A szankciók károkat okoznak Európának, nem kényszerítették térdre Oroszországot és nem vittek közelebb a békéhez, tehát ez a politika teljes kudarc – mondta Szijjártó Péter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó: teljes kudarc az uniós szankciós politika

Fotó: Facebook

Az Európai Unió (EU) az ukrajnai háború miatt eddig meghozott szankciói hatására az egekben van az európai infláció, emelkedtek a rezsiköltségek, a földgáz ára és az élelmiszerárak, a kontinens gazdasága recesszióba került – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Emlékeztetett, az első szankciós intézkedések tárgyalásánál nem ezt ígérték Brüsszelben, akkor az volt a brüsszeli előrejelzés, hogy ezek a szankciók Oroszországot térdre kényszerítik, ezekkel lehet közelebb kerülni a békéhez.

"Ez teljes kudarcba fulladt, hiszen ma már világosan látszik, hogy ezek a szankciók sokkal jobban fájtak Európának, mint Oroszországnak, és hatalmas károkat okoznak az EU gazdaságának"

- fogalmazott.

Jelezte, a gázárak a szankciók elfogadása után emelkedtek meg akkor, amikor egyes európai politikusok és tisztségviselők arról kezdtek beszélni, hogy a szankciókat a földgázra is ki kellene terjeszteni. Ezt a piac azonnal beárazta és az egekbe lőtte a földgáz árát – tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter az interjúban rossz iránynak nevezte az uniós tagállamok vezetőinek New York-i találkozóján a nyolcadik szankciós csomaggal kapcsolatos megállapodását, majd hangsúlyozta, erről nincs végleges döntés és még csak előterjesztés sem készült.

"Semmilyen olyan döntéshez nem adjuk a hozzájárulásunkat, ami a magyar nemzeti érdeket sértené. Az energiaellátásunk biztonsága továbbra is vörös vonal, számunkra elfogadhatatlan minden olyan szankció, amely az energiaellátásunkat veszélyeztetné"

- húzta alá.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra is, hogy az ENSZ Közgyűlésének New Yorkban tartott ülésén találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, akivel Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek.

"Én a párbeszédet, a tárgyalást értéknek tartom, úgy tűnik, hogy ezzel nincsen mindenki így ebben a helyzetben" – mondta a miniszter, utalva arra, hogy a találkozón az EU-s külügyminiszterek közül egyedüliként találkozott az orosz diplomácia vezetőjével.

Szijjártó Péter sajnálatát fejezte ki, hogy a közgyűlésen nem jöttek létre olyan tárgyalások és megbeszélések, amelyek eredményeként közelebb juthattak volna az ukrajnai háború lezárásához.

"Nagyon csalódott vagyok. Nem is értem azokat a nyugati kollégákat, akik szerint rossz ötlet a párbeszéd. Én azt gondolom, hogy ha a kommunikációs csatornákat, a diplomáciai csatornákat elzárjuk, véglegesen feladjuk és elveszítjük azt a reményt, hogy ennek a háborúnak egyszer vége lesz" – fogalmazott a miniszter.

Az ország energiaellátásáról szólva kifejtette, a Gazprom továbbra is szállít földgázt Magyarországra, a korábban megkötött szerződéses mennyiségen felül minden nap 5,8 millió köbméter plusz gáz szállítását teljesíti. Ezzel Magyarországon eddig az éves fogyasztás 41 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt tudtak betárolni, szemben azzal, hogy Európában az éves fogyasztás 23 százalékát tudják fedezni a jelenleg felhalmozott és tartalékolt földgázkészletek – húzta alá.

A paksi atomerőmű bővítéséről szólva azt mondta, a létesítési engedély után "fel tudjuk pörgetni" a munkálatokat, még mindig reális, hogy a jövő ősszel megkezdődik az építkezés és 2030-ra elkészül az újabb reaktorblokk.

