A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára is megszólalt a minimálbér-emeléssel kapcsolatban – írja a hrportal.hu a Világgazdaság cikke alapján. 

Kiderült, mennyi lehet a 2023-as minimálbér
Fotó: Pixabay

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a VG-nek számolt be arról, hogy

a munkaadók is elfogadják a szakszervezetek igényét, hogy a minimálbér őrizze meg jövőre is a reálértékét, így körvonalazódik a megállapodás a tárgyalófelek közt a minimálbér emelése kapcsán.

A munkavállalói oldal képviselője hangsúlyozta, hogy nem tartják elfogadhatónak, hogy 2023-ban a kötelező legkisebb munkabér összege az inflációnál kisebb mértékben emelkedjen. A tárgyalások fő kérdése az infláció mértéke lesz.

A jegybank szeptemberi inflációs jelentése 11,5 és 14 százalék közötti fogyasztóiár-emelkedést prognosztizál jövőre.

Ez alapján 2023-ban a miminálbér összege a lerosszabb esetben is 223-228 ezer forintra, míg a garantált bérminimum 290-296 ezer forintra emelkedhet, de az inflációs várakozások fokozódásával ezek az összegek tovább is nőhetnek.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége csak akkor elégedne meg az inflációnál kisebb mértékű emeléssel, ha nagyon fenyegetne a munkanélküliség, és ezt a munkáltatói oldal megbízhatóan alátámasztja.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: HRportal, VG

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Az átlag nyugdíj már a minimálbért sem éri el.
csak úgy....
@Nessy: a 80 körüli ,özvegy szomszédasszonyuk meg treppen (lépcsö) liftet szereltet be magának,nem kérdeztem rá a költségekre de minimum 10 ezer euró! autóval jár bevásárolni, naponta jön hozzá reggelente egy növér,aki fölhúzza neki a gumiharisnyát...,ennyire szarúl megy a németeknek! -magyarország másként dübörög! -inkább egy elszabadult üres,rozsdás abroncs és kiszáradt hordóra hasonlítanám,ami telis tele hazúgságokkal,föleg a szakadék és megfagyás szélén álló nyugattal kapcsolatban! :)
ezek hazúgabbak mint az eredeti komcsik voltak...
Nessy
@csak úgy...: Ne is bosszants. Nekem naponta kihívás a 17 lépcső a magas földszintig egy régi házban. Úgy irigylem a gerinctelen embereket!!!
csak úgy....
@Nessy: most kimegyek az udvarba és keresek egy meztelen csigát ,mert ki akarom deríteni,hogy szerinted miért jó a gerincteleneknek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.