A főváros helyzetét járja körbe Tarlós István előző főpolgármester és Fürjes Balázs miniszterelnökségi államtitkár a Magyar Demokratának adott közös interjúban.

Fürjes: "Gyurcsány és Karácsony egymás emberei. Fogják egymást, szükségük van a másikra. Ők egy galeri"
Fotó: Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára beszédet mond az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi Tömb épületének építészeti átadó ünnepségén 2022. december 20-án. A Kútvölgyi Tömb felújítására 11 milliárd forintot különített el a kormányzat, ezt további 5 milliárd forinttal növelték. Mintegy 13 ezer négyzetmétert újítottak meg úgy, hogy fontos örökségvédelmi szabályokat is be kellett tartani a csaknem 80 éves épület esetében. MTI/Soós Lajos

A hetilap szerdai számában a volt városvezető arról beszélt, hogy szerinte Karácsony Gergely főpolgármester nem elsősorban a saját feladataira koncentrál, Fürjes Balázs szerint – aki korábban Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár volt – ha maradt volna Tarlós István, akkor nincs a Karácsony-féle "közlekedési káosz, a végtelen dugók, a közterek, a köztisztaság züllése, leromlása".

Tarlós István, aki 2010-től 2019-ig volt a főváros vezetője, a lapnak elmondta, főpolgármestersége idején csak nagy projektből tizennégyet valósítottak meg. Azt a három nagyobb projektet, ami jelenleg fut, szintén az ő idején indították el, köztük a BKV járműcseréjét is.

Úgyhogy nem igazán látom, mik azok az új kezdeményezések, amelyek Karácsonyékhoz köthetők

- fogalmazott.

Azt mondta, a 2019-es kampány arról szólt, hogy amit ő nem tudott elérni a kormánynál, azt majd Karácsony Gergely mind el fogja érni a kabinetnél.

Hát, ahogy mostanában hallom a panaszaikat, meg kell kérdeznem: akkor hogy is állunk ezzel a dologgal

- fűzte hozzá.

Tarlós István emlékeztetett, 2010-ben horribilis adóssággal vették át a várost, 250 milliárdnál nagyobb volt a hiánya Budapestnek, ebből több mint 70 milliárdot tett ki csak a BKV működési adóssága. Ehhez képest a BKV-t működési hiány nélkül adták át, a város kasszájában pedig 200 milliárd forintnyi tartalék volt – mutatott rá.

Mint mondta,

közte és a jelenlegi főpolgármester között alapvető szemléletbeli különbség van. Karácsony Gergely nem teljesítménycentrikus, nem számszerű eredményekben méri a sikert, hanem egészen másban. Neki az úgynevezett NGO-mércével mért eredmények számítanak diadalnak: vagyis hogyan lehet minél inkább szemben állni a kormánnyal, hogy lehet a kommunikációra, a végtelenbe nyúló látszategyeztetésekre helyezni a hangsúlyt, és hogy lehet mindezeket eladni a közvéleménynek közösségi oldalakon keresztül

- fejtette ki Tarlós István.

Beszélt arról is: nem hisz abban, amit most sokan mondanak, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke majd nem fogja támogatni Karácsony Gergely esetleges újrázását. Gyurcsány Ferencnek az a lényeg, ami ma is van, hogy ő uralja a közgyűlési többséget.

Fürjes Balázs azt mondta,

Gyurcsány és Karácsony egymás emberei. Fogják egymást, szükségük van a másikra. Gyurcsánynak kell Karácsony, hogy esélyük legyen a fővárosban. Karácsonynak pedig se jelöltsége, se többsége nincs Gyurcsány nélkül. Ők egy galeri.

Ma is a DK "fogja" a közgyűlési többséget, "dróton rángathatja" Karácsonyt.

Budapest főpolgármesterét ma valójában Gyurcsány Ferencnek hívják, Karácsony csak árnyékpolgármester. Gyurcsány bábja. És ez mindaddig így lesz, amíg Karácsonyt Gyurcsány segíti hatalomba és tőle függ a többsége. Mindaddig, amíg Karácsony nem mer szakítani Gyurcsánnyal. Márpedig nem mer. Erőtlen és tehetetlen hozzá nullaszázalékos pártjával

- fogalmazott.

A "dollárbotrány és a Városháza-botrány" kapcsán Tarlós István "szinte barátilag" azt tanácsolta Karácsony Gergelynek, hogy "legyen észnél, mert teljességgel elképzelhetetlen, hogy egy főpolgármesternek még politikai felelőssége se legyen annak kapcsán, ami az ő ciklusában történt".

Fürjes Balázs szerint Karácsony Gergely mindig az az ember, aki "ott se volt". "Ő semmiért sem felelős. Hibás a kormány, hibás a Tarlós, nyáron a meleg, télen a hideg... csak ő nem tehet semmiről" – mondta, majd úgy folytatta: sosem fogja a főpolgármestert alkalmatlannak minősíteni, ezt kizárólag a budapesti választók tehetik meg, demokratikus választáson.

