Őrizetbe vették azt a 35 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy rendőrt megölt, kettőt pedig megkéselt tegnap éjszaka Újbudán. A meggyilkolt Baumann Péter februárban lett volna csak 30 éves.

Újabb részletek derültek ki az újbudai késelésről. Az Index helyszínen lévő kollégájának az egyik szemtanú azt mondta, a rendőrgyilkos feltehetőleg valamilyen szer hatása alatt lehetett. 

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a 24.hu megkeresésére azt mondta, hogy

a több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsított férfi nem tett vallomást a kihallgatása során, és panaszt tett a gyanúsítás ellen.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2023. január 12-én 22 óra 11 perckor érkezett bejelentés, hogy Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasházban az egyik lakás zárva lévő ajtaját egy, a házban lakó férfi kalapáccsal betörte azért, hogy a lakásba bemenjen.

A helyszínre érkező rendőrök közül hárman intézkedés alá vonták a 35 éves férfit a társasház folyosóján, majd elkezdték megbilincselni.

Ekkor a férfi rátámadt az intézkedő rendőrökre, majd ütésekkel és rúgásokkal próbálta akadályozni a kényszerintézkedést. Ennek során az őrjöngő férfi rájuk támadt egy késsel azért, hogy megölje őket, és mind a hármukat megszúrta. A 29 éves Baumannt a szívtájékon érte a szúrás, ő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már nem lehetett megmenteni az életét.

Az egyik társát combon szúrták, a harmadik rendőr pedig a karján és a mellkasán szenvedett szúrt sérülést. Az utcára menekülő ámokfutót végül az egyik megsérült rendőr lábon lőtte, majd elfogták.

A nyomozó főügyészség elrendelte a férfi őrizetét, és indítványozza majd a letartóztatását. 

Döbbenet! A kalapáccsal őrjöngő újbudai rendőrgyilkos panaszt tett a gyanúsítás ellen

Fekete zászló a Rákospalotai Rendőrkapitányság épületén 2023. január 13-án. A rendőrség elindította az előző napon este megölt Baumann Péter körzeti megbízott hősi halottá nyilvánítási folyamatát – jelentette be a rendőrség szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján. Három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták. MTI/Máthé Zoltán

Szer hatása alatt lehetett az elkövető

A házban lakó egyik szemtanú az Inexnek elmondta, hogy

a tettes sűrűn járt le a közeli edzőterembe, gyakran nyúlt szerekhez is, szeretett kötözködni.

Azt gyanítja, a férfi valamin összeveszhetett a szomszéddal a lépcsőházban, majd rá akarta törni az ajtót a lakókra, akik kihívták a rendőröket. A férfit a rendőrök kivezették a lépcsőházból, ám ekkor előrántott egy kést vagy valamilyen szúróeszközt. A rendőrt, aki az incidens során végül életét vesztette, már a lépcsőházban leszúrta, egy másikat a combján, a harmadikat a mellkasánál és a vállán sebesített meg. A szemtanú, aki szerint a késelő valamilyen szer hatása alatt lehetett, azt is hozzátette, az egyik szomszéd megszámolta: 42 rendőrautó érkezett ki a házhoz este.

BM: hősi halottá nyilvánították Baumann Pétert

Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a néhai Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert – tudatta a Belügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

Döbbenet! A kalapáccsal őrjöngő újbudai rendőrgyilkos panaszt tett a gyanúsítás ellen

Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője (b) és Fürcht Pál Zsolt főügyész a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztatón 2023. január 13-án. A rendőrség elindította az előző napon este megölt Baumann Péter körzeti megbízott hősi halottá nyilvánítási folyamatát. Három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták. MTI/Máthé Zoltán

A tárca azt írta, a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztály Körzeti Megbízotti Alosztály körzeti megbízottja pénteken kórházi ellátása közben vesztette életét, miután egy, a XI. kerületi Lecke utcában lévő társasházban – rendőri intézkedés közben – egy férfi egy 17 centiméter pengehosszúságú, recézett élű tőrkéssel mellkason, szívtájékon szúrta.

A közlemény szerint Pintér Sándor részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr hozzátartozóinak.

Baumann Péter temetéséről – amelynek költségeit teljeskörűen a rendőrség viseli – később intézkednek, "a hátrahagyottakról történő kegyeleti gondoskodás összes lehetőségét a Belügyminisztérium biztosítja" – írták.

