Sok minden változik, eltűnik nyom nélkül, de az igazi teljesítmény megmarad és ezáltal nemzetmegtartó erőt jelent – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden a március 15-i állami kitüntetések átadásán, Budapesten.

Semjén Zsolt szerint az igazi teljesítmény megmarad és nemzetmegtartó erőt jelent
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójának tiszteletére adományozott állami kitüntetések átadásán a Karmelita kolostorban 2023. március 14-én. MTI/Máthé Zoltán

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: ahhoz, hogy egy nemzet szeresse önmagát, először ismernie kell azokat a nagyszerű teljesítményeket, amelyekre büszke lehet. Ez a büszkeség jelenti a megtartó erőt, amely egy létszámában kis nép számára létfontosságú. Minden tagjában éljen ott a tudat, hogy érdemes és büszkeség ehhez a nemzethez tartozni – hangsúlyozta.

Rámutatott: a büszkeség tudata akkor és csak akkor élhet a nemzet tagjaiban, ha nem csupán a történelemben lévő nagyjaink életpéldája és életműve jelenti a megtartó erőt, hanem a jelenben is vannak olyan életművek és életpéldák, amelyek ezt a megtartó erőt jelentik a számunkra.

Semjén Zsolt emlékeztetett, az emberiség története során mindig voltak kitüntetések, mindig elismerték a kiemelkedő teljesítményeket. A közösség mindig úgy érezte, hogy a saját megtartó erejének növelése érdekében fontos, hogy a rendkívüli egyéni teljesítményeket – legyen az akár katonai, művészi, tudományos, sport, vagy az élet egyéb területe – elismerje és "látható jellel lássa el".

A miniszterelnök-helyettes felidézte a történetet, amikor Arany János kitüntetésben részesült, és egy főrend méltatlankodva tette fel a kérdést: most már akárki megkaphatja ezt a rendet? Andrássy Gyula erre úgy felelt: meg tudná mondani excellenciád, hogy Raffaello korában, hogy hívták a külügyminisztert? A történet hajszálpontosan mutatja, hogy az igazi teljesítmény maradandó – közölte Semjén Zsolt.

Aláhúzta: a kitüntetés a díjazott és a díjat odaítélő mellett jó magának a nemzeti közösségnek is. Megtartó erejével jelzi, hogy itt és most, a saját szakterületén sok olyan honfitársunk van, aki olyan életművet tett le az asztalra, olyan teljesítményt nyújtott, amelyre mindannyian büszkék lehetünk – fogalmazott.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott a magyar kormány nevében a díjazottaknak teljesítményükért és nemzet iránti hűségükért.

Az ünnepségen Semjén Zsolt a kormányfő előterjesztésére a köztársasági elnök által adományozott kitüntetéseket – a Magyar Érdemrend tisztikeresztje, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt – nyújtott át.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Egy aprócska gond van csak! Az elmúlt években kormányunknak sikerült az odaítélt díjak jelentőségét, értékét, jó pár díjazott személyét tekintve csökkenteni!
justhpeter
Ez a szégyenkeresztény - mint átadó - jelenti a nemzeti ünnepen a kormány erkölcsi szintjét.
Macskaszem
Nincs már itt nemzetmegtartó erő, aki tud menekül innen amíg még lehet.
ómió
Viszont, az "igazi teljesítményt" az efftársak országrontásban mérik!
vacsi
Vajon ő milyen teljesítményt tud felmutatni?
csak úgy....
@vacsi: te egy fideszbarát ,miniszterelnök helyettes, keresztény ember teljesítményét vonod kétségbe? hazudott nektek ,még pedig úgy,hogy ti azt bevettétek.., persze ismerve a szellemi szinteteket , az nem egy nagy teljesítmény... :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.