Minden, Ukrajnából Magyarországra közúton és vasúton érkező gabonaszállítmány útját ellenőrzik és csak a tranzitforgalmú járműveket engedik át az országon.

Totális kontrollal üzent hadat az Orbán-kormány az ukrán gabonának: Minden szállítmány útját ellenőrzik a hatóságok

Az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára keddre virradó éjjel a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen beszélt erről, ahol tájékozódott a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos intézkedések végrehajtásáról.

Nobilis Márton megtekintette a szomszédos országból érkezett kukoricaszállítmány – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei által elvégzett – ellenőrzését, majd elmondta, a szállítmányból történt mintavétel után a kamiont leplombálják, és így folytatja útját Magyarországon át a rendeltetési helye felé.

Valamennyi ilyen rakományú kamion útját az Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszeren keresztül figyelemmel kísérik, illetve súlyellenőrzésekkel is követik az útját. Ezen keresztül látni fogják, hogy elhagyta-e szállítmány az országot; amennyiben nem, akkor megkeresik, hol pakolták le és ott fogják ellenőrizni – ismertette Nobilis Márton.

Az államtitkár az MTI kérdésére az államtitkár elmondta, a korábbi évekhez képest mára megtízszereződött az ukrán gabonabehozatal Magyarországra.

Nagy István agrárminiszter szombaton jelentette be, hogy Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását.

A tárcavezető szerint a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni.

A Magyarországra történő behozatal korlátozása átmeneti jellegű és 2023. június 30-ig tart.