Arra a műsorvezetői felvetésre, miszerint a szankciós politikának az Egyesült Államok a nyertese, Szijjártó Péter úgy reagált: vitán felül áll, hogy amerikai gazdaság nyer ezekkel a szankciókkal, hiszen míg az EU gazdasága recesszió felé tart, az Egyesült Államok gazdasága – többek között az ottani alacsonyabb energiaárak miatt – egyre versenyképesebbé válik.

"Nem tudom, hogy az Európai Unió tisztségviselőit bárki ki tudná-e zökkenteni ebből a mostani, rendkívül sikertelen és képmutató politikából, egy dolog biztos, a szankciók károkat okoznak Európának" – fogalmazott a miniszter.

Címlapkép: Facebook

Forrás: MTI

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
A szankciok mukodnek. Az orosz hadigepezet vesztesre all. Az orosz katonak menekulnek Ukrajnabol.
Az orosz polgarok pedig menekulnek sajat orszagukbol az eszetlen sorosozas miatt. Eddig tobb mint 100 ezren menekultek el a sorozas elol.
Lehet hogy a ruszkiknak van gazuk es olajuk, de nem tudnak szabadulni tole. Ezt a mennyiseget, amit az Unio vett toluk keptelen eladni, a tarozok pedig csordultig tele. A termelest nem lehet leallitani, igy kenytelen elfaklyazni a termeket.
Ezeket a tenyeket nem latja a szijrago?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
@ómió: Neobolsi a főnököd, Putler, te hülyegyerek...
Tudod, aki a német KGB rezidenciát vezette annó, ahova csak nagyon megbízható kommunisták kerülhettwk!
amaramaistanna
Ez az emberféle valami virtuális világ és a valóság között van félúton.
sgl
Szarrágó, te fasz ez mi??

-Orosz GDP változás %-ban: 2021-ben + 5 %, 2022-ben a becsült érték: -10 %.
-Külkereskedelmi változás %-ban: export 2021-ben + 5 %, 2022-ben -20 %
-Import 2021-ben +3"0 %, 2022-ben a becsült -30 %.
-Infláció 2021-ben +8 % és 2022-ben +24 %.
---Orosz gazdaság összeroppant: nem tud exportálni, nem tud importálni devizahiánya és a szankciókkal letiltott áruk miatt.
Üres az államkassza a hivatásos katonákra nincs pénze az államnak, ezért részleges sorozást rendeltek el 300.000 katona pótlására.
Jogosan várjuk el a kormányunktól, hogy ne vezesse félre az állampolgárait, hagyon fel a sorozatos hazugságaival és rágalmaival, mert ezzel kárt okoznak és ez HAZAÁRULÁS!!
ómió
@Dr. Proktor: Már a neobolsi efftársaidat se ismered fel, bolsiék gyagyása!? Hát, mindegyikőtök meghülyült!? Vagy ez "csak" a tetves bolsiságotok "hozadéka"!? Scholz efftársadat meg ne keverd bele mindenbe! Csinált ő magának már csak "energiabajból" is eleget!
Dr. Proktor
@ómió: ómió, ómió, tipikus fideszes vagy, a szarságaidat mindig másra próbálod kenni terelés gyanánt...
Ki is van úgy oda a ruszkikért és vezérükért, Putler elvtársért?... na meg a dagadt besúgóért?
ómió
@Dr. Proktor: Most éppen azt "ellensúlyoznád", hogy dől belőled a bolsiság, a hozzánőtt hazugságokkal együtt? Méghozzá dinnyényi "csöppökben"!? Kevés ez a próbálkozásod ahhoz! Neked, amúgy, az orosz gáz meg olaj, aféle "odalenni Putler efftársért" szindrómát okozott? Talán kezeltesd magadat! Te különben efftársiasan mindig a fagyhalálról szoktál álmodozni, vagy csak Böszme gazdád ánuszában pihengetve érzed magad totál biztonságban!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.