Annyi azonban kiderült Szijjártó Péter miniszter egy megszólalásából, hogy olyan kormánytagokról lehet szó, akikkel például Magyarország is tárgyal energetikai ügyletekben.

A hvg.hu cikke szerint nemrég azzal büszkélkedett Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy az Oroszország elleni, december 16-án kihirdetett kilencedik európai uniós szankciós csomag részeként bevezetett korlátozó intézkedések alól (amelybe 141 név és entitás került) a magyar kormánynak sikerült többeket "kihúzatnia", ám neveket nem árult el.

Nem árulja el a külügy, hogy hány oroszt és kiket sikerült lehúzatnia a kormánynak a szankciós listáról

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A cikk szerint a csomagról szóló tanácsi döntés valóban 141 személyt és 49 szervezetet vett fel a korlátozó intézkedések alá "az Ukrajna elleni fokozódó orosz katonai agresszióra válaszul", így velük együtt összesen már 1386 személlyel és 171 szervezettel szemben érvényesek az uniós szankciók.

A hvg.hu még a döntés előtt, és utána is megkereste a Külügyminisztériumot, hogy pontosan hány személyt/szervezetet és kiket is sikerült Szijjártónak "lehúzatnia" a szankciós listáról, ám a külügy konkrétumok nélkül csak annyit válaszolt, hogy 

“Magyarország energiabiztonságát tartottuk szem előtt a szankciók vitájakor”.

A cikk szerint Szijjártó a Spirit FM egyik műsorában már jóval bőbeszédűbbnek bizonyult, és ott nem is a fenti mondattal indokolta elsősorban, hogy miért is cselekedett így a magyar kormány. A műsorban is rákérdeztek arra, hogy kiket sikerült a szankciók hatálya alól kimenteni, erre a miniszter azt felelte, hogy 

olyan orosz kormánytagokat, akikkel az elkövetkező időszakban kommunikálni kell európai vagy amerikai oldalról, annak érdekében, hogy békét lehessen kötni, mert az a várakozás, hogy a jelenlegi orosz vezetést majd leváltja az orosz nép még a háború alatt, és majd valaki mással kell beszélni, ez nem tűnik reálisnak.

A cikk szerint a műsorban Szijjártó arra a kérdésre, hogy kizárólag a békekötési indok merült-e fel náluk, vagy esetleg az is, hogy legyen kivel orosz részről lefolytatni a magyar kormány "üzleti célú" (beleértve akár az energetikai tárgyú tárgyalásokat is) már azt válaszolta, hogy ilyesfajta tárgyalásokról is szó van, ami pedig nemzeti érdek. 

Szijjártó megosztotta azt a meglátást is a műsorban, miszerint

semmi értelme nincs a teljes orosz kormányt szankciós listára tenni, mert nem akarnak Európába utazni, másrészt, ha lett volna valami dolguk, már elrendezték volna az elmúlt 9 hónap alatt, tehát nehéz nekik ártani személyes szankciókkal.

A hvg.hu emlékeztetett rá, a magyar kormánynak nem ez volt az első ilyen akciója, korábban ugyanis addig blokkolták az uniós egyeztetéseket, míg a háborúpárti orosz pátriárka Kirill le nem került a szankciós listáról, és volt olyan is, mikor három orosz oligarcha ügyében igyekeztek az obstrukcióval, de végül akkor erről letettek.

Forrás: hvg.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
@Shikari: nemnem, a megoldás...kötél a nyakatokba!...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
Sajnos újra és újra rá kell döbbenem, hogy a gyenge agyuakkal, de alapvetően a hülyékkel, az egzaltált barmokkal nem, egyszerűen nem lehet normálisan szót érteni! Egyrészt mert, amikor valami baromságot írnak az köszönő viszonyban nincs az éppen adott média-hírrel! >Pl.@kereső: vagy éppen úgy rokonít gondolatiságokat - annak ellenére, hogy minden - minden összefügghet - ám mégsincs semmi küze az adott témához! >@kereső: (kifejezetten tudomá-nyos fasz - de mondhatom kivert fasz )
Ezen sajnálatos tény következtében egy olyan részeges disznó mint a @Pálinkás Pál: jókívánságait rejtő megtisztelő álláspontjára csak az a kialakúlt véleményem, hogy rohadjon le a legféltetebb testrésze - ha van ilyen egy élő hullának!
Németh István
Még csak annyit>> ha az USA-nak befektetés ez a háború az ukrán-otosz viszonylatban az Orosz föderációs területen akkor sajnos az usa gyatmatosító terjeszkedése egyértelmű! Ez nem "a népek barátsága, a világszabadság" égisze alatt történik hanem egy aljas anyagi alapú terjeszkedés ténye amelyet a kilóra megvett nyugat élén a németek aljas módon támogatnak! > ez a világháború beindításának pillanata! >>> lehet egész nyugodtan egymást anyázni és a másikat becsmérelni, de meggyőződésem, hogy sokal inkább észnél kéne lenni és minden lehetséges fórumon a moslék usa és az eu. aljas vezetése nagyon aljas népeket írtó politikájával szemben keményen kelene fellépni! >> persze ehhez a feladathoz, barom segg köcsögök nem tudtok felnőni! Hülyék vagytok mint a löttyedt fasz, pöcs, el hullott sperma!
kereső
@Németh István: Kimélj meg a megszólitástól, te görény.Nem vagyok vvevő erre a primizis, ordenáré mocskolódásra.Ne szólits meg, te NER bolondja.
Németh István
@kereső: görény! a mocskolódást ti hozzátok ki belőlem és a normális környezetetekből az aljas úszításaitokkal, rágalmaitokkal, a jelenlegi kormány eredményes tevékenységével szembeni irigy aljas akna-munkáitokkal! Rohadj meg te is meg a bandád is! A nemzet átkai vagytok! Szar trógerek!
Németh István
Minden a hazáját szerető a nemzet törekvéseit segítő kormánytisztelő MAGYARNAK ISTENKE áldását kérem, és kívánom boldogságban, szereteben töltésk el a karácsony Szent Ünepét és az Új esztendő hozza meg mindannyiunknak a békés boldog jövendőt! ÁMEN!!!
Németh István
@kereső: keresve se található senkiházi, mit locsogsz már megint hülyeséget; a primizis - nálam a primitív extra ordenáré is működik -baromka légy hű önmagadhoz és gondolj bele>> hogyha gondolkoznál mennyivel másképpen is láthatnád a világot! A hosszú cici - a gebe lenge szerve - a rendelkezésedre áll, a többit már tudod?...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.