Most éppen áttelepítik a feladatait, a vagyonát és dolgozóit egy másik állami céghez, ami aztán hamarosan megszűnik – de ez csak a jéghegy csúcsa.

Nevetséges, ahogyan a kormány bánik ezzel az állami céggel – Vajon mi az oka, hogy folyton beolvad, kiválik, átszerveződik?MTVA/Bizományosi: Róka László

A kiemelt állami sportingatlanok működtetését végző Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. esete egyedi, de jól mintázza, hogy a kormány mennyire átgondolatlanul végzi a sportjellegű feladatokat és cégeket. 

A BMSK-nál azt már megszokhatták, hogy állandóan máshova kerültek a kormányzati rendszerben,

hiszen a 2014-2018 közötti ciklusban a fejlesztési tárcához tartoztak, majd 2018-2022 között a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli minisztériumhoz, de az utóbbi fél évük különösen sűrűre sikerült – mutat rá a hvg.hu.

A mostani, új kormányzati ciklusban először a májusban újonnan létrejött, Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium (ÉBM) lett a BMSK gazdája, majd a miniszter szeptemberben úgy döntött, hogy másik négy, a tárca alá tartozó állami társasággal együtt megszünteti a céget. Valójában azonban a BMSK-t teljesen nem számolják fel, csak feldarabolják, de ez tovább bonyolította a cég helyzetét.

A BMSK állami feladatai 2023. január 1-től közvetlenül a közben decembertől már Építési és Közlekedési Minisztériummá átnevezett Lázár-tárcához kerülnek. Az közben kiderült, hogy a többi, nem állami feladat sorsa – ahogy a BMSK honlapján olvasható közlemény is jelzi – “a későbbiekben kerül rendezésre”. Na, ez jön el hamarosan – derül ki egy készülő, “a BMSK Zrt. egyes feladatainak és tevékenységének átadásáról” szóló kormányrendelet-tervezetből.

A hamarosan megjelenő kormányrendelet szerint a BMSK Zrt.-nek “a sportért való kormányzati felelősség körébe tartozó feladatai és tevékenységei” december 19-től átkerülnek egy másik állami céghez, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt.-hez. Ilyen feladatként nevesíti a rendelet-tervezet amúgy a Magyar Labdarúgó Szövetség Budapesti Pályafejlesztési Programjának megvalósítását és a Magyar Olimpiai Bizottság kiemelt sportágak sportlétesítmény-fejlesztéseivel kapcsolatos feladatokat.

Az intézkedési terv szerint a december 19-i jogutódlás érinti a BMSK által birtokolt vagyoni jogokat, a feladatellátáshoz kapcsolódó támogatásokat és kötelezettségeket, valamint a fenti feladatokat ellátó munkáltatókat is. Ám azzal, hogy a kormányzati struktúrában az alapvetően a sportért is felelős Honvédelmi Minisztérium alá tartozó Nemzeti Sportügynökséghez kerülnek december 19-től a BMSK egyes vagyonelemei és dolgozói, csak a pillanatnyi nyugalom ideje jön el.

Ahogyan ugyanis a hvg.hu megírta, közben már a Nemzeti Sportügynökség jövője is megpecsételődött. A honvédelmi tárcához alig fél éve került ügynökség ugyanis 12 nappal azután, hogy a BMSK-nak nem a Lázár-tárcához kerülő maradékát magába olvasztja, december 31-ével maga is megszűnik. Az erről szóló múlt heti kormányrendelet szerint a sportügynökség január 1-ével ugyanis beolvad a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségbe.

Forrás: hvg.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Fideszes politikusok terebélyes hálója szőtte át mára a sportot. A sport politikai játszmák és vállalkozói érdekérvényesítés, haszonszerzés terepévé válik, ha túl nagy befolyáshoz jut valamilyen formában az állam és a politika."
mfor.hu/cikkek/makro/fideszes-politikusok-terebelyes-haloja-szotte-at-mara-a-sportot.html
sokanvagyunk
@Eladott Ország: Ha már idézet - szóval hol ide, hol oda...
"Kazal László egykoron kéz alatt terjesztett és titkon másolt felvételei zavarba ejtően trágár tanúságot tehetnek.
'Három a pille feje, / Szőrös a lyány eleje, / Szőrös az én tököm is, / Meg ahova lököm is' "
Toller Béla
Az az igazság, hogy lassan felpörög a korábban összevissza épített létesítmények fenntartása, karbantartása, üzemeltetése. Hatalmas pénzek kellenének, de ezt nem akaródzik vállalnia a kormánynak. És persze másnak sem. A forró krumplihoz hasonlóan dobálják a témát, majd elnyugszik valami kieső szervezetnél, amelyet egyáltalán nem fognak finanszírozni. De, mire a nép észreveszi a lukat, addigra ezek nem lesznek már sehol sem, nyugdíjban, külföldön, más fontos beosztásban !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.