A BKIK-val közös konferenciáján az új integrált informatikai modell működésével ismerkedhettek a résztvevők.

Korszakváltás jön a hazai építőiparban? Erre készül a magyar kormány!

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke- Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Akár korszakváltást is jelenthet a hazai építőiparban a Building Information Modelling (BIM).

Az építőipari integrált informatikai modell használata különösen az összetett, nagy értékű létesítményeknél egyre szélesebb körben elvárás. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megtartott BIM konferencia a szakma és az állam képviselőinek kiemelt érdeklődése mellett zajlott le.

Az építőipar az új megrendelői elvárások teljesítéséhez összetett eszközrendszert használ. Az előregyártott modern építési termékek, az új technológiákkal és a digitalizációval együtt jelentenek kihívást a megrendelőknek, a kivitelezőknek és az üzemeltetőknek egyaránt. A BIM ezeket egy rendszermodellen belül képes kezelni.

A magyar kormány jövőre tervezi bevezetni a nagy értékű állami beruházások BIM alapú előkészítését, megvalósítását és üzemeltetését. A szabályozás előkészítését már idén tervezik, ezért a konferencián különösen aktuális kérdések kerültek terítékre.

Bemutatták többek között a legjobb nyugat-európai gyakorlatok mellett a BIM módszertant sikerrel alkalmazó hazai beruházásokat is – így a Bosch Campus2, az MVM DOME és a jelentősebb útépítések tapasztalatait is megosztották a közönséggel a konferencián, ahol a létesítmények megrendelői, tervezői, kivitelezői, lebonyolítói és üzemeltetői saját érdekeltségük mentén értékelték a nagyszabású projekteket.

Korszakváltás van az építőiparban, ennek a hazai építőipar is a küszöbén áll. Az igényes megrendelők új elvárásokat fogalmaznak meg, amelyeket a fenntartható, körforgásos, innovatív, energiatakarékos, zöld és környezetbarát jelzők jellemeznek. Ezekhez az építésgazdasági értéklánc minden szereplőjének összehangoltan kell alkalmazkodni

– mondta el Koji László ÉVOSZ elnök, a BKIK általános alelnöke.

A BIM módszertan hozzájárulhat ahhoz is, hogy a megrendelők – köztük az állami beruházók is – gördülékenyebben tudjanak együttműködni a többi piaci szereplővel: kivitelezővel, üzemeltetővel, így javuljon az építési folyamatok hatékonysága.

Forrás: BKIK

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Jaj, csak építeni ne! Az nem efftársi!
Rockxy
" Erre készül a magyar kormány! "
ez olyan, mint az erre kakas, erre tyúk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.