A magas energiaárak ellehetetlenítik az EU versenyképességét – mondta Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője az M1 aktuális csatornán hétfő reggel.

Századvég: A következő fűtési időszak még az ideinél is nehezebbnek ígérkezik
Fotó: Pixabay

Tavasszal még arról beszéltek az Oroszország elleni embargó mellett érvelő döntéshozók, hogy az unió felkészült az orosz gázszállítások leállításának várható hatásaira, most azonban úgy tűnik, ez nem volt igaz

- közölte.

Szerinte a német vállalatok jelentős része a termelés korlátozására vagy akár beszüntetésére, beruházások elhalasztására és elbocsátásokra készül a magas energiaárak miatt.

Emiatt a német kormány 200 milliárd eurós mentőcsomaggal élénkítené a gazdaságot, aminek jelentős része azonban hitel. Ezzel két probléma van: egyrészt nincs összhangban a német alkotmánnyal, másrészt az uniós versenyjog szempontjából is aggályos, még Franciaország sem képes ilyen mértékben támogatni saját vállalatait

- mondta.

Hortay Olivér szerint a viszonylag alacsony gázár oka feltehetően az enyhe, fűtési szempontból kedvező időjárás, a közelmúltba Európába érkezett nagy mennyiségű cseppfolyós gáz és a korábbi nagyon magas árak.

Ugyanakkor jelezte: ez a helyzet valószínűleg nem lesz tartós, a gázár emelkedni fog.

A következő fűtési időszak pedig még az ideinél is nehezebbnek ígérkezik, marad a "káoszhelyzet"

- mondta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. üzletágvezetője.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@rokker33: egyrészt korai beszarni, másrészt, hogy van igaza annak az orbánnak, aki mindent, de tényleg mindent aláírt?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
Mocskos Brüsszeli patkányok! Tavasszal nagy volt a pofátok és lassan kiderül, hogy Orbánnak van igaza!Nem lesz semmilyen alternatíva se usa gáz se máshonnan! Ha jövőre kifogyunk a gázból,akkor óriási bajban leszünk! Egész Európa sorsa forog kockán pár alkalmatlan politikus miatt ezt nem szabad engedni azonnal elkell zavarni ezeket az élősködőket!
jesz
@rokker33: minden szavaddal egyetértek!
csak úgy....
már elöre beharangozzák,hogy a jövö téli magyaros fagyoskodás miatt is brüsszel lesz a felelös és nem orbán! :) nyugat megoldja,ebben biztos vagyok, ti meg orbánt imádva didereghettek...
Aki Én
@rokker33: egyrészt korai beszarni, másrészt, hogy van igaza annak az orbánnak, aki mindent, de tényleg mindent aláírt?
csak úgy....
@rokker33: a labanc fönököd is bezárja a csehót a magas energia árakra hivatkozva? -szerintem nem...,akkor meg mit jajongsz?
csak úgy....
@KisTehen: jövöre,nektek már eladó délibábotok sem lesz!
te ismét nyugat miatt aggódsz? - ez fölösleges!
Yoda69
Magyarorszagnak biztos, mert mi dupla aron szerezzuk be a gazt mint az Unio. orban elintezte nekunk.
orsos vendel
Szemet orsos es kakadu!!! Azt mondtatok, minden el van intezve...nektek, SZEMETEK !!!
Yoda69
@rokker33: Ezt a hirt gondolom az M1-rol szoptad, mert kamu az egesz. Az igazsag az, hogy orban atkurta a magyarokat ismet. Alairt egy szerzodest a ruszkikkal, a leheto legmagasabb gaz-aron, amit a magyar neppel fog megfizettetni. Ekozben az Unioba erkezik az olcsobb gaz E.Afrikabol, Norvegiabol az USA-bol. Ezert is esett le a gaz ara drasztikusan, mert a tarolok 82%-os toltottsegen vannak, es mar nem egeto problema.
Azt nagyon beszopta a Fuhrered, de sajnos miatta a magyar nep leginkabb.
CsipkeRózsa
Mióta lehet hinni a Századvégnek? Már jósolni is akarnak.
human
Ha a Századvég is kénytelen beismerni a kormány tehetetlenségét, akkor jóval nagyobb lehet a baj.
rokker33
@Aki Én: Nem sok dologgal értett egyet Orbán,mert előre látta a következményeket és nem írt alá mindent.Oké tudom Putyin és az orosz függőség miatt nyalizik nekik ,de be kell látni, hogy Magyarország soha nem lesz Oroszországtól független és soha nem lesz uniós tag hiába vagyunk 2004 óta tagok ,nálunk 1991 óta csak a korrupció lopásról szól a politika...
rokker33
@csak úgy...: nyugi öreg ez a csehó naponta annyi forgalmat hoz a főnöknek hogy annyi pénzt még nem láttál életedben és amúgy elektromos minden tűzhely grill fritőz stb, szóval gáz nélkül is elvagyunk :)
rokker33
@Yoda69: akkor a propeller.hu az most Fideszes média vagy ellenzéki ?,mert én ezt itt olvastam először hogy bajban leszünk európában! Tudtam hogy orosz gáz nélkül sokkal nehezebb lesz az életünk és Orbán nem sokat tévedett hiába próbálod kimagyarázni,még tavaszig jók vagyunk utána ha nem lesz orosz gáz,akkor a többi beszállítótól érkező csekély mennyiség nem lesz elég 23=24 re.Al tárolók magas százaléka orosz gázzal van megtöltve.Ami máshonnan jön az 1 téli szezonra nem lesz elég és tavasztól őszig is szükségünk van gázra nem csak a télre!
Yoda69
@rokker33: A Propeller nem gyart hireket. Ez csak egy felulet, ahova fel lehet tolteni a hireket barkinek, barmilyen forrasbol. Lehet hogy egy fakenews olvastal dubrincs kollegadtol, mert o szokott ilyen alhireket felrakni.
Persze hogy jok vagyunk, hiszen a tarozok fel vannak toltve. De nem mindegy hogy milyen aron. Ezt ismet elbaszta orban, mint eddig mindent amihez nyult, csak ezt nem kommunikaljak a kiralyi hircsatornakon. A Csehek honapokkal elottunk toltottek fullra a taroloikat es NEM orosz gazzal. Mar akkor javasoltam szijragonak, hogy kozultaljon a Cseh counterpartjaval, de nem fogadta meg a jotanacsot, igy tobb szaz milliard forinttal fizettunk tobbet mint kellett volna, es ezt neked, nekem es minden magyarnak kell majd elszenvednie.
csak úgy....
@rokker33: te még a pénztárcámba is belelátsz ? :) - én meg a buta, üres fejedbe!
az elektromos áramot te termeled a labancoknak pedálozással ? -azt hittem,hogy te kukta.
csak úgy....
putyin,jövö ilyenkor könyörögve a volt üzletfeleknek , fillérekért fogja árulni a gázt!
amortizáltok
ezt is 100 milláért számoljátok el a kormány felé? mint egy tanulmányt a korházi ágyak le építéséről?
Lepényleső
Kivégzéskor riogatnak,hogy lesz rosszabb?
Lesz,- általuk,- de nem lesz hosszabb?
ómió
Csak nem további efftársi "felszankcionálás" jön!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.