Az orosz vezetésű, budapesti székhellyel rendelkező Nemzetközi Beruházási Bank már nem tartozik a fideszes vezetés kegyeltjei közé. Ám nem sokáig kellett aggódnia az „orosz kémbanknak” bélyegzett pénzintézetnek, mivel nem túl messziről, Mészáros Lőrinctől kapott segítséget.

Az Orbán-kormány elfordult az „orosz kémbanktól”, de Mészáros Lőrinc segítő kezet nyújtottMTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Mint ismert, szerdán az Egyesült Államok szankciós listára helyezte a Nemzetközi Beruházási Bankot (International Investment Bank, IIB). Ezután pedig a magyar kormány bejelentette, hogy kilép az addig általa számos módon segített bankból.

Ez a fordulat azért is volt váratlan, mert az elmúlt egy évben az Orbán-kormány vált a bank legfőbb támaszává, miután azt az Ukrajna elleni háború miatt magára hagyta minden más kelet-európai tagországa, és zár alá került a forrásainak egy jelentős része is – írja a telex.hu. A Direkt36 tényfeltáró magazin birtokába került új információk szerint azonban

az IIB nemcsak a kormányra számíthatott ebben a nehéz időszakban, hanem a kormányközeli, Mészáros Lőrinchez köthető gazdasági birodalomra is.

A pénzintézettől kiszivárgott iratok szerint ugyanis amikor tavaly tavasszal az OTP úgy döntött, hogy megszünteti az IIB számláit, akkor a pénzintézet a miniszterelnök régi barátjának, Mészáros Lőrincnek a résztulajdonában álló MKB Banknál talált menedéket, itt tudott pénzügyi tranzakciókat lehetővé tevő számlát nyitni.

Az IIB próbált új banki partnereket találni, a választásuk pedig a kormányközeli MKB Bankra esett. Az MKB volt az a pénzintézet, amely 10,7 millió euró hitelt adott a tavalyi francia elnökválasztáson induló, Orbán Viktorral szövetséges Marine Le Pennek. A brit Financial Times szerint a bank ráadásul a hitelről Orbán közvetlen utasítására döntött. Az is mutatja, hogy az MKB mennyire kiemelt szerepet tölt be a magyar kormány számára, hogy a bank részvételével jelenleg zajlik az OTP riválisának szánt, kormányközeli Magyar Bankholding építése.

Az MKB tavaly tavasszal eleinte halogatta az IIB számlanyitásáról szóló döntés meghozatalát. Ez egy, az IIB-től kiszivárgott emailből derült ki. A Direkt36 által megismert levelezést tavaly április 1-jén az IIB pénzügyi igazgatója indította el, aki a 444 egyik cikkét osztotta meg a kollégáival. A cikk arról szólt, hogy a Paks II. építésével megbízott orosz Roszatom egyik magyarországi cége az orosz Sberbank magyar leányvállalatának csődje miatt tavaly márciusban az MKB-nál kezdett el bankolni.

Az IIB orosz alelnöke, az amerikai szankciós listára a napokban felkerülő Georgy Potapov a körbeküldött hírre reagálva azért háborodott fel, mert az ő számlanyitási kérelmüket viszont még mindig nem hagyta jóvá az MKB.

„Azt hiszem, a megfelelő választási eredmény után fel kell kérnünk Varga M.-t, hogy beszéljen dr. Barna Zsolttal, a Magyar Bankholding és az MKB Bank elnök-vezérigazgatójával”

– írta Potapov arra utalva, hogy a két nap múlva esedékes magyar parlamenti választás után meg kéne kérniük Varga Mihály pénzügyminisztert, járjon közbe az ügyükben.

A kiszivárgott dokumentumokból a tervezett számlanyitással kapcsolatban további részlet nem derült ki, többek között az sem, hogy a bankváltás ügyében az IIB végül kért-e segítséget a magyar kormánytól. Az IIB honlapján elérhető információk szerint azonban az IIB-nek sikerült számlát nyitnia az MKB-nál. Az egyik ide feltöltött dokumentum azt sorolja fel, hogy 2022 júniusában milyen levelezőbanki kapcsolatai voltak az IIB-nek. Ezen a listán moszkvai és bécsi pénzintézetek mellett pedig az MKB neve is szerepel.

Forrás: telex.hu

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Ime a hazaáruló tolvaj kormány! Méghogy nem putyin barátja és szövetségese.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Mészáros ahol tud segít függetlenül a politikai helyzettől!!
Legfontosabb az üzlet!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
balos
A Petőfi Sándor nem tudta,hogy a fideSS a rabszolgák népét fogja csinálni a puszták népéből,sőt egyenesen a követői követelik,hogy az egykori megszállók(török,muszka)alatt haljon ki a "nemzet"!
telegdilaci
@jáger laszló:Annyi közpénzt kapot már a nemzet gáz szerelője hogy azt a pár milliárdot befizethetné ami bent ragadt ebben a kém banknak nevezett valamiben,egyébként elyünk sincs arra hogy vissza kapjuk amit a kormány beletolt,anno,de hogy az épületnek milesz a sorsa azt még senki nem tudja!
Yoda69
Remelem az USA zarolja kulfoldon tartott vagyonat, es yachtjait. Minden olyan oligarchat amelyik a haborut partolja buntetni kell.
bence
Nem Mészáros nyújtott segítő kezet , hanem a közpénzből orbán utalta át !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok