Választásra készül Lengyelország jövőre, és úgy tűnik, a lengyel kormánypárt, a Jog és igazságosság (PiS) elnöke és a lengyel kormány "szürke eminenciása" Jaroslaw Kaczynski egy magyar kormányéhoz hasonló tervet gondolt ki.

Orbán ötletét akarta lemásolni a lengyel kormánypárt elnöke – lebeszélték a magyar elemzők
Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ami nem más, mint a választókörzetek átalakítása.

A Blikk lengyel lapinformációkra hivatkozva azt írja,

a sors furcsa fintora, hogy épp magyar tanácsadók győzték meg arról, hogy letegyen erről a tervről.

A lengyel Newsweek Polska előfizetőknek szóló oldalán ma megjelent cikk érdekes részletekről számol be a Lengyelországban történteket illetően. Kaczynski korábbi terveiről írnak, melyről jelenleg a PiS politikusai azt mondják, hogy biztosan nem fog megvalósulni, ráadásul a pártelnököt magyar elemzők győzték meg arról, hogy nem lenne jó a pártjának, ha átalakítanák a választási körzeteket. A terv az volt, hogy osszák fel száz körzetre Lengyelországot, amelyekben három-hat mandátumot lehet elnyerni és a párt propagandagépezetének bevetésével a PiS ezt el is tudná érni. Magyar elemzőket hívtak, hogy vajon ez működhet-e – írja a Blikk.

A magyarok eljöttek és három napig ültek Elżbieta Witeknél, a lengyel Szejm elnökénél

- számolt be a portálnak egy jobboldali lengyel politikus.

Elemezték választási törvényünket, a korábbi választások eredményeit, a lehetséges változtatásokat és a közvélemény-kutatásokat. Arra a következtetésre jutottak, hogy semmit sem kell elmozdítani, mert a Jog és Igazságosság pártnak így, ahogy van, ez a legjobb. A pártnak közben már 100 régióra kell osztania magát, hogy a szervezeti egységeik egybeessenek az új választási körzetekkel. Több héten át tervezték ezt. Kaczynski azért hívta a magyar elemzőket, hogy megerősítsék a PiS kutatóinak eredményeit, mely alapján az ország választási körzeteinek felosztását javasolták. De a magyar elemzők nem tudták megerősíteni, hogy a terv jó lesz a pártnak.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: Blikk.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
...talán még nem jöttek bele a csalássorozatba,- mint a gazda?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.