A magyar kormány semmilyen politikai okból nem hajlandó feladni az energiaellátás biztonságát, s bár nagy erőkkel zajlik a diverzifikáció, nem áll szándékában kivezetni az orosz forrásokat sem – jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint SzijjártóPéter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bosznia-Hercegovinában, a Milorad Dodikkal közösen tartott panelbeszélgetésen a Trebinjei Energetikai Fórumon.

Annak ellenére, hogy senki sem foglalkozik Szijjártó Péterrel, ő ismét mindenkit kiosztott: Álljon már meg a menet
Kép: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető közölte, hogy egy, az ukrajnai háború szomszédságában lévő országot képvisel, ahol közvetlenek és a fegyveres konfliktus negatív hatásai. "Ezért mi, magyarok azt szeretnénk, hogy minél előbb béke legyen" – szögezte le.

Felszólalásában aláhúzta, hogy hazánk speciális helyzetben van, mivel nem rendelkezik tengerparttal, és energiafelhasználása túlnyomó részét importálja.

Mi az energia kérdésére mint a fizikai valóság részére tekintünk. És szeretnénk, ha legalább az energiafelhasználás tekintetében a világ két lábbal állna a földön, hiszen fűteni nem lehet kommunikációs panelekkel vagy politikai nyilatkozatokkal

- fogalmazott.

Kiemelte: ehhez földgázforrásra és csővezetékre van szükség, és ha a kettőből az egyik hiányzik, akkor ott "illúziókat kergetünk".

Mi a realitások talaján állunk, és a realitás Magyarország esetében azt mondatja, hogy a biztonságos földgázellátás oroszországi források nélkül ma fizikailag lehetetlen. Nem politikailag, hanem fizikailag lehetetlen

- hangsúlyozta.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a kormány nagy erőfeszítéseket tett a hosszú távú diverzifikáció érdekében, de ennek sikeréhez időre van szükség.

"Földgázvezetéket nem lehet egyetlen éjszaka alatt megépíteni. Lehet, hogy majd öt-nyolc év múlva Magyarország földgázellátása lehetséges lesz orosz források nélkül is, de hát addig még van négy-öt tél".

A saját energiaellátásunk biztonságát semmilyen politikai ok miatt nem vagyunk hajlandók feladni

- mondta.

Majd hozzátette, hogy a diverzifikáció minél több új forrás bevonását jelenti, nem pusztán a függőség földrajzi irányának megváltoztatását.

Mi a jövőben is számolunk az orosz energiaforrásokkal több más forrás mellett

- mutatott rá.

Illetve kifejtette, hogy a magyar tapasztalatok szerint a Gazprom megbízható szerződéses partner, s az együttműködés nem esik szankciók hatálya alá, így nincsen ok az orosz energiahordozók kivezetésére.

A miniszter ezután érintette az Oroszországgal szembeni szankciókat, és emlékeztetett, hogy ezek hívei azzal érveltek, hogy Moszkva nem fogja tudni folytatni a háborúját, ha gazdaságilag térdre kényszerítik.

"Tíz szankciós csomag elfogadása után a háború brutálisabb, mint bármikor korábban, és Oroszország nem úgy tűnik, mintha térdre kényszerült volna" – emelte ki, totális kudarcot emlegetve, továbbá azt, hogy a korlátozások egetverő inflációt és elszabaduló energiaárakat okoztak és Európának jobban fájnak.

Valamint ennek kapcsán kitért a Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel szembeni esetleges szankciók kérdésére is, és leszögezte, hogy "amíg mi vagyunk kormányon Magyarországon, addig Dodik elnök úr biztosan nem kerül semmilyen szankciós listára".

"Akik azt gondolják, hogy a Nyugat-Balkánon bármi megoldható szankciókkal, azoknak fogalma sincs a Nyugat-Balkánról" – vélekedett.

Kitért arra, hogy a Nyugat-Balkán békéje és nyugalma kulcsfontosságú hazánk számára, s ezt leginkább a gazdaság fejlődésének elősegítésével lehet fenntartani, ami fontos része a felelősségteljes magyar szomszédságpolitikának.

Ennek keretében indult a Boszniai Szerb Köztársaság mezőgazdaságának fejlesztését célzó kormányzati program is, amelynek célja, hogy a helyi termelők magyar eszközöket vásárolhassanak. Ez jó a Boszniai Szerb Köztársaságnak, jó Bosznia-Hercegovinának és jó Magyarországnak is – mutatott rá.

A programra 805 vállalkozás pályázott, és a nyertesek között 11 millió értékű támogatást osztanak szét, de már a második kör előkészítése is zajlik, amelynek keretében különböző ágazatokat fognak úgy támogatni, hogy az a magyar ipart is segítse – tájékoztatott.

Végezetül a miniszter tudatta, hogy Magyarországot beruházói szempontból is érdekli a boszniai energetikai ipar, tárgyalnak arról, hogy milyen magyar szerepvállalásra lehet szükség és lehetőség a víz- és hőerőművek építése és korszerűsítése terén. Számos, világszinten is versenyképes magyar technológia áll rendelkezésre ezen a téren, míg a források előállításában a kormány szívesen együttműködik – hangoztatta.