Hozzátette: viszont azt Karácsony Gergely maga mondja saját magáról, amikor egyfolytában magyarázkodik, hogy tehetetlen. Ő nem tehet róla, nem tud mit tenni, ez nem az ő sara, nincsenek eszközei, és így tovább.

Tarlós István szerint a jelenlegi főpolgármester egyik legnagyobb mulasztása az, hogy az elmúlt három évben olyan szintig fokozták az ellenségeskedést, ami ellehetetlenítette az együttműködést a kormánnyal.

Ha egy városvezető a mindenkori kormánnyal abszolút és nyíltan ellenséges viszonyt alakít ki, ott bizony sokkal nehezebb lesz sikereket elérni. A tényleges eredmények elmaradásának az okát érdemes elsősorban valahol itt is keresni a főváros esetében

- mondta.

Rendben lévőnek nevezte, hogy a főpolgármester bizonyos határok között politizál, de nem arra választják, hogy "üzengessen" az amerikai elnöknek, meg az orosz elnöknek, meg a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának.

A főpolgármester úr nem elsősorban a saját feladataira koncentrál, hanem nap nap után olyan ügyekbe szól bele az ajtó mögül, amikhez az ő megbízatásának nem sok köze van

- mondta.

Fürjes Balázs úgy fogalmazott, Karácsony Gergely számára a város először nagypolitikai ugródeszka volt, miniszterelnöki, "nagyhatalmi" ambíciókkal, ma pedig számára a főpolgármesterség politikai túlélésének egyetlen eszköze.

Szerinte Karácsony Gergely taktikája a kormányellenesség, a lázítás. Mindenáron konfliktusokat gerjeszt és tart életben a kormánnyal szemben. Akkor is, ha ez rossz a városnak, mert azt hiszi, így lehet többsége. Ezzel túszul ejtette Budapestet és a budapestieket. Eszközként használja őket, a városi ügyek nem érdeklik, nem törődik velük, pedig várost építeni csak békében, párbeszédben és együttműködve lehet – fejtette ki az államtitkár.

Hangsúlyozta:

Budapest mindig akkor tudott előremenni, amikor a városvezetés és a nemzeti kormány megtalálta az együttműködés útját. Ha a mindenkori városvezetés és a mindenkori kormány között nincs együttműködés, annak a budapestiek isszák meg a levét

- mondta Fürjes Balázs.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
TaplóPistát nem kéne már valami szűk zárt helyre tenni?...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
paperboy
@Qqberci: Két legnagyobb bűne, hogy elütött egy gyereket részegen és kiárusította, eladta Budapestet Orbánnak.
simmering73
Galeri szó jelentése: 1. Szleng: Veszélyes banda; károkozó társaság; - na ezek vagytok ti, fürjes nertárs, fideszestül, kádéenpéstül.
paperboy
@sgl: 1720

Az isten is az ellenzék szóvivőjének teremtett, miért nem lépsz tovább?
Vállald fel a feladatot és szerved meg! Légy csapatépítő! Mutass újat. Mutasd meg a lehetőségeket.
10-20-30 éve csak ekézel másokat (mondjuk van miért, de ha értenéd a pártpolitikát visszafogottabb lennél), miből gondolod, hogy te jobb vagy?
Alapíts pártot!
Alapíts ellenzéki TV-t, lobbizás által sokakat magad mellé állítva - qrva nagy pénz van benne!

Ha olyan jól látod a dolgokat és igazságot szeretnél Magyarországon, akkor légy a magyar Che Guevara.
Szapulni mások könnyű, de tenni az országért egy qrva nagy hátszélben...
kulabombaafityiszre
Kotkotkotkot kotkodács megszólalt a fürj tojás.
Eladott Ország
Fürjes még fiatalon elhatározta, hogy egész életében nem fog dolgozni, ha meg lehet élni seggnyalásból is. "Becsületére" legyen mondva, hogy ezt be is tartja. Kiemelt apanázzsal, hiszen ő játssza az "emberarcú " fideszest. Ez a fürjesbalázska a leghülyébbek egyike. 1.Nem nyerte meg a 12. kerületet, ezért folyamatosan arról delirál, hogy a Momentum (amelyik megnyerte), nyugdíjba van küldve. 2. Ha a parlamentben megszólítják, valami elképesztő színvonaltalan rogán-habony propagandát tól. Fürjes kimutatta a foga fehérjét. Örülök, hogy az országgyűlési választáson a választókerületben helyre lett téve, ezért most kénytelen pedálozni. "Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára" Ezt értem. De mit csinál ? Vállalt már valamiért felelősséget ? Ez egy nagy kalap ingyen élő sz@r. Egy sz@rból készült parazita.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.