A volt fideszes győri polgármester fotójával illusztráltak egy olyan álhírt, amely szerint az Északi Áramlat gázvezetékeknél történt robbanások/robbantások ügyében nyomozó svéd főügyész-helyettes furcsa halált halt, mielőtt nyilvánosságra hozta volna, hogy mit találtak az ügyben.

A lakmusz.hu  és az AFP Ténykérdés tényellenőrző oldalak hétfői cikkei szerint egy olyan bejegyzés terjed a Facebook magyar oldalain, amely szerint az Északi Áramlat tenger alatti gázvezeték elleni támadás ügyét vizsgáló bizottság egyik tagja, egy Erik Olsen (másik változatban: Ollsen) nevű svéd ügyész meghalt még azelőtt, hogy feltárhatta volna a nyomozás eredményeit. Ráadásul halála után – amit egy állítólagos méhcsípés okozott az otthonában – a szóban forgó ügyészt pár órán belül el is hamvasztották, így nem volt boncolás sem.

Borkai Zsolt fotójával illusztrált álhír terjed Magyarországon 

Fotó: Illusztráció/police.hu

Az egészből semmi sem igaz, az október 10-én a Facebook magyar nyelvű részén feltűnt poszt egy holland Twitter-bejegyzés képét osztotta meg (itt azt állították, hogy Olsen/Ollsen a svéd legfőbb ügyész helyettese volt), de hasonló tartalmú posztok a Telegramon is feltűntek, és az állítás több nyelven (angol mellett például lengyel, francia, német) is megjelent.

Az AFP nem talált egyetlen Erik Olsent/Ollsent sem, aki az ügy felderítésén dolgozna, a nyomozást vezető svéd ügyészség az AFP kérdésére még október 12-én azt válaszolta, hogy az üggyel kapcsolatban egyetlen ilyen nevű (a közleményben Erik Olsson nevet említenek, ez már a harmadik névváltozat) ügyész sem halt meg méhcsípés következtében. Az ügyészség álhírnek nyilvánította az erről szóló posztokat, és arra is rámutattak, hogy svéd részről a nyomozást jelenleg Mats Ljungqvist vezeti. Más közösségi médiás posztokban arról van szó, hogy a svéd rendőrség megtalálta az ügyész (akit itt már Ulsson-nak neveznek) végakaratát. Ezekről a svéd rendőrség azt nyilatkozta, hogy egyrészt nem tudnak ilyen személyről, másrészt ilyen ügyben nem adtak ki közleményt.

Az AFP a dán rendőrséget is megkereste az ügyben, ők október 18-án válaszolták azt, hogy nincs Erik Ollson, vagy hasonló nevű alkalmazottjuk az ügyön, a név pedig nekik svédnek hangzik inkább. A német ügyészség nem is kívánta kommentálni az ügyet.

A lakmusz.hu és az AFP cikkei szerint az eredeti posztok az orosz Vkontakte közösségi oldalon lévő profiloktól származik, az információkat pedig egy bizonyos holland személy, Remco Van Velzen (aki oroszbarát posztokat szokott megosztani) tette közzé a Twitteren, ahonnan aztán a Facebookra átterjedt a dolog. Van Velzen egyébként pár órával a posztja kirakása után törölte a bejegyzést, és elismerte, hogy nincs bizonyítéka, hogy ez a bizonyos Olsson/Olson/Olssen vezette volna a nyomozást.

Az ügy pikantériája, hogy a Telegramon és a Vkontaktén terjedő posztokat Borkai Zsolt volt fideszes győri polgármester képével illusztrálták, mintha ő lenne a bizonyos Olsen/Ollsen/Olsson nevű svéd főügyészhelyettes.

Mint ismert, szeptember 26-án négy helyen is szivárgást jelentettek az Északi Áramlat 1-es és 2-es vezetéke kapcsán (ezen keresztül megy az orosz gáz Németországba a Balti-tenger alatt), több ország szerint víz alatti robbantások okozhatták ezeket a szivárgásokat. Az akcióval a nyugati országok Oroszországot vádolták, az orosz fél szerint viszont ez csak provokáció, ő pedig a Nyugatot vádolta a szabotázzsal.

Az ügyben vizsgálóbizottság alakult (Németország, Dánia és Svédország) október elsején, október 13-án pedig Dánia azt jelezte, hogy "jól haladnak" az ügy feltárásával kapcsolatban.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Miután Biden efftárs már rég bevallotta!?
Yoda69
@ómió: Bolsi, itt csak a ruszkiknak allt erdekeben a robbantas. Ez nem esett meg le neked?
Csizmás Kond
@Yoda69: ...szerintem te túl zöld vagy ahhoz hogy megértsd...
Dr. Proktor
Lassan a Dugovics Titusz film főszerepére is pályázhat...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.