Továbbra sem arat osztatlan sikert az új ügyeleti rendszer a háziorvosok körében.

Megdöbbentően kevesen írták alá az új ügyleti rendszerről szóló szerződést, Borsodban a helyzet jelenlegi állása szerint katasztrófa várható

Fotó: Pixabay cco

Hat háziorvos írta alá az ügyeleti szerződést Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében – tudta meg az Index az Országos Mentőszolgálattól. A KSH adatai alapján mindez azt jelenti, hogy a szakemberek kevesebb mint 2 százaléka bólintott rá az új ügyeleti struktúrára, miközben a rendszer alig több mint egy hét múlva már itt is élesedik.

Április 1-től negyedikként Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében élesedik az új ügyeleti rendszer. Bő egy héttel a borsodi átállás előtt a lap arról kérdezte az ellátás megszervezéséért felelős Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), hogy hol tartanak az előkészületek. Válaszukban azt írták:

„gondos előkészítő munka zajlott és zajlik, ami a szükséges személyi és tárgyi feltételek kialakítását biztosítja.”

Arra a kérdésre, hogy a gyakorlatban ez mit jelent, azt felelték, hogy március 20-ig bezárólag hat háziorvossal kötöttek szerződést, hozzátették ugyanakkor, hogy további ötven szerződéskötés még folyamatban van.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 311 háziorvos praktizál Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, így ez azt jelenti, hogy a területen dolgozó szakemberek kevesebb mint 2 százaléka szerződött eddig.

Az OMSZ hangsúlyozta, hogy a tapasztalatok továbbra is azt mutatják, hogy a hétköznap délután 4 és este 10 óra, valamint hétvégén reggel 8 és délután 2 óra közötti időszakokban jelentkező betegek enyhébb panaszokkal, háziorvosi ellátást igénylő problémákkal – 7-es fokozatú súlyossági skálán 0, 1, 2, 3 szintű kórképekkel – fordulnak az ügyelethez „így ellátásukra a háziorvosok a legalkalmasabbak”.

Arról hogy mi a helyzet a gyermekek ügyeleti ellátással, az Index.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: Index.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
drrotf
Most lehet látni , hogy a kamarák olyan szervezetek, amelyben a szakmák dolgozói érdekérvényesítő képességük fokozása , erősítése érdekében szervezetbe, kamarákba tömörülnek, és tudják, hogy érdekeiket csak így tudják megvédeni.Egyenként gyengék és törékenyek , de egységesen erőt tudnak felmutatni a hatalommal szemben.
Maxipocak
"Gondos előkészítő munka zajlott és zajlik...Anyátok fideszes pocháját. A "gondos" az orvosok és a kamara elleni uszítás. Csakhogy, sem pintér, sem gullasch, sem a többi ingyenélő nem orvos. Szóval, teliszájjal berohantatok a faszerdőbe mert a dokik nem egyenlőek a többi, általatok letarolt szakmával pedig ti neobolsevik csürhe azt hittétek.
nemkati
@ómió: El vagy te tévedve. Ezt a rendeletet a kedvenc fideszes efftársaid ötlötték ki, és kényszerítik rá a háziorvosokra, a MOK tiltakozott az ilyen formában történő kényszerítés ellen.
Amiről fogalmad sincs, arról ne kommentelj, főleg ne féknyúzt.
vacsi
Most akkor ügyleti, vagy ügyeleti rendszerről van szó?! Nagyon nem mindegy, firkászka!
nemkati
@vacsi: Természetesen ügyeleti. De tudtommal a diszlexiát még nem büntetik. Vagy az elütést. Na abból van bőven a Propelleren. Meg máshol is.
ómió
@nemkati: Látom, nagykanállal etted a bolsi hazugságot! Az úgy indult, hogy az ügyeleti rendszert megújítandó a kormány megkereste a MOK-ot, vázolva a vonatkozó javaslatait és kérve a MOK állásfoglalását, pontosításait, kiegészítő elképzeléseit, amiket meg is kapott! A bevezetés ennek alapján történt! Ezután pedig a MOK "efftársiasan" megfenyegette az aláírni szándékozó orvosokat, hogy aláírásuk esetén megvonja a működési engedélyüket! Kényszerítés itt max. ebben volt, amit a kötelező MOK-tagság eltörlésével a kormány szüntetett meg! Szóval, ha már hazudozol, akkor, innét folytasd! Az efftársaidat meg ne a Fideszben, hanem pl. a MOK-ban keresd - tele van velük!
nemkati
@ómió: Ebben csak ez nem igaz: "A bevezetés ennek alapján történt".
Hazudozz máshol, ahol értékelik.
ómió
@nemkati: Aki itt hazudik, az sajnos te vagy!
ómió
Még mindig félnek az "efftársi betartástól"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.