Eredetileg október 31-ig szólt volna, a lap értesülései szerint viszont múlt héten meghosszabbította ezt a kormány, csakhogy erről olyan határozatot hozott, amit a nyilvánosság nem ismerhet meg. Pár kivételtől – bérek, uniós programok, egészségügyi és szociális finanszírozás – eltekintve a teljes államigazgatásban pénzügyminisztériumi jóváhagyás kell a kifizetésekhez.

A hvg.hu értesülései szerint két hónappal meghosszabbítja a kormány az október végén lejáró kifizetési stopot a költségvetési szerveknél, amelyek így az év végéig továbbra is csak pénzügyminisztériumi engedéllyel fizethetnek ki a béreken kívül mást is a "fegyelmezett, takarékos gazdálkodás" jegyében.

Hvg.hu: év végéig meghosszabbította a kormány az államigazgatási kifizetési stopot

Fotó: Illusztráció/Facebook/Orbán Viktor/videórészlet

A kifizetési stop eredetileg október 31-ig szólt volna, ezt a kormány egy nem nyilvános kormányhatározatban írta elő a költségvetési szerveknek és a teljes államigazgatásnak, a lényeg pedig az volt, hogy bizonyos alapvető tételeken túli kifizetéseket csak pénzügyminisztériumi engedéllyel lehet teljesíteni. A 2257/2022-es nem nyilvános kormányrendeletről a Telex írt szeptember végén, akkor úgy fogalmaztak ,hogy a kifizetési stop alól csak néhány kivétel van, mint például a bérek, uniós programok, oktatási és egészségügyi, valamint szociális finanszírozások.

A Pénzügyminisztérium akkor egy közleményben azt magyarázta, hogy nem általános kifizetési stopot kell érteni a kormányhatározaton, hanem arról, hogy "a fegyelmezett és takarékos gazdálkodás" jegyében a költségvetési szerveknél minden, a korábban felsorolt kivételeken (ideértve a nyugdíjakat is) kívüli kifizetés esetében a Pénzügyminisztérium engedélye szükséges.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy későbbi Kormányinfón sem használta a "kifizetési stop" kifejezést – írja a cikk –, és ő azt is kijelentette, hogy általános tiltás ninics, viszont a pénzügyminisztériumi engedély tényét megerősítette, de azt is hozzátette, hogy már korábban is volt ilyen, hogy a kifizetéseket a Pénzügyminisztérium engedélyéhez kötötték.

A hvg.hu mostani értesülése szerint ennek a kifizetési stopnak a meghosszabbításáról a múlt héten döntött a kormány, és bár a lap megkereste az ügyben még a múlt csütörtökön a Pénzügyminisztériumot és a Kormányzati Tájékoztatási Központot is, a cikk megjelenéséig egyetlen helyről sem kaptak érdemi választ.

A hosszabbításról szóló döntés is az úgynevezett "kétezres határozatok" közé tartozik, ezekről azt kell tudni, hogy ugyan nem titkosak, de a kormány nem is hirdeti ki azokat a Magyar Közlönyben vagy a Határozatok Tárában, így a tartalmukat csak szűk kör ismerheti.

A hvg.hu korábbi cikke szerint egyre több az ilyen "kétezres határozat", vagyis a kormány egyre több döntését zárja el a nyilvánosság elől. Tavaly rekordszámú, 679 ilyen határozatot hozott meg a Fidesz-kormány, és a 2010 óta meghozott "kétezres" döntések egyharmada tavaly született.

Forrás: hvg.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
Lehet, hogy az államigazgatás igy "takarékoskodik", de mi lesz azokkal a beszállitókkal, akik már teljesitették a szerződésüket, de nem fizetik ki őket?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toller Béla
Hja, és akkor jön a vargánya, újságolja itt nekünk, hogy pozitív a költségvetés egyenlege ! Puff, egy nagy pofont neki ! Eredetileg az ügyvédek elpofátlanodása ellen hozták ezt a törvényt most meg visszaélnek vele, ahogy mindennel is !
szegfue
@ómió: 9:40 Ha alaposan átgondolod, Neked is rá kellene jönnöd, hogy a költségvetési hiányt azzal nem mérséklik, ha nem fizethetik ki pl. a közüzemi számlákat, vagy a szállitókat. Hiszen ezek akkor is a költségek között szerepelnek, ha nincsenek kifizetve, tehát ez "szállitói tartozás", amit 1x csak ki kell fizetni, mert csak ugy nem tünhet el egy tartozás. (Ezt ahhoz tudnám hasonlitani, hogy ha én nem fizetek ki valamit, de el-, vagy felhasználtam, attól még én tartozok ennek árával, de az én "költségvetésem" ettől még nem lesz kisebb, azaz a nem fizetéssel nem tudok "takarékoskodni".) Pl. az lenne takarékosság, ha mondjuk nem vehetnek irodaszert, WC papirt, üditőt, kávét, vagy éppenséggel 1 órával csökkentenék a munkaidőt, hogy kevesebb áramot, vizet, stb- használjanak... legalábbis szerintem.
ómió
@szegfue: Nem a szaldót vitatom, mindössze arra utaltam, hogy a kassza (a költségvetés) mndenkori aktuális helyzete az, ami annak vizsgálatakor mérvadó. Ha pl. a jelenlegi tartozásai egy részét már a következő pénzügyi év terhére lehet kifizetni, akkor, ezzel kozmetikázható a válságsújtotta jelen. Ez nem mindegy olyankor, ha mindig a GDP arányos hiányt vizslatják!
szegfue
@ómió: Világos, amit irsz. Ezzel csak "kozmetikáznak", ami a tényen viszont nem változtat. Ha egy tartozást eltolunk a köv. évre az elég nagy bizonytalanságot okoz, hiszen ha a ma elhasznált dolgokat, nem tudjuk ma kifizetni, akkor a következő időszakban a duplájára kell pénzt keriteni... és hát valljuk be ez nem igazi megtakaritás!
ómió
@szegfue: Csakhát, tudod, az államháztartások, válságidőszakokban pláne, kivétel nélkül élnek "kozmetikumokkal", mert a hitelminősítői, pénzpiaci megítélésük egyiküknek se közömbös! A "durvábbakról" meg már ne is beszéljünk, mint pl., amikor Veres efftársék anno a 10%-os államháztartási hiányból az Uniónak "be is jelentettek vagy 3%-ot!
back in black
@ómió: "Létfontosságú dolog új kontextusba helyezni a tudatos outsourcingot."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok