Hétfőn Putyin Minszkbe látogatott Lukasenka belarusz diktátorhoz, az ukránok érthető módon kissé idegesek lettek, mert belarusz területről már több orosz támadás is érte őket a háború alatt.

A BBC cikke nyomán arról számolt be a 444, hogy az ukránok megerősítik az északi, Belorussziával (Belarusz, Fehéroszország) határos területeik védelmét.

Megerősítik az ukránok a Belarusszal közös határszakaszuk védelmét

Ukrán határőrök 2021 decemberében az ukrán-belarusz határon

Fotó: Illusztráció/Wikipedia/CC-BY 4.0/dpsu.gov.ua

A cikkek szerint az ukrán védelmi minisztérium ezt keddre virradóra jelentette be, a döntés mögött pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői minszki látogatása állhat. 

Mint ismert, az orosz csapatok még január végén-február elején vonultak fel az belarusz-ukrán határ mentén belarusz területeken, hivatalosan egy hadgyakorlat keretén belül, ám február 24-én, a háború kitörésekor belarusz területről is indultak orosz hadoszlopok az ukrán főváros, Kijev (Kyiv) és más célpontok ellen. 

A 444 cikke szerint Vlagyimir Putyin hétfői minszki látogatása mögött valószínűsíthetően csak az a cél állhatott, hogy az ukrán hadsereget arra kényszerítsék, hogy a frontvonalakból vonjanak ki több egységet, melyeket egy lehetséges, Belarusz irányából történő orosz támadás miatt kell a hátországban állomásoztatni.

Belarusz hivatalosan ugyan nem hadviselő fél az orosz-ukrán háborúban, hadereje sem lenne erre alkalmas, ám a területéről több orosz támadás is indult a háborúban. Viszont még így is ukrán erőket tudnak lekötni azzal, hogy lebegtetik az esetleges hadbalépést.

Az ukránok aggodalmait az is fokozta, hogy ismételten érkeztek orosz csapatok Belaruszba, melyek az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint gyakorlaton vesznek részt. 

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szép új világ
""A Kreml szóvivője szerint „ostoba koholmány”, hogy Putyin bevonná Lukasenkát a „különleges hadműveletbe”" (népszava.hu)
Emlékezzünk csak vissza egy kicsit! Januárban ugyan ez a szóvivő rágalomnak és hangulatkeltésnek nevezte Ukrajna megtámadását!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.