Elterjedt a fideszesek körében, hogy Svájcban börtön jár a túlfűtött otthonokért, pedig csak vészhelyzetre készítenek forgatókönyvet – számolt be róla a Lakmusz.

Felköptek és aláálltak a Fideszes propagandisták: Bayer, Bohár és Rétvári is csúnya öngólt lőttek

Működnek a szankciók! Svájcban börtön jár azért, ha valaki 19 foknál melegebbre fűt be otthon. Micsoda demokrácia…

- írta ki 47 ezer követőt számláló Facebook-oldalára Bohár Dániel, a kormánypárti Megafon-központ egyik véleményvezére.

Az előttünk álló télen Magyarországon az állami intézményekben legfeljebb 18 fok lehet. Mi ez ahhoz képest, hogy Svájcban, a világ egyik leggazdagabb országában egyenesen börtönnel fenyegetik azokat, akik 19 foknál melegebbre fűtik, na nem az állami intézményeket, nem, a saját házukat, vagy a saját lakásukat

- magyarázta néhány nappal később Bayer Zsolt fideszes publicista frissen indult vlogjában.

Legújabban pedig Rétvári Bence miniszterhelyettes, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára osztotta meg Facebook-oldalának 61 ezer fős közönségével ugyanezt az üzenetet.

A Lakmusz szerint ezek az állítások nem fedik a valóságot, Svájcban nincs érvényben semmilyen törvényi korlátozás arra vonatkozóan, hány fokra fűtheti fel otthonait a lakosság.

Zajlik viszont a felkészülés arra a helyzetre, ha az elhúzódó orosz-ukrán háború és az orosz gáz importjának leállása miatt a fűtési szezonban súlyos gázhiány lépne fel az országban.

Egy ilyen krízis kezelésére állt elő javaslatcsomaggal augusztus 31-én a svájci Szövetségi Gazdasági, Oktatási és Kutatási Minisztérium, és jelentették be, hogy társadalmi egyeztetést kezdenek róla az érintettekkel.

A tervezet értelmében súlyos gázhiány esetén az állam más lépések mellett valóban kötelezhetné a fogyasztókat, hogy spóroljanak a gázzal, és

a gázfűtésű épületeket maximum 19 fokra fűtsék,

a melegvizet lefeljebb 60 fokig melegítsék,

hősugárzókat és a meleg levegős sátrakat ne működtessenek,

szaunákat és uszodákat ne fűtsenek.

A kormány szerint ezekre az alapvetően “kényelmi megvonásokra” azért lehet szükség, hogy “alapvető fontosságú áruk és szolgáltatások” súlyos gázhiány esetén is biztosítottak legyenek.

A háztartások hőmérsékletkorlátozása pedig csak az utolsó lépés lenne a kríziskezelésben. Mielőtt az állam a háztartási termosztátokhoz nyúlna, előbb önkéntes alapon kérné a lakosságot a gázzal való spórolásra, kötelezné a kettős tüzelésű fűtési rendszerek használóit, hogy a gázról másik energiahordozóra álljanak át, leállítaná a középületek és uszodák gázzal fűtését, és csak akkor következne a háztartások szabályozása, ha a fenti lépések nem bizonyulnak hatékonynak. 

A tervezetet bejelentő Guy Parmelin gazdasági miniszter ugyanakkor elmondta, a szövetségi kormány nem erővel szeretné átverni a korlátozásokat:

bízik a lakosság együttműködésében.

A Blick azonban szeptember 6-án külön cikkben foglalkozott a “fűtési szabálysértőket fenyegető” börtönbüntetéssel. Ezt kapta fel másnap a magyar sajtó.

A legszebb romok Nagyvázsony körül, varázslatos túrát mutatunk, nézz bele te is a videóba!

A hír szemléje felbukkant az Origo, a Mandiner, a 24.hu, a szlovákiai magyar ma7.sk, az Index, a Szeretlek Magyarország és a Ripost oldalain is, de több esetben csak a cikkek szövegéből derült ki, hogy nem érvényben lévő szabályról hanem a legrosszabb esetben bekövetkező forgatókönyvről van szó a Svájcban is kockázatot jelentő gázhiány kezelésére.

Forrás: Lakmusz

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fideszes gyökér
Nálunk azért jár börtön, ha valaki hülyén lop és nem a Miniszterelnökúr rokona.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@ómió: ...azért nem semmi a felfogásod.
Sámannus
No akkor kezdjük az elején szófoschókáim. Egy éve a csüngőhasú el kezdett költekezni a gazdaság rovására.
Ti pedig más előrelátásán akartok cirkuszt emlegetni, pedig inkább ti vagytok nagy szarban, ha kemény lesz a tél. Putyinkátok hamarosan zúgva száll mint a győzelmi zászló a bús pichába a történelem szemétdombjára, veletek együtt.
csipetke
Ugyanmár! Ettől a három seggarctól valaki azt várja, hogy úgy mondjanak vééleményt valamiről,hogy előtte tájékozódtak az igazságról? Ezeket leginkább azért fizetik,hogy hazudjanak. Másrészt a fidesznél nem feltétel az észbeli képesség,sőt inkább hátrány. Elég,ha szajkózni tudják azt, amit a gazdájuk parancsba kiad
leszholnapis
patkányok megint cumi??ott felkészülnek , itt meg egy nap alatt határozatot hoznak
amortizáltok
na és Társadalmi egyeztetést terveznek itt meg kiosztaná pintér parancsba hát otthon tegye meg a tokás palkovics is mert 1,5-5 millás haviból nekik telik, a többi meg szerintük már nem fontos, ezért kéne leváltani ezt az önös érdeki csip csup kiscserkész nagy kommunista multas bagázst.
telegdilaci
@fideszes gyökér: Éppen ez a baj hogy Magyarország egy következmények nélküli Ország lehet lopni csalni hazudni semmiért nincs büntetés!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.