Novák Katalin avatta fel szerdán Kölcsey Ferenc ülőalakos szobrát Nagykárolyban, a Calea Neamului (Nemzet Útja) és vezetője, Mihai Tîrnoveanu tiltakozást szervezett a helyszínre – számolt be róla a Transtelex.

"Erdély román föld!" – Novák Katalinra magyarellenes román nacionalisták vártak Nagykárolyban
Kép: Facebook/Novák Katalin

Az eseményen Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke is beszédet mondott. 

A lap szerint a tiltakozók egy hatalmas nemzeti zászlót feszítettek ki és hazafias, valamint magyarellenes skandálással várták az esemény kezdetét. Azaz a díszvendég Novák Katalin, magyar köztársasági elnök megjelenését.

A tiltakozók a nemzeti színű kisebb-nagyobb zászlók mellett molinókat is hoztak magukkal, melyeken többnyire azt üzenik, hogy Erdély román föld és a románoké. A trikolórt lengetők kifütyülték Novákot, és azt skandálták: „Ez itt Románia, ez a mi országunk”, „Egyvalami örök: Erdély román föld!” feliratokkal.

A rendezvény biztosítására nagy erőket mozgattak meg, rengeteg rendőr, csendőr biztosította az esemény helyszínét.

Novák Katalin a Transtelex beszámolója szerint keletről és nyugatról leskelődő, „liberálisnak mondott” veszélyekről beszélt, azt fejtegette, hogy „farkasok közt” él a magyarság a határain belül, de nem enged a „veszélyes ideológiáknak”.

A portál azt írja, hogy a tiltakozók kifejezetten Novák Katalin látogatását tekintették provokációnak, ezt korábban sértőnek és irredenta aktusnak nevezték.

Forrás: Transtelex, RTL

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Liberális veszély? Keletről? Farkasok közt Magyarország? Ez a nő bekattant.
Nem kéne annyit Erdélybe rohangálni, és szítani az ellentéteket, Katalin! Ha már a béke pártján állsz.
Amúgy, meg tudod magyarázni, mitől vagy te köztársasági elnök?
Biztos vagyok benne, hogy nem. Egy nem létező államforma címét bitorlod.
Belegondoltál már, Katalin, hogy meddig játszhatod ezt a méltatlan játékot?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
izéke
Végülis igazat mondtak mert jelenleg valóban Romániához tartozik. X évente ( párszáz,ezer) cserélnek gazdát országnyi területek,ez a történelem folyásában csak egy másodperc. De ha valakinek annyira kell,menjen és próbálja visszavenni. Csak aztán ne csodálkozzon,ha fejszével a fejében hozzák vissza. Nekem nem kell belőle egy centi sem.
Nyírfa
Liberális veszély? Keletről? Farkasok közt Magyarország? Ez a nő bekattant.
Nem kéne annyit Erdélybe rohangálni, és szítani az ellentéteket, Katalin! Ha már a béke pártján állsz.
Amúgy, meg tudod magyarázni, mitől vagy te köztársasági elnök?
Biztos vagyok benne, hogy nem. Egy nem létező államforma címét bitorlod.
Belegondoltál már, Katalin, hogy meddig játszhatod ezt a méltatlan játékot?
jáger laszló
A mosolydiplomácia most nem jött be!!
Nem vevők rá a román barátaink!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
lusta
@Horizont: Miért nem járnak Burgenlandba kampányolni? Vagy az a Nagy-Magyarország nem az a Nagy-Magyarország?
Aki Én
@KisTehen: @Pegero: a gazdátok onnan származik, gondoltam szólok...
Nyírfa
@Maccska: 07.17

Mondanám, hogy stílusáról ismerszik meg az ember, de te olyan semmi vagy, hogy téged még emberszámba sem lehet venni.
Nyírfa
@Horizont: 08.20

