A legfejlettebb államokat tömörítő szervezet vizsgálata szerint sereghajtók vagyunk a nyugdíj takarékosságban.

Az OECD, a világ legfejlettebb államait tömörítő szervezet minden évben közzéteszi a nyugdíjvagyonról szóló felméréseit. Nem meglepő módon azokban az országban a legmagasabb a nyugdíjpénztári részvétel, ahol kötelező beléptetéses rendszer működik, Magyarországon a munkaképes korú lakosság mindössze 18,6%-ának volt önkéntes nyugdíjpénztára 2021-ben. Ha a pénztári befizetéseket nézzük, Magyarország teljesít a legsiralmasabban.

- írja a Portfolio.hu.

OECD kutatás: Nyugdíjunk (se) lesz, ha így folytatjuk

Illusztráció: 123rf.com

A lejtmenet nem meglepő, ahogy írtuk, lassan a jóléti államok besorolásából is kiesik Magyarország. Ráadásul, aki befizet, az is jövedelmének töredékét fizeti be nyugdíj előtakarékosságra, a fizetésünk mindössze 2 százalékát költjük erre, ezzel szemben Svájcban a 15 százalékát fordítja erre a célra egy átlag állampolgár. Pedig világszinten tavaly is 7 százalékkal nőtt a nyugdíjvagyon az OECD országokban.

Ráadásul a hazai nyugdíjpénztárak sem remekeltek, negatív hozamot hoztak, vagyis a nyugdíjvagyonunk összességében 4,66 százalékkal csökkent, ami nem meglepő a magyar állampapírokat és a hazai inflációt nézve. Ezzel Törökországot és Csehországot megelőzve hátulról a harmadik helyen állunk, az országok nagy többsége pozitív mérleggel zárta a tavalyi évet ebből a szempontból.

Forrás: Portfolio.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Lehet, hogy mégsem kellett volna a MANYUP-pénzt ellopni?...
ómió
Nyugdíjvagyon, efftársak!? De, hisz', azt még Rákosi efftársatok nyulta le és cserélte le "járulékfizetési fedezetre"! Most meg má' "nyugdíjunk se lesz"!? Így "kő" ezt másokra hazudnotok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.