattal jön szembe a 15.6% infláció.A bevásárló kosárnál ez 30-50% drágulást jelent.
C_3PO
99%-ra gondoltam rögtön, ahogy a címet olvastam!
amortizáltok
@Yoda69: hát a jegybanknak van egy olyan lehetősége hogy nyomtathat de ha túl sokat az növelheti az inflációt sok pénz kerül forgalomba fedezet nélkül az állampapir megint más ám az 4-5-6 évre leköthető lakossági pénz nem baj ha 2 számjegyüre növekszik 5 évet meg is kéne élni és nem KOPLALVA csak ojanok mint lőlö papa beteszi a milliárdjait oda 1-2-3 honapra azzel már egyénileg sokat keres sima mezei betéttel ellentétben más az ök kamat lehetőségi játékterei ,mint a két lábon járó spórolós kisembereknek 5x 15x nagyobbakat kasszálhatnak
human
Szia, Uram. Adnál pénzti? Kenyérre kell becsszó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.