Amikor a magyar hordák megérkeztek a mai Románia területére, akkor a dákok leszármazottai és más nemzetségek már réges régen ott éltek. Úgyhogy a területi követelés jogszerűsége erősen vitatott lenne, ha újból elővennék, ami Orbántól ki is telne.
ómió
"Sikeresen" elraboltátok, efftársak!?
Csizmás Kond
@Nyírfa: ...gondolom te magadat nem sorolod a magyar hordák közé...viszont a történelmi ismereteid is ahogy látom a civilizációddal páthuzamosak...
1859 januárjában Moldva és Havasalföld is Alexandru Ioan Cuzat, a moldvai Nemzeti Párt uniót szorgalmazó vezetőjét választotta fejedelmévé, annak ellenére, hogy korábban a nagyhatalmak a – krími háború után török fennhatóság alól felszabadult – két román fejedelemség korlátozott egyesülésébe egyeztek csak bele. A perszonálunió után Cuza 1862-re elérte a két államapparátus összevonásának nemzetközi elismerését: az új állam ekkor vette fel a Románia nevet.
Ami a dákokat illeti, olyan nép nem volt. A nevet Trajánusz római császár adta a keletre elfoglalt szarmata,szkíta, kelta és gótok által uralt területeknek és az ottani népeket görög, móc, trák elemekkel töltötte fel...
...tanulni sosem késő.
archive
El kellene már felejteni ezt a "határon túli magyarok is a mi vérünk", oda járogatni kampányolni, nyugdíjat fizetni, támogatni - a négyévenkénti szavazatért. Ausztriába, Csehországba miért nem? Vagy ha már itt tartunk - nálunk is élnek szerbek, szlovákok, románok, svábok stb. stb. akkor Ők nem magyarok?
archive
+ aki igazi magyarnak érzi magát, hazaköltözött. Ennyi.
Dr. Proktor
@ómió: Kedves agyalágyult barátom! Remélem emlékszel arra, mikor Csau elvtársad románosította Erdélyt és nagy volt a felháborodás?
Gopndolom arról pedig nem hallottál, hogy anno a magyar katonákat, postásokat, vasutasokat és közalkalmazottakat pedig Erdélybe vezényelték magyarosítani? Így került Erdélybe anno huszártiszt dédapám, postafőnök dédanyám, vasutas és politikus egyéb felmenőim... Ezért is volt többek között Trianon...
balos
@archive: Azok már itt rohadnak!Szinte mindegyik a fideSSes segget szidolózza jó pénzért!Dolgozni azt viszont az orvosi felmentéssel teszik lehetetlenné!A demeter félékből már 1 is sokk!
Nyírfa
@Horizont: 09.59

A kiszserűség és a korlátoltság mintapéldányai. Ők szoktak esernyővel verekedni mint ellentüntetők, :)
ómió
@Dr. Proktor: Drága elmebeteg barátom! Már az efftársaidat se ismered fel, vagy csak Csau efftársadat rühelled, hogy így rám hazudnád!? Látom, hogy Trianon "jogosságát" is foggal-körömmel "pallérozod", de nem lenne a dolog egyszerűbb és intenzívebb, ha csak simán benyalnál a meleg szarig az egykori Antantnak, akik ma meg éppen a "szövetségeseink"!?
Nyírfa
@Csizmás Kond: 09.56

Talán azért értem jobban a nyugati - értsd: szabad, önálló - gondolkodásmódot, mert minden ősöm onnan gyökerezik.
Tény, hogy ezzel a feudális jellegű mentalitással, ami a magyarokat olyan erősen áthatja , nem tudok mit kezdeni.
Csak egyszer nézz utána, hogy azok között, akik nevet szereztek ennek az országnak, hány , a honfoglalás idejére visszavezethető magyar található. A tudósok, nagy politikusok - ők voltak, vannak kevesebben -, művészek, sportolók 90 %-a más nemezetiségű.
Ezzel nem azt mondom, hogy a magyarok ősei tehetségtelen, oktondi emberek voltak, hanem azt, hogy az erőltetett letelepítés, azaz az európai honfoglalás, és a megmaradás érdekében felvett keresztény vallás, amely idegen volt számukra, béklyót kötött a fejlődésükre.
Nem tudom, milyen karmikus feladata lehet ennek a népnek, valamiért csak ide űzették magukat. Egyik ehetséges
magyarázata az ázsiai kultúrától való elszakadás szükséglete annak érdekében, hogy a fejlődő világgal tartsanak. Persze, ez akkoriban nyilván nem tudatosodott, s egyébként is csak egy tapogatózó válasz annak megértésére, hogy miért került ide Árpád népe.
Annyiszor mondtam már el, hogy én unom, de mégiscsak ismétlem magam, mert fontosnak érzem: a magyaroknak nincsen identitástudata, ezért megoszthatóak, befolyásolhatóak, szolgaságba taszíthatóak. Ezt öntudatos , ön- és történelemismerettel rendelkező népekkel , hosszú távon, nem lehet megtenni.