Közölték azt is, hogy a rendőri intézkedés során egy másik rendőr a bal combján, egy harmadik rendőr pedig a mellkasának jobb oldalán és jobb karján szenvedett szúrt sérüléseket.

A sérült rendőrök – rövid üldözés után – támadójukat a helyszín közelében elfogták.

A két megsérült rendőrt a belügyminiszter elismerésben részesíti – tették hozzá.

A tárcavezető – a rendészeti államtitkár, az országos és a budapesti rendőrfőkapitány kíséretében – pénteken a "közelmúltban példa nélkül álló bűncselekmény" helyszínén tájékozódott a történtekről, majd meglátogatta a még megfigyelésen kórházban tartózkodó megsérült járőrt (társa ellátását követően már otthonában lábadozik), akinek a rendészeti vezetőkkel közösen mielőbbi felgyógyulást kívánt – áll a közleményben.

KNYF: nem terrorcselekmény történt

Nem terrorcselekmény történt Budapesten csütörtök este, amikor három rendőrt megkéseltek a XI. kerületi Lecke utcában – hangsúlyozta a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője az ügyben tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Fürcht Pál főügyész közölte: a KNYF több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt nyomoz, amely bűncselekmény két sértett esetében kísérleti szakban maradt.

Az ilyen esetekre kiemelt figyelmet fordít az ügyészség – mondta, hozzátéve: aki rendőr sérelmére ilyen súlyos bűncselekményt követ el, az fokozottan veszélyes a társadalomra.

A támadót őrizetbe vették, ezekben a percekben hallgatják ki – közölte Fürcht Pál.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a támadó egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült. Ott az egyik járőr figyelmeztetőlövést követően lábon lőtte őt, majd elfogták.

A mentőszolgálat munkatársai a három sérült rendőrt, valamint a lábon lőtt támadót kórházba vitték. Az egyik rendőr, Baumann Péter, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházban meghalt.

ORFK: kitűzték a fekete lobogókat a rendőrségi épületekre

A rendőrségi épületeken fekete zászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelegnek Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjának helytállása előtt, aki szolgálatteljesítés közben halt meg, miután egy támadó késsel megsebesítette csütörtökön Újbudán.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata azt közölte pénteken a police.hu oldalon, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság és Magyarország rendőrsége mély megrendüléssel osztozik az elhunyt kolléga családjának fájdalmában.

A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves – tették hozzá.

"Nyugodj békében, Péter!" – írták.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjába csütörtökön 22 óra után érkezett bejelentés arról, hogy Budapest XI. kerületében – egy Lecke utcai társasházban – egy ott lakó férfi az egyik szomszéd lakás ajtaját beszakította, és be akar jutni az ingatlanba – áll a tájékoztatásban.

A megerősített létszámban kiérkező rendőrök a férfit intézkedés alá vonták, de ő az egyenruhásokra támadt. A támadó egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte, és elfogták.

A mentőszolgálat munkatársai a három sérült rendőrt, illetve a lábon lőtt támadót kórházba vitték. Az egyik rendőr, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette.

Döbbenet! A kalapáccsal őrjöngő újbudai rendőrgyilkos panaszt tett a gyanúsítás ellen

Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató helyszínén 2023. január 13-án. A rendőrség elindította az előző napon este megölt körzeti megbízott hősi halottá nyilvánítási folyamatát – jelentette be a rendőrség szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján. Három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták. MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor együttérzését fejezte ki a meggyilkolt rendőr hozzátartozóinak

Együttérzésünket fejezzük ki a meggyilkolt rendőr hozzátartozói felé

- mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A miniszterelnök hozzátette, a tegnapi esetből is látszik, hogy a rendőri munka veszélyes munka, de mivel igen ritka a tegnap esti, rendőrgyilkossággal végződő, újbudai eset, a rendfenntartók jól végzik a munkájukat.

Ellenzéki pártok megdöbbenésüket és részvétüket fejezték ki

Részvétüket fejezték ki ellenzéki pártok is a csütörtökön Újbudán meggyilkolt rendőr hozzátartozóinak.

