A Fővárosi Törvényszék kimondta a Karmelitánál felhúzott kordon ügyében az ítéletét.

Fővárosi Törvényszék: jogellenes volt a kordon a Karmelitánál, ami megakadályozta, hogy az újságírók Orbánékat kérdezzék a Szájer-ügyben

A Fővárosi Törvényszék kimondta: szükségtelen és aránytalan volt a rendőrség intézkedése, amikor 2020. december 2-án kordont húztak a Karmelita köré, hogy a helyszínen lévő újságírók ne tudják kérdezni az érkező kormánytagokat és a miniszterelnököt – írja a telex.hu, amelynek újságírói személyesen érintettek az ügyben.

Az ítélet szerint az eset során a rendőrség megsértette az újságírók véleménynyilvánításhoz fűződő jogát.

Ezen a napon a Szájer-botrány kapcsán próbálták kérdezni a politikusokat: Varga Juditot és Semjén Zsoltot még sikerült, ám a többi minisztert már nem, mert egyszer csak a Készenléti Rendőrség tagjai két kordonnal teljesen elkerítették a miniszterelnök hivatalát. Az indoklás annyi volt, hogy védett személy érkezik.

A Telex újságírói a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt nyújtottak be a rendőrségnél. Álláspontjuk szerint a rendőrök jogellenesen zárták le a területet, ezzel pedig megsértették a demokratikus jogállamban kulcsfontosságú, fontos közügyeket érintő újságírói munkát és véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogunkat. A panaszt a rendőrség elutasította, emiatt a civil jogvédők segítségével bíróság elé vittük az ügyet.

Az első két eljárás során mondvacsinált okokra hivatkozva elmarasztalták a panaszosokat, ám 2023. április 13-án, a harmadik bírósági tárgyalás után a Fővárosi Törvényszék kimondta:

szükségtelen és aránytalan volt az intézkedés, ráadásul az újságírók véleménynyilvánításhoz való jogát is csorbította, ezért a két újságíró panasza megalapozott.

A kordon felhúzását a rendőrök ködös érvelésekkel indokolták. Ezek között szerepelt, hogy védett személy érkezik, illetve „a korábbi időszakhoz képest jelentősebb számú ellenőrizetlen személy megjelenése a Karmelita Kolostor főbejárata és a volt Honvéd Főparancsnokság közötti területen”.

Forrás: telex.hu

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Persze, hogy jogellenes volt. Ez egy tipikus bolsevista rezsim lépés. Vagyis orbáni...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Aki Én: Már te is "jobban tudod" ott az elmeosztályon, bolsiék fajkreténje!? Ettől lettél még idiótább!? Inkább énekeld el a "szent bolsi zsoltár" Internacionálétokat! Kreténebb már attól se leszel!
Aki Én
@ómió: Kibaszott unalmas, egysíkú, elmebeteg faszparaszt vagy.
gina
És,,, érdekli ezt a felfuvalkodott román zsiros kiskirályt??? NEM --- annyira félti a tyúksz@ros életét ez az elmebeteg. és a hatalmát,,,, neki mindent szabad, remélem egy nap a temetöben végzi ez a patkány és bandáj...
gina
@ómió: Te alkesz proli , azt sem tudod miket firkálsz, maradj a kocsmádban ott is a WC ben és húzd le magad idióta
ómió
@Aki Én: Hányszor mondjam még: ha ilyet nem akarsz látni, kerüld a tükröt, bolsiék idiótája!? Ennyit nem értesz!?
ómió
@gina: Szarkupac efftársnő! Kreténséged villogtatása helyett inkább úszkálj egyet a bolsi latrinában!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.