A Magyar Orvosi Kamara elnöksége jelenlegi formájában nem támogatja az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet.

A MOK szerint fontos, hogy a kormányzat belekezdjen végre az egészségügy átalakításába, és a szakdolgozók bérrendezésének ígéretét is örömmel fogadták.

Ugyanakkor a tervezett, hatástanulmányokat nem ismertető, erőltetett ütemű átalakítás jelentős kockázatokat rejt. Az ellátórendszer szerkezeti korszerűsítése elkerülhetetlen, de a működésben a túlzott centralizáció elveszi a helyi kezdeményezések és kreatív megoldások erejét, a hosszú döntési láncok működési zavarhoz és pazarláshoz vezethetnek

– áll a közleményben.

A Magyar Orvosi Kamara szerint az egészségügy átalakítására vonatkozó javaslatok teljesen használhatatlanok és fokozzák a bizonytalanságot

Fotó: 123RF.com

A kamara úgy véli, 

a gyógyítás alapja, a betegek elemi érdeke, hogy elegendő orvos és szakdolgozó legyen az állami rendszerben. Minden tervnek szem előtt kell tartania azt a célt, hogy a magasan képzett, a magánszektorban és külföldön is keresett szakemberek számára olyan feltételeket kell nyújtani, ami stabilan versenyképes a más munkakörökben elérhető terheléssel (pl. éjszakai és hétvégi pihenés, az egyre gyakoribb home office lehetősége), illetve az anyagi megbecsülés kiállja a jelenlegi 21,1 százalékos infláció próbáját is.

Mindezekkel a benyújtandó törvénytervezet több ponton szembe megy, a meglévő bizonytalanságot fokozza. Nem alkalmas az egészségügyi pálya vonzóvá tételére az a javaslat, ahol egy orvos/ szakdolgozó napi 3 órás munkába járásra kényszeríthető, nyugdíjas korú kollégák éjszakai munkára kötelezhetőek, a bérek pedig – a miniszterelnökkel kötött megállapodást semmisnek tekintve – 20 százalékkal csökkenthetők.

A MOK az egészségügy hosszú távú, biztonságos működőképessége érdekében tett javaslatát a 24.hu cikkében olvashatják. 

Forrás: 24.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ilyen feltételek mellett biztosra vehető az egészségügy dolgozói számának robbanásszerű emelkedése! Ha ezek a feltételek se csábítják oda a fiatal lányokat, asszonyokat, akkor már tényleg semmi.
Milyen örömteli változást fog hozni az életükben, ha pl egy megszokott környezetben, eddig egymás keze alatt dolgozót hirtelen egy totál idegen csapatba vezényelik és mellé még utazhat oda kettőt meg vissza kettőt. Gondolom, direkt kérni fogja a lehetőséget.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Efftársilag náluk is inkább 70 kórház bezárása a "nyerő"?
namihami
@Gazella: 17.51: Nem hittem, hogy ennyire nem jön át az irónia!
Nessy
@ómió: Szaladjon már le ettől az ostobaságtól! 2008 163. jelenleg 160 kórház van kis hazánkban! Akkor hol van a 70 "bezárt kórház"??? 2010 előtt is összevontak pár kórházat (nem bezártak) , ami ellen a fidesz élénken tiltakozott, most viszont annak a többszörösét, még hozzá pancser módon fognak összevonni!
ómió
@Nessy: A 70 bezárt kórházat ne rajtam kérd számon! Konzultálj Komáromi efftársadékkal, ők tervezték ezt még áprilisban, csakhát a "nép" nem engedte nekik! És 2010. előtt nem "bezártatok" egy tucatot? Nafene! Így kell hazudnotok? Akkor, pl. hova tűnt az OPNI? Mivel "vontátok össze"? Csak nem a hazudozásotokkal!?
Nessy
@ómió: A három bezárt intézmény egyike. A Szabolcs utcai kórház a másik! Az OPNI-t tényleg kár volt bezárni! Most mennyit vonnak össze, mennyiből lesz fizetős szociális ellátó intézmény? A többi javaslatról nem is beszélve. Az elmúlt 10 év alatt megszűnt háziorvosi praxist a "nép akarta"? Néha próbáljon meg tájékozódni, olvasni, megérteni, amit olvas! Efftársi üdvözlet!
ómió
@Nessy: Az összevonás, ugye, nem egyenlő a bezárással?! Vagy efftársilag igen? A háziorvosi praxisok összevonása meg nem "népakarat", hanem orvoshiány kérdése! Másképp kell "tájékozódni"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.