Az MSZP nevében Harangozó Tamás, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke az MTI-nek küldött közleményében azt írta, az Újbudán történt rendőrgyilkosság "fájdalmasan élesen hívja fel a figyelmet arra, milyen veszélyeket rejthet a rendőri hivatás". Közölte, az MSZP részvétét fejezi ki a szolgálatteljesítés közben életét vesztett rendőr hozzátartozóinak és az egész rendőri szervezetnek, a másik két rendőrnek pedig mielőbbi felépülést kívánnak.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke közösségi oldalán azt írta, "borzasztó tragédiára ébredt az ország". Hozzátette: a szolgálatteljesítés közben halálra késelt 29 éves rendőr sok más társához hasonlóan arra esküdött fel, hogy akár az élete árán is védje a biztonságunkat és a rendet, halála mégis felfoghatatlan veszteség. Közölte: a DK egész közössége nevében osztoznak az elhunyt rendőr családjának gyászában.

Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, frakcióvezető-helyettese Facebook-bejelentkezésében arról beszélt, a párt osztozik a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt rendőr hozzátartozóinak gyászában, akinek javasolják posztumusz előléptetését, továbbá, hogy az elfogásban részt vevő rendőröket részesítsék soron kívüli elismerésben. Hozzátette: országgyűlési képviselőként kezdeményezi a rendőrök szolgálatteljesítés közbeni fegyverhasználati jogának szélesítését, valamint az állomány szúrás- és vágásálló mellénnyel való felszerelését is. Szecsődi Patrik, a Mi Hazánk helyi önkormányzati képviselője kezdeményezte, hogy Újbuda saját halottjának nyilvánítsa Baumann Pétert, a temetés költségeit is átvállalva. A párt néma megemlékezést, közös mécsesgyújtást tart péntek este az újbudai rendőrkapitányság előtt.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Facebook-oldalán azt írta, részvétüket és együttérzésüket fejezik ki a meggyilkolt rendőr családjának.

Barabás Richárd (Párbeszéd), Újbuda alpolgármestere közösségi oldalán azt írta: "felfoghatatlan, hogy egy ilyen eset megtörténhet", és őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr családjának, barátainak, kollégáinak. A kórházban ápolt két másik rendőrnek mielőbbi felépülést, családjuknak és barátaiknak sok erőt kívánt, és jelezte, Újbuda Önkormányzatának épületeire felvonják a fekete zászló tiszteletük és részvétük jeleként.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebookon azt írta, a Vasóba tartó vonatról felhívta Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitányt, hogy tájékozódon az Újbudán történt "döbbenetes rendőrgyilkosság miatt". Jelezte: felajánlotta, hogy ha bármiben tud segíteni a Fővárosi Önkormányzat, azt megteszik, egyúttal részvétét fejezte ki a családnak.

Csütörtökön este három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy férfi Újbudán, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte, és elfogták. A három sérült rendőrt, illetve a lábon lőtt támadót kórházba vitték. A XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette.

Forrás: Index, 24.hu, MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Na ezért kellett volna a helyszínen lelőni!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
@Cappuccino: Ahol 1 pintérre van bízva az oktatás,mit vársz?Ahol 1 polt lehet főügyész mit vársz?Ahol 1 novák józsi a i-gazminiszter mit vársz?Szerintem ahogy a Hofi mondta az i gazságot a nemzethy fideSSes maffia bevezette a gyakorlatba!MINDEN SZINTEN!
balos
Érdekes,hogy milyen világosan látja,hogy bántották,pedig ö nem csinált semmit!Na ezt a szert terjeszti a fideSS a hülyéinek is!
simmering73
@jáger laszló: Várd ki a végét. Ha elmebetegnek minősítik 5 év múlva már kint garázdálkodik az utcán és lehet te leszel a következő áldozat.
jesz
az a baj, ha akad egy igazán tökös, hírnévre ácsingózó jó ügyvéd, akkor ennek a gyilkosnak nincs miért aggódnia...és mint előttem írták, nem is biztos, hogy sokáig bent lesz...
madlaci66
@jesz: nincs ezzel gond, ez a normális menete a gyanusításnak. Mindenkinek lehetőséget adnak a panaszra, amit az ügyész majd elutasít, és megy tovább az ügy.
volvós
Az összes golyóálló mellény a viktorka öltözőszekrényében volt, nem jutott a rendőröknek...Apropó az ilyen esetben nem kell a TEK kommandósokat riasztani ???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.