1960-ban volt utoljára, hogy olyan mértékben csökkent a születéskor várható élettartam hazánkban, mint most. A jelenséget a koronavírusnak tulajdonítják.

Hatvan éve esett ekkorát a várható élettartam MagyarországonMTI/Czeglédi Zsolt

Csaknem másfél évvel csökkent a születéskor várható élettartam 2021-ben, a koronavírus-járvány miatt 74,3 évre esett vissza a mutató – szemlézi az index.hu az RTL Híradóját. Az Eurostat adatai szerint ez a szám 2020-ban 75,7 év volt, egy évvel később viszont már csak 74,3.

Ilyen mértékű csökkenésre 1960 óta nem volt példa Magyarországon.

A koronavírus-járvány világszerte megütötte a várható élettartamokat. Ez az 1,4 év egyáltalán nem olyan tragikus, néhány év múlva elmúlik. Ez nem azt jelenti, hogy a most élő emberek 1,4 évvel rövidebb ideig élnek

– magyarázta Farkas András nyugdíjszakértő.

Ez a szám valójában azt mutatja, mennyi ideig élne az, akire egész életében a születési évének kockázatai lennének érvényben. Ferenci Tamás biostatisztikus szerint a 2022-es várható élettartam jobb lesz, mint a 2021-es, de még nem éri el a 2019-es, koronavírus előtti szintet. A nemek közötti várható élettartambeli különbség nőtt 2021-ben. A férfiaknál 70,7 év volt, a nőknél pedig 77,8 év.

Forrás: index.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
A feleségem sorozatfüggő...ebből következik, hogy örök életű lesz...a hosszú élet titka a mindenféle tévésorozat...még a kovid sem győzi le.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ila51
@Nessy: Sorozatokon vészelem én is át a káoszt , pláne ha veszem a mexikói sorozatokat , a nők naívak picsognak , a férfiak heveskednek , összeverik egymást ...akkor már nekem csak jobb , nincs ki idegesítsen . Van hasznos is , duolingón nyelveket tanulok , a sudoku a másik hobbi , alatta szól a kedvenceim a lejátszási listán . Úgyhogy csak hetente egyszer megyek ki a piacra bevásárolni .
csak úgy....
ha a mai magyar egészségügyet nézem, akkor az az érzésem támad, hogy fideszék megcélozták a 70 éves átlagéletkort...,na de minek is annyit élni, a sírásónak is meg kell élni!
Pálinkás Pál
hiába..ez az orbáni egészségügy hozama...ja...és a " covid halottak "..átlag életkora itt magyarországon is magasabb ennél,...tehát ne a kamu kovid járványra fogjuk a dolgot...sokkal inkább a hiszti alatt hozott döntések az okok,..az orvosok elvonása a valós gyógyító munkától, biodíszletnek a " covid osztályra "...röviden ennyi, és hála " dicső qrmányunknak " ez a helyzet romlani fog...de hát 3 millió birka a vágóhidat akarta-...
human
OK. Szóval nem nyugdíjunk nem lesz. Mi nem leszünk.
ómió
Bezzeg a böszmei népzsebi idején, egyből 10 évet "ugrott"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.