Az energiaválság és az elszabadult árak miatt kialakult megélhetési válság eddig nem tapasztalt szociális krízissel fenyeget Magyarországon – írja a hvg.hu

Miközben a falvak és városok a működőképességük fenntartásáért küzdenek, egyre  több polgármester kér szociális energiacsúcsot Orbán Viktortól. Az önkormányzatok naponta hallják a polgárok segítségkérését, itt az ideje, hogy ezt a kormány is meghallja – írta Orbán Viktornak írt nyílt levelében 18 magyarországi város polgármestere. A városvezetők, köztük Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere egy Nemzeti Energiacsúcs összehívását kezdeményezik.

Kezelhetetlenné vált a krízis, a polgármesterek, itt van a polgármesterek javaslata

Fotó: 123RF.com

A polgármesterek szerint a Nemzeti Energiacsúcs alkalom és lehetőség arra, hogy a másra mutogatás, a bűnbakok keresése helyett végre megoldási javaslatok kerüljenek az asztalra.

„Tisztában vagyunk vele, hogy hazai és külső okok miatt az állami költségvetés is nehéz helyzetben van. Ugyanakkor a kormány tárgyal az egyházi iskolák támogatásáról, ám az önkormányzati bölcsődék és óvodákfenntartásáról eddig nem volt hajlandó egyeztetni. Hírek szólnak több milliárd forintos presztízsesemények szervezéséről, miközben alapvető közszolgáltatások biztosítása vált bizonytalanná a nem ritkán tíz, sőt hússzorosára emelkedett energiaköltségek miatt. A magyar települések támogatásának forrása lehet az önkormányzatoktól elvont adóbevétel visszaadása éppúgy, mint a megemelkedett energiaárak miatt keletkezett költségvetési többletbevétel”

– hangsúlyozták.

A potenciális megoldásról a hvg.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: hvg.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Sok helyen már bejelentették miket zárnak be!! Iskolabusz megszűnik! Iskola, óvoda összvonás! Közvilágítás csökkentése! Majd a fideszes polgármester, képviselő tartanak mese délutánt a takarékosságról, szolidarításról,elvont pénzekről! Ja , arról csak polgármester! A képviselő siet majd valahova!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Kezelhetetlenek az efftársak "szent piaci árai"!? Na, ne má'!
Csizmás Kond
@Emmersson71: de elveszi, de nem veszi, de elveszi, de nem veszi...
Emmersson71
@Csizmás Kond: de elveszi, de nem veszi, de elveszi, de nem veszi...
nejlontacskó
@Csizmás Kond: A kormány a járvány miatt, a közös teherviselésre hivatkozva jelentős forrásokat vont el az önkormányzati szektorból. A gépjárműadó mellett nagy kiesést jelent a helyhatóságoknak, hogy a területükön működő kis- és közepes vállalkozások iparűzésiadó-kedvezményt kapnak. Továbbá a kormány megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy emeljenek (vagy akár strukturálisan változtassanak) a helyi adóikon.
A járványvédekezési alapba egyébként a Pénzügyminisztérium összesen 166,8 milliárd forint bevételt tervezett be, ide folyik még be a kiskereskedelmi különadóból várt 76,3 milliárd forint. Az alapnak e két forráson kívül nincs bevétele. Az alapnak kiadást sem terveztek be – év közben a kormány persze végrehajthat majd innen átcsoportosításokat. „Kiadásként” nevesítve csak és kizárólag a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartaléka 20 milliárd forintja szerepel az alapban. 2021.
drrotf
Gulas "úr" már válaszolt is.Azt mondta, hogy "Még mit nem, ha paksi áron, az 12 forintért adnák az áramot kilowattonként akkor oda lenne a rezsicsökkentés!Inkább menjenek tönkre a helyi hatóságok, úgyis most már mindent a központból Viktor irányít és intéz, mint hogy a mi szüleményünk a csökkentett rezsicsökkentés megszűnjön.Ha megszűnik a rezsicsökkentés , megszűnik a FIDESZ is, s erre még gondolni sem szabad!" Így az ügy ad acta!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.