A vendéglátóiparban már most több százan lehúzták a rolót, és félő, hogy a következő hónapokban még többen tehetik ezt meg.

Az RTL Híradó készített anyagot a brutális energiaár-emelkedések cégekre gyakorolt hatásáról.

Egy elemző szerint akár százezer ember is munkanélküli lehet a brutális energiaár-emelkedések miatt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A Híradónak nyilatkozott a Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László, aki szerint a vállalkozások nagy részének hat-nyolcszor magasabb gázszámlával kell terveznie októbertől, mert akkor járnak le a még kedvező árú éves energiaszerződések. 

A várható energiaár-emelkedések miatt a testület elnöke szerint már több százan kényszerültek bezárásra, és úgy számolnak, hogy a következő hónapokban végleg, vagy átmenetileg akár 10 ezren is kénytelenek lehetnek bezárni. 

Ha ezek a kisvállalkozások nem kapnak jelentős és hathatós állami segítséget, akkor félő, hogy sokkal többen kényszerülnek majd bezárni, mint a pandémia következtében

– nyilatkozta a Híradónak Kovács László.

A Híradó megkereste a Portfoliot is, amelynek elemzője attól tart, hogy csődhullám jöhet, ha a gázár hónapokig a tavalyi ár többszöröse marad.

Az optimista forgatókönyv az, hogy néhány tízezer ember fogja elveszíteni a munkáját a következő hónapokban az energiaválság miatt. A rosszabb forgatókönyv pedig az, hogy százezeres nagyságrendű lesz a leépítési hullám

– mondta el Hornyák József, a Portfolio.hu makroelemzője.

A kormány részéről Gulyás Gergely miniszter a szeptember 8-ai Kormányinfón beszélt arról, hogy támogatást adnak a munkahelyek megőrzéséhez, de azt is hozzátette, hogy a támogatások fókusza elsősorban "azokra a vállalkozásokra irányul, amelyek energiaigényes iparágakban, gyártó láncok részei". 

A Momentum viszont úgy látja, hogy a kormánynak már hónapok óta kellene támogatnia a vállalkozásokat, hogy megelőzzék a munkanélküliséget. 

Ilyés Márton, a párt elnökségi tagja a Híradónak ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a bizonytalanság a legrosszabb a mostani helyzetben, egy vállalkozás nem tud hónapokra előre sem tervezni, és szerinte "ilyenkor még azok a vállalkozások is beadják a kulcsot, amelyek egyébként ki tudnák termelni, csak egyszerűen nem mernek továbblépni".

A Híradóban elhangzott, a Kormányzati Tájékoztatási Központ arról adott hírt hétfőn, hogy dolgoznak az új támogatás részletein és erről a kormány "időben tájékoztatni fogja döntéséről a nyilvánosságot”.

Forrás: rtl.hu/hirado

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Lehet menni " határvadásznak",,vagy miaszarnak...
ómió
Akkor, ugye, "tiszta haszon" ez a "népbutítás korlátozása"!?
Nessy
Majd megindokolják, hogy Gyurcsány, Soros, Brüsszel! Szóljon már valaki a fidesznek, hogy 13 éve az övék az ország, a hatalom!
csak úgy....
@KisTehen: valamiböl ki kell fizetni az "olcsó" orbáni energia árakat,vagy menjenek inkább lopni a magyarok!?
persze az osztrákok magyar postásokat keresnek,1700 ért! -euróban!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.