A Portfólió cikke szerint egy piaci szereplő napokkal a hivatalos adatközlés előtt hozzájuthatott a Központi Statisztikai Hivatal olyan adataihoz, amelyek akár piacmozgató jelentőségűek lehetnek.  

Kulcsfontosságú adatok szivároghattak ki Magyarországon – Bizarr helyzet állt elő

Jelenleg még nem világos, hogy miként történhetett ilyen eset, és hogy egyedi malőrről van-e szó, vagy rendszeres gyakorlatról.

A Portfolio-hoz tegnap érkezett egy email, amelyben a Makronóm kommunikációs cége a figyelmünkbe ajánlja az intézet makroelemzési vezetőjének „friss KSH kiskereskedelmi adatokhoz fűzött szakmai kommentárját szíves felhasználásra”. A levélben a statisztikai hivatal kiskereskedelmi adatainak értelmezése szerepel, bőven megszórva olyan számokkal, amelyek majd a hétfői gyorsjelentésben fognak először hivatalosan megjelenni.

Vagyis a levélben szereplő adatok olyan „frissek” voltak, hogy még nem ismertek

– legalábbis a közvélemény számára.

A bizarr helyzeten az sem javított, hogy bő másfél óra alatt bizonyára mindenhol leesett, hogy ez így nagyon nem néz ki jól, és egy újabb levelet is kaptunk, miszerint:

Elnézést, de az alábbi KSH statisztikai adat hétfő reggel (02.06.) 8:30-ig EMBARGÓS, kérem, legyenek szívesek figyelembe venni.

Természetesen pontosan tudjuk, hogy az anyag embargós, hiszen a KSH jelentései a gyakorlat szerint a közvélemény számára a megjelenés hivatalos napján 8:30-ig megismerhetetlenek. A média a publikálás előtt fél órával korábban kapja meg a gyorsjelentéseket, de mindenki mást a KSH és a média fél kilenckor ismertet meg az időnként akár piacmozgató jelentőségű adatokkal.

Ez alól csak a kormányzati szervek egy szűk köre jelent kivételt, ide akár valóban napokkal korábban megérkezhetnek a KSH adatai.

Egy gazdasági elemző intézet is tud profitálni az információs előnyből, például úgy, hogy előbb tudja a számok mögötti folyamatokat értelmezni, és szakértői kommentárjai előbb jelenhetnek meg a médiában

Arra azonban, hogy egy magánvállalkozás előbb juthat hozzá fontos gazdasági adatokhoz, nemigen van példa, és ahol ilyen kiderül, igen súlyos botrányok robbannak ki.

Forrás: Portfólió

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Na ilyenkor vajh a Soros fizette fideSS csürhe melyik kábszeres pedofil buzija szivárogtat?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Csak nem a titkosszolgálatunk orosz átvilágítása során még az "efftársi érában"!?
Béla333
Banánköztársaságokban az ilyen esetek mindennaposak lehetnek.
Nálunk a maffia államban is... a jelek szerint...
Mocskos bűnöző Pol Pot persze nem tesz semmit...
jáger laszló
Most már elárulhatom!!
A Mennyország kulcsát nem én őrzöm!!!
Lehet,hogy az Orbán Felcsúton a pince mélyén!!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
szegény hazám
@Maccska: Miniszter elnöki biztos lett a kata,
mert Öszödöt kiszivárogtatta.
Lepényleső
...így megy ez olyan a honban,- ahol "választás" is előre megírt papíron van?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.