Várhatóan a nemzeti konzultációban is lesz erre vonatkozó "kérdés", noha az EU szankciós csomagjában nincs az orosz gázra vonatkozó.

A hvg.hu cikke szerint csúsztatni készül a kormány a nemzeti konzultációban arra vonatkozóan, hogy az Európai Unió szankcionálni készül a gázbeszállításokat Oroszország felől. 

Nincs az uniós szankciók között a gázra vonatkozó, hiába állít mást a Fidesz-kormány

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Ezt már erőteljesen promózzák, az utóbbi napokban a fideszes beszélő fejektől már sokszor elhangzott a vélemény, legutóbb Dömötör Csaba államtitkárral készül egy videó a kormány Facebook-oldalára, amelyeben Dömötör a háborús szankciókra és a rezsiárakra hangolt nemzeti konzultáció kapcsán azt mondja, a hét kérdés között "biztosan lesz egy gázszankciókra vonatkozó rész", majd az EU-ra vonatkozóan hozzáteszi, hogy a júniusban elfogadott olajembargó után "a gázra is ki akarják terjeszteni a korlátozó intézkedéseket."

A lap szerint ez csúsztatás, mert a gázársapka terve nem szerepel a következő, Oroszország-ellenes szankciós csomag javasolt intézkedései között. Ezek ugyanis a következők voltak: behozatali tilalom az orosz termékekre (7 milliárd eurótól fosztja meg az orosz gazdaságot); kettős (polgári és katonai) felhasználású termékek kiviteli tilalma Oroszországba (elektronikai alkaatrészek, repüléshez szükséges anyagok, speciális vegyi anyagok); személyekkel szembeni szankciók (1300 orosz állampolgárral szemben hoztak beutazási tilalmat); uniós állampolgároknak tilos orosz állami vállalatok vezető testületeiben szerepet vállalniuk; az olaj legmagasabb árának meghatározása azon szállítmányok esetében, melyek Oroszországból az uniós közreműködéssel jutnak el harmadik országokba.

Ebben sehol sincs a gázra vonatkozóan szankció – az egy külön, a szankciós csomagtól elkülönítetten álló javaslatcsomag része volt, de még nem lett véglegesítve. A javaslat a megugró rezsiszámlák ellen hivatott védeni az uniós lakosságot.

A gázársapkával kapcsolatban nagy megosztottság alakult ki az EU-ban (az első, csak orosz gázra vonatkozó tervet Magyarország mellett Ausztria és Szlovákia is bírálta és ellenezte), ezért is került ki a szankciók kosarából, az erről szóló döntést elhalasztották, az uniós energiaminiszterek a múlt héten pedig a gázársapka nélküli verzióját fogadták el a javaslatcsomagnak.

A lap szerint egyébként a gázársapka nemcsak az orosz importgázra vonatkozna, ha sikerül róla megegyezni, hanem minden importgázra vonatkozna egy ármaximum (amerikaira is, ami ellen már volt tiltakozás amerikai részről). 

Így tehát még sehol sincs a szankciók az orosz gázra vonatkozó korlátozás, hiába állít mást a kormány a videóiban, és várhatóan a nemzeti konzultációban.