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Eleve ezzel kellett volna kezdeni, és akkor nem állna elő az a helyzet, hogy az Afrikába szánt ukrán gabona a magyar kereskedők raktáraiban köt ki. Mert az Eu alapvetően azért adott vámmentességet, és szabad "behozatalt" az unió területére, hogy onnan könnyebben jut el az afrikai cél országokba az ukrán mg termék, és olcsóbban mint az oroszok által exportált.
Ki volt az a marha a kormányban, - netán az agrárminiszter???- aki engedélyezte a magyar raktárakba történő betárolást/kvázi megvásárlást???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
Eleve ezzel kellett volna kezdeni, és akkor nem állna elő az a helyzet, hogy az Afrikába szánt ukrán gabona a magyar kereskedők raktáraiban köt ki. Mert az Eu alapvetően azért adott vámmentességet, és szabad "behozatalt" az unió területére, hogy onnan könnyebben jut el az afrikai cél országokba az ukrán mg termék, és olcsóbban mint az oroszok által exportált.
Ki volt az a marha a kormányban, - netán az agrárminiszter???- aki engedélyezte a magyar raktárakba történő betárolást/kvázi megvásárlást???
icegygenabro
@Pegero: eddig azért zabáltad becsülettel...
icegygenabro
@Pegero: pont leszarom...de zabáltad a szar gabonából a kenyeret.
Pálinkás Pál
nehogy már olcsó legyen a kenyér,igaz görények...
vacsi
@Pálinkás Pál: Miért, Te megennéd?!
icegygenabro
@Pegero: fideszgeci csak tudja ki a buzi...
jáger laszló
Még mindig nem tudni,mi a baj az ukrán gabonával!!??
Szerintem az ára ami letöri az EUs árakat!!
A többi mind smafu!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Pálinkás Pál
@KisTehen: kussolj szaros, míg mi ,adófizetők tartjuk el a parasztokat.../ földalapú támogatás, 20 millás john deere traktorokra vissza nem térítendő támogatás,..károkra segély /...addig nekem ezek ne pofázzanak,...
polgarb
@KisTehen: Mondjuk termelhetne paprikát, hagymát, burgonyát,paradicsomot borsót...,tarthatnának haszon állatokat,hogy ne import m.gazdasági termékeket kelljen itthon vásárolni! Ja dolgozni azt nem szeretnek a new parasztok!!!
polgarb
@KisTehen: Addig nem is kellett volna nekik se földet adni se támogatást amíg ezt nem vállalják!!!
icegygenabro
@Pegero: te, nagyon jó a szöveged, komolyan...de igen csípi a lukamat!
Kapanyél
@Pegero: Csak az a baj, hogy már itt van! Kíváncsi leszek a magyar gabonát hová fogják tenni, mert a tárolók az ukrán szeméttel vannak tele. És akkor még szót sem ejtettek a magyar mézről, hisz Európát beterítette az ellenőrizetlen ukrán pancs!
kereső
Úgy látom a kommentekből, hogy nem nagyon kapiskálja a lényegget, a tisztelt nagyérdemű. Márpedig a lényeg az, Tisztelt Hölgyeim és Uraim- hogy sem az unió, sem az ukránok nem a magyar piacot akarták és szándékoztak elárasztani a vámmentessé tett "olcsó" gabonával. Csak hát a magyar fifika, és a nyerészkedés- az valahogyan felül irta az eredeti szándékot- a gabona célországai az afrikai éhező országok.Netán még a magyar politika is besegitett, hogy lehessen köpködni az eut-és ócsárolni az ukránokat. Komolyan kérdezem, Magyarország lakói ti mind funkcionális analfabéták lettetek- és gondolkodás nélküliek? Mert a hülye ujság, hülye diszleksziás analfabétája sem értelmezi az alapgondolatot- hanem megy a magyar kormány uszitó, és minden alapot nélkülöző szófosása után? Ismét csak kérdezem- ki volt az a kormány , a politikai döntéshozók közül, aki engedélyezte a kereskedőnek- az is kérdés, hogy ki kapta az engedélyt a tranzit szállitás lebonyoliitására- waberers???/- amely aztán a magyar gabona raktárakban kötött ki. Milyen ócska, aljas játék folyik már megint?
kereső
@KisTehen: Ebben nincs igazad- mert éppen ez a rendelkezés az, amely az eredeti eu-s célt szolgálja.
ómió
Pedig a magyar gazdák ellehetetlenítése maga lenne az "efftársi tökély"!
Terminátor
Sajna ez nem megoldás!
A tőzsde szabja az árakat!
Az EU nem zár ebben az ügyben.
Így itthon marad az alacsony ár.
A parajaink ráb...nak, majd utánuk mi is!
Az EU-nak köllene ellenőrizni, hogy elhagyja-e az országot az ukrán termény.
Így az afrikaiak éhen halnak, mög majd a magyar parajok is!
kereső
@Maccska: Az idióta te vagy! JELENLEG!!! a tranzit engedélyezett -irod nagy pofával. És eddig miért nem igy ??? Talán olvasd el Eu határozatát az ügyben- azután idiótázz. És nem arról szól/szólt a történet, hogy az ukránoknak "mi tetszik", hanem arról, hogy a magyar kereskedő cég amely megkapta az engedélyt az ukrán gabona termék szállitására - az fifikázott, meg a lengyel, meg a szlovák...hiszen alapvetően ezek a szomszédos országok érintettek a szállitásokban. Mi ezen olyan bonyolult , amely felfoghatatlan számotokra?
kereső
@Maccska: Te hülyézel engem? Jogos, mert szóba állok még veletek- mert azt hiszem, hogy segit rajtatok. Az Afrika éhezőinek szánt gabonára nem kell pénz az afrikai országoknak, mert jó részét segélyben kapják meg-éppen azért, hogy maradjanak a seggükön, és ne induljon meg ismét az éhezők hada. Mi ebben a propaganda? Az, hogy ennek keresztbe tesztek, az meg orosz érdek- mert igy putyin kevesebb ellopott ukrán gabonát tud "exportálni" hitelbe- másrészt meg gyengiti Európát a migránsokkal. Na, tudod menj a jó büdös 3,14csába, és ne szólongass meg engem- hazardiroztok az országgal, orosz rulettet játszotok- csak ne lenne ennyire átlátszó aljasság az egész.
polgarb
@Maccska: 9:23 Gyorsan macska lett a tehénből,te ruszki bérenc migatyánkos f@sz paraszt még a zacskóba lógtál amikor én már a földet műveltem, semmiféle ilyen olyan támogatást nem kaptunk,nem volt terepjárónk, mégis tisztességgel megéltünk a kezünk munkájából!!
icegygenabro
@Pegero: kinyomtalak,megkönnyebbültem...
gina
Mert mindent a népért igaz te mocskos zsiros cigány,, ahelyett hogy olcsóbb lenne az élet inkább fizessen a nép drága élelmiszert, igaz akkor nincs miböl lopni, szemét maffia,, különben megszavaztátok régebben ezt az ukrán behozatal, megint csak hogy rólartok retkes pojácák beszéljen a világ,,undor ez a zsiros szemét és bandája, minek vagytok EU tagok szemét banda??? semmi nem jó sem az EU sem a NATO,, majd OV isten és bandája mindent megold !!! esö fára veletek
kereső
Az orosz-ukrán háború miatt az Ukrajnában megrekedt gabonaszállítmányok eljuttatására elsőre jó ötlet volt az Európai Unió által kezdeményezett szolidaritási folyosók kialakítása, a megvalósítás során azonban nem az az eredmény született, amelyet a terv kitalálói vártak - írta meg az Infostart. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint ugyanis több európai országban, köztük Magyarországon is felhalmozódtak az ukrán gabonaszállítmányok. Petőházi Tamás meglátása szerint Afrikának igazából nincs is szüksége az ukrán gabonára, miután Észak- és Dél-Amerikából már ellátták őket kukoricával. Hozzátette: a csökkenő árak miatt nem is reális, hogy az ukrán gabona eljusson Afrikába.

Mindez rendkívül nehéz helyzetbe hozta a magyar gabonatermelőket - emelte ki Petőházi Tamás. Mint ismertette, az utolsó 120 napban az Ukrajnából származó gabona mindössze 12%-a ért célba Afrikába, míg 40% nyugat-európai országokba került, ami hatalmas feszültséget okoz a piacon. Ennek következtében ugyanis a magyar gabonáknak az ukrán gabonákkal kellene versenyeznie. A GOSZ elnöke szerint nemcsak az árban nem tudnak versenyezni, igény sincs a magyar terményre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.