Ami pedig Erdélyt, azaz Romániát illeti, én az ős- és az ókorról beszéltem. A hét vezér még meg sem született, amikor a dákok királysága virágzott , majd élt együtt az őket legyőző rómaiakkal.
Többféle elmélet is létezik - történésze válogatja - arról, hogy hány hullámban érkeztek meg a magyar törzsek a Kárpát-medencébe. Egyes kutatások szerint a mai székelyek elődei akár néhány száz évvel is megelőzték a hivatalosan honfoglalásként számon tartott időpontban érkezőket, mások szerint csupán a hely megválasztásában különböztek.
Nincs több karakter, :)
csak úgy....
@Nyírfa: azt még megemlíthetnéd ennek a nem túl éleseszü szörösnek, hogy a román nyelv az olasz és spanyol nyelvel rokon, tehát ez azt jelentheti, hogy a románok ( dákok) már jóval a magyarok elött, nyugatról vándoroltak a mostani romániába!
Csizmás Kond
@Nyírfa: ...pl nézzünk utána hogy te, aki ugye sokmindent nem állhatsz meddig tudnád visszavezetni a "nyugati" származásodat.
Annak sem ártana utánanézni, hogy te mit tettél azért hogy az a kényelmes művelt nyugati lét létrejöhessen...mert kiélni meg a másikat blamálni ugye nem kell erőfeszítés.
Annak sem, ártana utánanézni, hogy te hogyan kerültél nyugatra, honnan...hacsak nem direkt oda teremtett téged is az Isten ...mert ma ilyenre is van példa.
Azt sem tudom felfogni hogy neked nyugatinak honnan van az identítástudatod...mert ugye hisszük vagy sem keltről népesült be a világ...és a nap is még mai napig is ott kél...szóval szerintem önmagadat gyalázod csak még nem fogtad fel.
Nyírfa
@Csizmás Kond: 16.16

No. Én egészen komolyan írtam , partnernek tekintettelek, akinek legjobb tudásom szerint elmondom, mit gondolok, tanultam , olvastam a témában.
Az általam írottakra nem válasz a személyeskedő vádaskodásod. Ha nem tudsz hozzá szólni, nyugodtan mondd meg, sokkal becsülendőbb mint , amit itt produkáltál.
Nem mellesleg az emberiség bölcsője Afrika, és, hogy minden népcsoport keletről jött volna, ezt most hallom először.
Talán szólnod kéne a történészeknek, hogy eddig rosszul tudták.
Őszintén sajnálom, hogy ennyire nem lehet közületek senkivel értelmesen, komolyan kommunikálni.
Csizmás Kond
@Nyírfa: Személyeskedésnek bármit lehet venni ami nem lenyelhető. Én is komolyan írtam, igaz határozottabban de attól még én abban hiszek, hogy az aki ma magyarul jól beszél az valamilyen módon magyar származású, ugyanis még csak egy embert ismertem aki teljesen idegen létére azért tanult meg magyarul mert úgy érezte hogy értenie kell a magyar nyelvet hogy a zenéjüket tudja megtanulni...szóval a nyugati őseid biztosra veszem hogy magyar beütésselrendelkeznek...na és abból kifolyólag csak ők tudják hogy miért űzettek ki magukat oda ahol vannak...és ha megkérdezed tán azt is megérted hogy a régebbiek miért.
...és dák királyság...nem tudom hogy hol tanultál történelmet de biztos nem nyugaton. Az afrikai származásduma ugyan gyes nyugati országokban témakör viszont ma már nem tanítanak ilyen butaságot sehol.
...és hogy még nagyobb ámulatot keltsek nálad az amerikai indiánok az egyetlen úgynevezett őslakók akik kelet fele vándoroltak és a bering szoroson át jutottak át az igéret földjére...na de mivel úgy lesz kerek valami ha mindkét fél elmondja a saját tudnivélt történelmi ismeretét megemlíthetnél néhány olyan népet, fajt akik nyugatról keletre jutottak a mai hazájukba
Dr. Proktor
@Csizmás Kond: Csak ne juss el a nagy keleti elmélkedéseddel, hogy ruszkiföldről származunk...
Dr. Proktor
@Csizmás Kond: "Az anatómiailag modern ember 315 ezer évvel ezelőtt jelent meg Afrikában"
Nem tudom hogy miért nem tőled veszik az információkat...
Csizmás Kond
@Dr. Proktor: ...és aza megjelenés mit takar ?...oda ment, kibujt a földből mint egy palánta, vagy valaki oda teremtette...
,
ómió
@Dr. Proktor: Mi van, gyagyás!? Magadra ismertél és a "jelenséget" kapásból rám hazudnád!?
Dr. Proktor
@Csizmás Kond: A homo sapiens alakult ki ott...
Csizmás Kond
@Dr. Proktor: A kialakulás és a megjelenés nem ugyanaz. Amúgy európában is találtak sokkal régebbi emberi csontmaradványt az afrikainál...
Dr. Proktor
@Csizmás Kond: Ha esetleg az altamirai leletre gondolsz, akkor évszázadokkal korábbi barlangrajzokat találtam Algériában a kősivatagban...
Csizmás Kond
@Dr. Proktor: ...ugyértve te találtál ?...és az ilyen okoska tankönyvek nem tudomány hanem feltevés.
Dr. Proktor
@Csizmás Kond: NER tankönyv, csak szólok!
Csizmás Kond
@Dr. Proktor: ...ha már ennyire ragaszkodsz a tankönyvedhez megmutatnád hol ír a románok eredetéről ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.