Az MNB hétfő reggel közölt adatai arra engednek következtetni, hogy a kormány nem igazán tudja tartani a tavalyi 6,1%-os hiánycélt, mivel a kormány durva költekezésben van.

MNB-jelentés: hatalmas a hiány, úgy kiköltekezett a magyar állam, mintha nem lenne holnapMTI/Koszticsák Szilárd

Az MNB hétfő reggel közölt, pénzügyi számlák előzetes adatait a portfolio.hu elemezte. A lap szemléje szerint úgy tűnik, hogy a kormány elvétette a tavalyi 6,1%-os hiánycélját. A jegybanki adatközlés ugyanis a GDP arányában 6,3%-os deficitet jelez, ami az Eximbank egyenlegének figyelembevételével 6,1%-ra, vagyis a célnak megfelelő szintre csökkent.

Az utolsó három hónapban a kormány megint elképesztő költekezésbe kezdett: a GDP arányában 13,4%-os hiányt termelt az államháztartás.

Eszerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2022-ben a GDP -6,3 százalékát tette ki (-4223 milliárd forintot), az Eximbank egyenlegét is figyelembe véve a nettó finanszírozási képesség a GDP -6,1 százaléka volt (-4093 milliárd forint).

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2022 negyedik negyedévében a negyedéves GDP -13,4 százalékát tette ki (-2566 milliárd forintot). Az államháztartás alszektorai közül a központi kormányzat nettó finanszírozási képessége -2701 milliárd forint, a helyi önkormányzatoké -126 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapoké pedig 262 milliárd forint volt.

MNB-jelentés: hatalmas a hiány, úgy kiköltekezett a magyar állam, mintha nem lenne holnap

Illusztráció: 123rf.com

Az év végi kiköltekezés ismét óriási volt,

az államháztartás szezonálisan igazított finanszírozási igénye a 4. negyedévben a GDP 10,8%-a volt.

Ez minden idők egyik legmagasabb adata, ennél nagyobb ebben az évszázadban csak 2002-ben, 2006-ban és 2020-ban volt egy-egy alkalommal.

Forrás: portfolio.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
2002-ben is épp azt csinálták , csak ott a regnálásuk utolsó 1/4 évében tette , pl a gripen mutyi stb , a következő kormány meg fizethette a hiányt , meg a gépek bérletét , meg vehettek hozzá fegyvert , mert a gép harcképtelen volt , most saját maguk alatt döntötték ki a fát , maguknak csináltak adósságot nem kicsit , most nincs kire mutogatni , mert idáig mindig más !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Érvelés
Nő a GDP és lesz miből visszafizetni az adósságot!!!
Hát azkor mennyit is fizettünk vissza ,hogy csökkenjen nominálisan az adósság!!???
Csak szerényen kérdezem!!??
Ergo folytatódik az L adósodás!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
csipetke
"Egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni, karddal,vagy adóssággal." by Orbán Viktor 2011
Gratulálok orbánnak, lassan,módszeresen vágja tönkre az országot a falkájával, akik közt egy igazi szakértő sincs. Egy igazi, töketlen,dilettáns kompánia. A gond az,hogy orbán nem kormányoz,hanem a választások előtt mindent IS megtesz,hogy ismét nyomoríthassa az életünket újabb 4 évig. Tavaly áprilisban agyatlan pénzszórásba kezdett, teljesen kiürítette a bukszát, de akkor még nem tudhatta,hogy az uniónak végképp elege lett orbán játszmáiból, és elzárta a pénzcsapot. Azóta a franctudja, hogy honnan, és mennyi hitelt vett fel. De baromi fontos volt neki a vodafon, az új debreceni akksigyárnak ajándékba 340 milliárd, stb,stb,stb. A pénzszórás most hitelből folyik, és ha orbán bukik, márpedig az előbb-utóbb meglesz, még az ükunokáink is fizetik ezt a sok adósságot. Vagyis,:- az ország tönkretétele folytatódik, módszeresen...Egy biztos,hogy orbán úgy fog bekerülni a történelembe, mint minden idők legkártékonyabb miniszterelnöke.. Kétes dicsőség, az biztos, kb, mint a románoknál Ceausescu
csipetke
@csak úgy...: 11:36 Dehogy látják be! Mert közben egyfolytában eteti a birkáit a qrvasokba kerülő kormánypropagandával, (orbán tv-rádió, plakát-tenger) és mindent IS Brüsszelre,Sorosra, vagy az épp aktuális ellenségre ken. Ehhez kiválóan ért orbanescu
jáger laszló
Semmi gond,majd veszünk fel újabb hitelt!!:???
A GDP elbírja,,,
Határ a csillagos ég...
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
Olyan "óriási a hiány", hogy még mindig befektetésre ajánlottak vagyunk!
Nessy
Orbán már úgy van vele. hogy utána a vízözön! Neki és a kegyenceknek van annyi pénzük külhoni bankban, hogy életük végéig jól élhetnek , más országban! Uszítani onnan is tudnak majd!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.