Forrás: hvg.hu

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Nálam a konzultáció papírok meglátogatják a cserépkályhámat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kulabombaafityiszre
Hazudik az összes fideszes meg a fideszre szavazó,ennyit tudnak.A sok buzi keresztény.
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 07:21
Linkeld már ezt be majom.
kereső
@KisTehen: 07:58 Nem ez a "szankció". Az a szankció, hogy tegnap óta az amerikai árutőzsdén esik a gáz ára, és a TTF-é is. Na ez az igazi szankció- amely orbánt is súlytani fogja, a 15 éves gázszerződésért, és a pávatáncért.És hát az a helyzet, hogy Európa tud máshonnét is gázt venni, de az oroszok kinek fognak eladni? Ne gyertek kinával, meg indiával- mert ehhez nincs infrastruktúra, és nem is lesz. Igy meg amit a két ország meg tud venni, az az eddig Európának eladott gázmennyiség 10%-a. Múúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú
kereső
@jesz: 11:03 Holoda Attila reflexiója Nagy Márton gazdasági miniszter energetikai korszerúsitési programjára:
tt kapcsolódik be a második hír, a Hír2: Energetikai átalakítások az MVM tulajdonában lévő földgáztárolóknál, jelesül „a társaság 800 millió köbméter földgáz letermeléséről döntött”, valamint „vizsgálják a hajdúszoboszlói tároló esetében a CO2 tárolás lehetőségét is annak érdekében, hogy a Mátrai Erőmű és a jövőben létrehozandó Tiszai Földgáztüzelési Erőmű CO2-termelését képes legyen enyhíteni”...
Na, kérem, akkor vegyük sorra:
1) A párnagáz egy földgáztárolónak olyan evidens eleme, mint a kutak, vezetékek és felszíni technológiák, vagy kompresszorok. A párnagáz nem vehető csak úgy ki a földgáztárolókból. Először is: jelenleg a mobilkészlet van felül, a párnagáz pedig alul. Tehát fizikailag sem lehetséges. (Mutatom a lenti videón, a földgáztároló működésének mechanizmusát, hátha még egy politikus is megérti.)
2) Másrészt: Számvitelileg persze kivehető igen, azaz pénzügyi szempontból úgy számoljuk el "okosba'", mintha az olcsóbb (korábban betárolt) párnagázból termelnénk ki, de valójában a mobilkészletből vesszük ki.
3) Harmadrészt: a párnagáz tényleges lecsökkentése a tároló teljes mobil-, és csúcskapacitásának csökkenéséhez vezet, azaz, a párnagáz nem vehető ki büntetlenül, mert tönkretesszük vele a földgáztárolót, ami ugyebár, jelenleg állami tulajdon. Ráadásul úgy tesszük tönkre, hogy az már nem lesz helyrehozható sem. Az állami tulajdon szándékos megrongálása...

folytatás...
kereső
4) A párnagázban lévő szénhidrogén gáz lecserélése másik gázra, mondjuk CO2-re (széndioxidra) technikailag megvalósítható, ám évek kellenek hozzák. Ehhez kevés a politikai megrendelésre elvárt/bemondott menedzsment döntés. Aki ezt elhiszi, vagy elhiteti bárkivel is, az hazudik. Ugyanis sem a felszíni, sem a földalatti (kutak) technológia nem képes jelenleg arra, hogy a szénhidrogénnel vegyesen széndioxidot besajtoljon/kitermeljen, mert nincs ilyen leválasztó egység telepítve. Sem Hajdúszoboszlón, sem máshol. A széndioxid pedig nem kerülhet a gázhálózati rendszerbe, mert a CO2 bizony egy nem-éghető gáz, azaz rontja az értékesítésre szánt földgáz fűtőértékét és az ún. Wobbe-számot is. A földalatti szerelvények pedig szénhidrogén termelésre és besajtolásra lettek kialakítva, miközben a széndioxid (azaz a CO2) egy korrozív közeg, különösen vízzel együtt, azaz szét fogja korrodálni a kutakat és a kútszerelvényeket.
5) Ha kivesszük (lecseréljük) a párnagázt azt azonnal kell, méghozzá folyamatában pótolni, nem pedig „majd valamikor”, mert ahogy a fenti 1) pontban jeleztem a tároló párnagáz nélkül elveszíti a tárolási kapacitását, s a rétegvíz elfoglalja a földgáz helyét.
6) Sem a Mátra Erőmű, sem a majdani Tiszai Erőmű nem „CO2 capture ready”, azaz nem képes megfogni a CO2 gázt. És, ha még olyanná is teszik, sok-sok tízmilliárdnyi fejlesztés révén (mibű??), hogy fogják leszállítani a hajdúszoboszlói tárolóhoz? Milyen CO2-t szállítani képes csővezetéken? Nincs ilyen vezeték jelenleg. Több száz kilométernyi, speciálisan CO2 szállításra alkalmas vezeték az bizony nem 2 Ft.
Az egész úgy átgondolatlan, kidolgozatlan, ahogy az összes eddigi intézkedésük, az iskolai őszi szünet elhalasztásától, a hirtelen bevezetett rezsinövelés jogszabályi átverésén át, egészen az állami kifizetések felfüggesztéséig. Kapkodnak, mellébeszélnek és leginkább hazudnak. Már maguknak is. Mondjuk, nekünk már egyre nehezebb lesz, mert az sem hisszük el, amit kérdeznek.
Jozefina
Hazudni és hülyíteni a falkát!!! Erre van eszük, semmi másra!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.