A Pénzügyminisztérium adópolitikáért felelős államtitkára az Indexnek nyilatkozott a kérdésben.

Elárulták: ezért döntött úgy a kormány, hogy átalakítja a katás rendszertMTI/Balogh Zoltán

Adókönnyítéseket, egyszerűbb szabályozást, csökkenő adminisztrációs terheket jelentenek a kormány legújabb adómódosító javaslatai

– mondta Izer Norbert az index.hu-nak. Az államtitkár emellett elmondta: új irányt szabtak a fejlesztéseknek, mivel a bevallásalapú adóztatást a tranzakcióalapon, online adatokra épülő adómegállapítási szolgáltatás válthatja majd le.

Izer a drasztikus őszi változtatásokról azt nyilatkozta:

Most azonban azt gondolom, az őszi intézkedések is nagyon komoly könnyítéseket hoznak a vállalkozásoknak – elsősorban az átalányadót választó egyéni vállalkozások számára.

Arról is beszélt, hogy a aktarendszer átalakítása után számos plusz intézkedést hoztak, amelyekkel a korábbinak a negyedére csökkentették az átalányadózók adóadminisztrációs terheit. Kiemelte például, hogy januártól nem havonta, hanem negyedévente kell majd bevallásokat készíteni. 

A lap azt is megkérdezte, hogy nem tartanak-e attól, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben sok vállalkozás képtelen lehet fizetni a megnövekedett terheket. 

Azt gondolom, hogy az érintett egyéni vállalkozók tisztában lesznek a bevételeikkel, s az átalányadó egyszerű költségszabályai gyorsan kiszámolhatóvá teszik, mennyi is lesz a befizetendő összeg. A felelősen gondolkodó vállalkozók bizonyosan elkülönítik majd az átalányadó összegét a befizetésig. Ám az adószámlára bevallás nélkül is befizethető havonta az adó várható összege

– nyilatkozta.

Forrás: index.hu

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Sok minden kiderült a cikkből, csak az nem miért is alakitotta át a kormány a KATA rendszert. A bevallási ( a saját járulék bevallásáról van szó a '58-as számú bevallási nyomtatványon) "egyszerúsités" pedig azt jelenti, hogy a KATAS-s vállakozónak eddig nem volt ilyen jellegú kötelezettsége- az szja-s átalanyadózónak van- amit könyvelő nélkül nem tud megoldani. Az évente egyszeri KATA bevallást önmaga is el tudta késziteni- az szja-s bevalláshoz könyvelőre lesz szüksége.Ha talál- vagy bevállalja, hogy havi rendszeres szolgáltatási dijért szerződést köt könyvelővel.
Ami a NAV-os bevallás kiajánlásokat illleti: Nézzük az ÁFA-t. Havonta egyeztetni kell a NAV rendszerről letöltött adatokat az ügyfél által leadott számlák adataival- az eltéréseket rendezni kell a NAV adatbázisában is, és csak azután fogadható el a bevallás "tervezet". Minő nagy egyszerúsités!, ami plusz munkát és feladatot ró az adózóra- és esetlegesen még magyarázkodhat is az adóhatóságnál, hogy miért is mások az ő adatai.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@kereső: " a bevételed attól függ, milyen ügyes könyvelőd van, ha nem értesz hozzá... "...ennek melyik részét nem értetted..?..
nemkati
@kereső: Nem érdemes vele vitatkozni, nincs fogalma róla, mi az a KATA. Én meg azt nemértem, hogy jön ehhez a témához, hogy a miniszter 15%-os szja-ja nagyságrendekkel magasabb, mint a KATA adója.
kereső
@Pálinkás Pál: Én tökéletesen értelek- ezért irtam , hogy adót csalsz, mert a bevétel eltitkolása adócsalás.Az ügyes könyvelő meg nem azért kell, hogy bevételt titkolj el, hanem azért, hogy vállakozás specifikusan megtalálja azt a törvény adta lehetőséget , hogyan lehet minimalizálni a fizetendő adót- adott bevétel mellett is. Te, nem érted amit irtam.
Pálinkás Pál
@kereső: már hogyne érteném, aki orbánisztánban kisvállalkozóként becsületesen adózik, az hülye...legalábbis én nem nagyon ismerek olyat..
nemkati
@Pálinkás Pál: Akkor csaló vállalkozói körökben mozogsz. Csak legalább ne általánosíts.
kereső
@Pálinkás Pál: Pedig sokan vannak. Ennek a szerencsétlen országnak ti vagytok a rákfenéi, azok akik adót csalnak- mert a tisztességes adózó, és az alkalmazott azért kénytelen magas járulék terhet viselni, és azért adózik a minimálbéres , mert ti vagytok.Nem komilfó ma már "a valamikori nemzeti sport- az adócsalás", az idő eljárt felette, és egyre inkább eljár. És ezen az sem változtat, hogy ma olyan kormány uralkodik, amely nem arra költi az adóbevételeket, amire a társadalomnak szüksége lenne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.