A főpolgármester büszke a megválasztása óta eltelt három év eredményeire, mert a 323 intézkedés mindegyike arról szólt, hogy Budapest szabad és zöldebb város legyen – közölte az MTI.

Karácsony Gergely büszke az elért eredményeireKarácsony Gergely/Facebook

Karácsony Gergely Barabás Richárddal, a Párbeszéd szóvivőjével, Újbuda alpolgármesterével értékelte szombaton a Margitszigeten az elmúlt három év eredményeit és a következő két év feladatait annak apropóján, hogy 2019. október 13-án választották főpolgármesterré.

Emlékeztetett rá: főpolgármesteri kampányának legfontosabb üzenete az volt, hogy szeretnének szabad és zöld Budapestet csinálni.

A politikus elmondta, a magyar GDP 40 százalékát termeli meg a főváros, de "az itt termelt adóforintok" 2-3 százaléka marad csak a fővárosi költségvetésben, és ehhez jött még a kormányzati "sarcpolitika". Hozzátette: 2022 végéig különböző kormányzati döntések 164 milliárd forintot "vettek ki a főváros zsebéből", amiből hétszer fel lehetne újítani a Lánchidat. Emellett a gazdasági válsággal, a koronavírus-járvánnyal és az energiakrízissel is szembe kellett néznie a városvezetésnek.

A főpolgármester beszélt arról is, a nyitott kormányzás jegyében az elmúlt három évben vállalták a társadalmi vitákat, például arról, mire való a város, a közterület, vagy hogy parkolóként használják-e az utat. Megjegyezte: őt nem érdekli, hogy újraválasztják-e, de szeretné megváltoztatni a várost, például abban, hogy az emberek másként tekintenek a közterületekre.

A város nem azért van, hogy közlekedjünk, hanem, hogy éljünk

– mondta.

Szólt arról is, hogy a közösségi költségvetésben az emberek arra szavaztak, hogy legyen több szociális gondoskodás, zöld felület Budapesten, ezt pedig bátorításnak veszi. Említette a közösségi közlekedés fejlesztésének fontosságát is, amiben a komfortosabb és energiahatékonyabb járművek beszerzése a cél.

Elmondta: hatezer nagy diagnosztikai vizsgálatot finanszíroztak az emberek egészségének megőrzése érdekében, és bár nincs annyi fejlesztés, amennyit szeretnének, büszke az elért eredményekre, hogy a 323 intézkedés mindegyike arról szólt, hogy Budapest egy szabad és zöldebb város legyen. Ugyanakkor – mint mondta – nem elégedett. Megítélése szerint lehetett volna több mindent elvégezni és reményét fejezte ki, hogy lesz olyan időszak, amikor "kevesebb terhet cipelve" többet tehetnek a szabad és zöld Budapestért.

Karácsony Gergely szólt arról is: magáénak vallja, hogy a zöldpolitikának egyszerre kell képviselnie azokat, akik aggódnak a világért és azokat, akik aggódnak a hónap végéért, a háborús krízisben is "ebbe az irányba kell menni".

Az ukrajnai háborúról azt mondta, a kormány "a szürke álláspontot" foglalja el ebben az egyértelmű helyzetben. Nincs olyan dilemma, hogy kicsit visszaveszünk az emberségből és cserébe jobban járunk, mondjuk olcsó orosz gázt szerzünk – jelentette ki. Felidézte, a magyar történelemben sokszor előfordult, hogy a vezetők egy ilyen helyzetben a rossz oldalra álltak és ilyenkor mindig rosszul is jártak.

Hozzátette: a megemelt rezsiszámlák összegét a magyarok végső soron Vlagyimir Putyin orosz elnöknek fizetik.

Megjegyezte, a fosszilis energia kizsákmányolja a természetet és ha autoriter kezébe kerül, az a saját hatalmi céljaira használja, a modern kor háborúi összefüggtek az olajjal, gázzal és szénnel. Ugyanakkor – jegyezte meg – "megújuló energiából még senki nem finanszírozott háborút".

Kiemelte, Budapestnek klímasemlegesnek, karbonsemlegesnek és energiafüggetlennek kell lennie, és 2030-ra el akarják érni, hogy a Fővárosi Önkormányzat által működtetett közszolgáltatások energiafüggetlenek legyenek.

Világos, mit akarunk 2030-ig, de ehhez túl kell élni 2023-at – mondta. Megjegyezte, a főváros szerint nem megoldás az energiaválságra az intézménybezárás, ezért arra törekszenek, hogy érdemben tudják csökkenteni az energiafelhasználást anélkül, hogy az mélyítené a válságot. Ezért lekapcsolják a díszkivilágítást, bevezették a rezsitámogatást, minden fővárosi intézmény és cég dolgozója megkapja a rendkívüli rezsitámogatást és budapesti közösségi melegedő programot indítanak, kifejezetten nyitva tartják az intézményeiket a hideg napok idején.

Úgy vélte, a városban "elképesztő energia" van még mindig, és ezt felhasználva meg kell felelni a történelmi elvárásnak, hogy ennél nehezebb helyzetből is felállt már a város, amit történelme során 16-szor ostromoltak. Arra biztatott mindenkit, legyen Örkény István Budapest című egyperces novellájából "Varsányiné".

Ha túléljük 2023-at, akkor megnyerjük 2024-et és lehet Budapest szolidáris, zöld város, ahol fűre lépni szabad

– mondta, kiemelve, a városnak meg kell maradnia szolidáris közösségnek. Megjegyezte, a szolidaritást a pedagógus-társadalommal és a diákokkal október 23-án a Műegyetem rakparton ismét meg lehet mutatni.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...büszke is lehet, a maga rossz értelmében, mert ilyen hozzánemértő főpolgármestere még nem volt Budapestnek.
Csizmás Kond
...büszke is lehet, a maga rossz értelmében, mert ilyen hozzánemértő főpolgármestere még nem volt Budapestnek.
rokker33
Hát ilyen szar fosadék főtolvajmestere Budapestnek nem nagyon volt Demszky után csak ez a csíra gyerek! Mire büszke? Hol vannak az új zöld területek? A kátyús útra felfestett bicikli utakra tényleg nagyon büszke lehet ez a sperma szökevény...
rokker33
2024 ben repül a tyúktolvajokkal együtt!
Pálinkás Pál
mire vagy büszke büdös majom?...egy intézkedésed sincs,ami segítené a normális többséget...bezzeg a buzik...azok biztos áldják a neved,köcsög...
NKF
Mire büszke ez a hülye f@sz? A rengeteg szemétre? Kitűzte a buzi lobogót!Jaj de jó!
Egy seggfej!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.