Felháborítónak és megdöbbentőnek tartom, hogy washingtoni bürokraták összeülnek, és mindenfajta egyoldalú értesülésekre hivatkozva, amelyeknek a finanszírozása sok esetben az Egyesült Államokból származik, tesznek ilyen kijelentéseket a mi országainkról. Hát álljon már meg a menet

- mondta.

Közben ahogy arról már mi is beszámoltunk a NATO főtitkár azt közölte, hogy különböző okok miatt, amelyeknek részletezése nem az ő tisztje, össze fogja hívni a NATO-Ukrajna Bizottság miniszteri szintű ülését az április 4-én tartandó külügyminiszteri tanács alatt, dacára a magyar elutasító álláspontnak, dacára annak, hogy mi azt gondoljuk, hogy ezen ülés összehívására csak egyhangú akarat esetén kerülhetne sor.

Mondta Szijjártó, aki szerint

ez a döntés sérti a NATO egységét, az egységes akaratra vonatkozó eljárásrendet, ugyanakkor nem tehetünk mást, mint tudomásul vesszük a főtitkár döntését

Stoltenberg ígéretet tett rá, hogy ezen ülésen teret ad a kisebbségvédelemmel kapcsolatos felvetéseknek. Szijjártó ezt követően még egyszer kihangsúlyozta, hogy

természetesen kitartunk az eredeti álláspontunk mellett, szeretném világossá tenni, hogy semmilyen érdemi integrációs közeledést a NATO vagy az Európai Unió irányába Ukrajna vonatkozásában mindaddig nem fogunk támogatni, amíg Ukrajnában helyre nem állítják a magyar nemzeti közösség jogait.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

drrotf
Mi úgy, de úgy ragaszkodunk az orosz gázhoz, mint anya a gyerekéhez, mondhatná Szíjgyártó uram!Így mindenki láthatná, hogy bennünket az oroszokhoz szinte vérségi kapcsolat fűz, és egy gyerek az anyjától sosem akar megválni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
drrotf
Mi úgy, de úgy ragaszkodunk az orosz gázhoz, mint anya a gyerekéhez, mondhatná Szíjgyártó uram!Így mindenki láthatná, hogy bennünket az oroszokhoz szinte vérségi kapcsolat fűz, és egy gyerek az anyjától sosem akar megválni.
csak úgy....
már csak az hiányzik,hogy pötyi is elkezdi verni a csukájával az asztalt mint hruscsov!
gumikacsa
Szijjártó hülyegyerek elefántként dúl a porcelánboltban.
A fideszesekre jellemző módon semmit nem fejlődött Szijjártó az évek alatt. Sőt!
Rögtön adódik a kérdés: Mija faszt keres még Szijjártó a külpolitikában?
Nyírfa
Könyveljük el, hogy magában beszél. Mindannyian jobban járunk.
gumikacsa
Az meg van hogy az erősnek látszó Szijjártó homokkal töltött műanyag súlyzóval parádézik?
Ami 150 kilónak látszik, az valójában 50. Kis csíra !!!
Reggel korán bejelentkezik fitten fiatalosan, aztán visszaalszik. Erről már nem készül kép.
Béla333
Gyerünk Peti! Kiabálj, mert már le sem szarnak téged meg a maffiavezért...
kulabombaafityiszre
Igazuk is van,hogy nem foglalkoznak egy szaros nyelvü,tölcsérseggü senkivel.
Nessy
Ha nekünk drága, bizonytalanul szállított gáz kell, hát vegyük. vigyük! A kutyát nem fogja hosszú távon érdekelni. Különösen nem a kínai és egyéb akkugyárak miatt növekvő gáz fogyasztásunk a gázerőművek miatt!
csak úgy....
@KisTehen: boci, te egy hyperaktív elmebeteg!
colibri
Remek írás a témával kapcsolatban: nepszava.us/az-eu-ban-es-a-nato-ban-mar-ugy-bannak-magyarorszaggal-mintha-nem-lenne-tag/
Érdemes elgondolkodni rajta, hova sodródik Magyarország a sokadik 2/3 után. Valóban ezt akartuk?
ómió
Pedig az efftársak mit meg nem tennének nekünk egy kis gázhiányért...!
csipetke
Madárfejű lajcsika felháborodott... Engem ez az ember a pattogó kecskesz@rra emlékeztet. Senki nem veszi már őket komolyan,a gazdáját se, és őt se. Ki vannak már közösítve mindenhonnan. A hasonszőrűek állnak velük szóba,mint erdogán,és a puttyos. Ilyen komolytalan,semmitérő külügyminisztere még nem volt ennek az országnak..Egyet nagyon tud.- toporzékolni, de azt inkább csinálná otthon a négy fal közt,hogy ne röhögtesse ki magát...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.