A hétvégén átállunk a nyári időszámításra,  2023. március 26. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát. Az óraátállításról évek óta folynak a viták, aminek most közeledik a vége.

Óraátállítás hétvégén – Lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Vasárnap hajnalban áttérünk a nyári időszámításra. Fotó: 123rf.com

Az Európai Unió nemrég úgy döntött, hogy 2024-ben minden országnak választani kell egy végleges időszámítást. Ezután soha többet nem fogjuk állítgatni az óráinkat – számol be az ATV.

A nyári időszámítás 2023. március 26. vasárnap hajnalban kezdődik: 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát. A téli időszámítás pedig 2023. október 29. vasárnap hajnalban veszi kezdetét, ekkor 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani a mutatókat.

Az óraátállítás mellett egy igen nagy érv szól, ez pedig az energiatakarékosság. Ezen kívül azonban több érvet is fel lehetne sorakoztatni. Az egyik ilyen például, hogy azok is egy órával tovább élvezhetik a természetes napsütést, akik a napjaik nagy részét az iskolában vagy a munkahelyeiken töltik. Az óraátállításnak köszönhetően ők még szervezhetnek maguknak szabadtéri programot a munkaidő lejárta után is.

Emellett a szabadban végzett munkák idejét is ki lehet nyújtani annak köszönhetően, hogy tovább van világos. Az Egyesült Államokban pedig a világos órák számának meghosszabodásával egyenes arányban csökkent a bűnözés.

Az óraátállítást ellenzők azonban gyakran hangoztatják, hogy semmiféle pozitív hatással nem bír az intézkedés, és nincs is semmilyen bizonyíték arra, hogy pozitív hatással lenne az emberi szervezetre. Például statisztikákkal alátámasztható, hogy több baleset történik az utakon az óraátállításokkor.

Forrás: ATV
Fotó: 123rf.com

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Nem ez lesz. Komoly tétben fogadnék, hogy az idióták a télit tartják meg, mert "az a természetes" :(
Nehogy a szabadidőben legyen plusz világos..a munkába és iskolába járás idején kell a primitíveknek a fény!

Suttyóknak nehéz elfogadni, hogy ma már nem a hajnal 3-kor kelés, valamint a "tyúkokkal fekvés" határozza meg a civilizált emberek jelentős többségét!
KisGenyo2
Remélem nem az utolsó. Az utolsónál csak fél órát kell(ene) majd tekerni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.