Módosítaná a Büntetőtörvénykönyv (Btk.) rágalmazásra és becsületsértésre vonatkozó paragrafusait a sajtótermékek és médiaszolgáltatás esetében a nagyobbik kormánypárt.

A büntetőtörvénykönyv módosítására készül a Fidesz: Így számolnának le az ellenük irányuló rágalmazása és becsületsértéssel
Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője beszédet mond a Szalay Annamária – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) első elnöke – halálának tizedik évfordulóján tartott zalaegerszegi emlékkonferencián 2023. április 12-én. MTI/Katona Tibor

A Kocsis Máté (Fidesz) frakcióvezető és Halász János (Fidesz) frakcióvezető-helyettes által jegyzett, kedden benyújtott módosítás alapján a jövőben nem lenne büntethető rágalmazás és becsületsértés miatt, aki a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.

A javaslat indoklásában a két politikus kiemelte, hogy a módosítás a közügyek szabad megvitatásánál, a sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján történő elkövetésnél dekriminalizációt hajt végre.

Ez nem azt jelenti, hogy az efféle jogsértések szankcionálása elmarad, hanem azt, hogy a jogalkotó a közügyek szabad megvitatását olyan fontos értéknek tartja, amely esetén elegendő a polgári jogi – és egyéb közigazgatási – szankcionálás fenntartása – hangsúlyozták.

Kiemelték, az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága egybehangzó és következetes álláspontot képvisel azzal kapcsolatban, hogy a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás jogának gyakorlásakor keletkezett közlések miatt a felelősségre vonás lehetősége korlátozott.

A közügyekkel kapcsolatos véleménynyilvánítás esetén csak végső esetben lehet a büntetőjog eszközéhez folyamodni, mivel a sértett sajtó-helyreigazítási eljárás, illetve személyiségi jogi per útján is jóvátételt nyerhet mind erkölcsi, mind anyagi értelemben.

Általános jogelv, hogy a büntetőjog nem tartalmazhat olyan tilalmakat, amelyek hatása nagyobb hátrányt okoz, mint amelytől vissza kíván tartani, és nem használható fel olyan célok elérésére, amelyek más alkalmas eszközzel is elérhetőek, kiválthatóak

- fejtették ki.

Kitértek arra is, hogy bár az európai országok nem egységesek a rágalmazás és a becsületsértés szabályozása tekintetében, a büntethetőséget kizáró okok meghatározása során a fenti elv érvényesül, illetve egyes országokban nem bűncselekmény a rágalmazás, becsületsértés, és kizárólag polgári jogi kereset nyújtható be ilyen jellegű sérelmek orvoslása érdekében.

A Btk. jelenleg a rágalmazást akár két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja, míg ha valaki a becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít akkor egy évig, ha nyilvánosságra hozza akár három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. A becsületsértés esetén egy évig tartó szabadságvesztés szabható ki.

Forrás: MTi

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gina
Meleg kis szemét öt kellne megbüntetni hazudozás lopás csalás miatt,
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gina
Mocskos csótányok, ez az igazi demokrácia, undoritó szemetek, már régen ki kellett volna mindet söpörni , ez a szekta a legmocskosabb a világon,,,,
gina
Meleg kis szemét öt kellne megbüntetni hazudozás lopás csalás miatt,
Qqberci
Akkor ezen túl büntetlenül ki lehet plakátolni, hogy O1G egy szemérmetlen tolvaj f@szkalap?
justhpeter
Mekkorát változott a világ !!! Már a NER-söpredéknek is van méltósága ! Ezek szerint már a méltóságot is lopják. Mert ugye az, hogy megdolgoztak érte szóba sem jöhet.
jáger laszló
És majd jön a kisbíró és kidobolja így teszi közhírré!!Elvégre ő is a ,médiához tartozik!!??
nemdebár!!!???:
csak ennyi
barátilag
J.L.
Pálinkás Pál
ez egy kétélű fegyver, remélem az ellenzék rácuppan, és ömleni fognak a fidesz lopásairól a cikkek, elvégre max helyreigazítás lesz belőle ...
FLETÓ
@Shikari: Mennek be a lipsik! @Istenakinincsen: + @m73: !
Persze nekik elég 1 priccs is!
FLETÓ
@Shikari: Jól írtad! ELLENSÉGI! Nem ellenzéki, ugyanis nincs normális ellenzék!
FLETÓ
@Shikari: Szibéria? Vagy még keményebb büntetés?
FLETÓ
@Shikari: Ott is az Észak-koreai szekció!
FLETÓ
@Shikari: A Sió-csatornán keresztül felúsznak a USS Biden fedélzetén!
Clavigo
@Shikari: @FLETÓ: Szopjátok le egymást. ,gyökerek.
Clavigo
@Shikari: :):):) te oláh biiiirka...:)'):):): dolgozzál muzsik.:):)
Edebácsi
A szabad rágalmazás törvénye. (Pedig még a büntit is a mi pénzünkből fizetik ki,... már, ha kifizetik!)
Pálinkás Pál
@FLETÓ: @Shikari: szövegértés, fideszbarmok...?.. " a jövőben NEM LENNE BÜNTETHETŐ rágalmazás és becsületsértés miatt, aki a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására. "...
nagybetűvel kiemeltnek melyik részét nem értitek ótvarok..?
Menőmanó
Ebből az fog kisülni, hogy a fidkányok hazudhatnak, rágalmazhatnak, sértegethetnek orrvérzésig, az ellenzéket meg az első nekik nem tetsző szónál bíróságra adják, és egy valag pénzre megbüntetik.
FLETÓ
@Pálinkás Pál: Nézd már meg erre mit írt @Sakk Matt: barátod!!! Aztán kezdj el gondolkodni!
Pálinkás Pál
@FLETÓ: aha...értem, ti csak a címet olvassátok, aztán máris megy a pofázás...
FLETÓ
@m73: Faszom se szólt hozzád! Vagy te vagy @Pálinkás Pál: is egyben???
Aki Én
@Maccska: Aza gond agyatlan, hogy 100 sajtóperből 90-et a fidesz-sajtó bukik.
ómió
Bolsi hazugságcsillapítónak szánják?
Aki Én
@ómió: Nem. Ez a bolsi fidesz-sajtót nem csillapítja, te idióta hazudozó!
kulabombaafityiszre
Akkor a halász-kocsis buzi duót is bátran a nevén lehet nevezni.
Ket hulye kocsog mondaná fekete pákó.HAHAHA
jáger laszló
Ez arra lesz jó,hogy elszabaduljon a médiában az obszcén,primitív bazso stílus
Ennyi a magyar nyelv védelmében!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Aki Én
@Maccska: Hogy te mivel nem hülyíted magad...
Emmersson71
@Maccska: Most ezt bontsd le főműsoridőre! Ne szerda de 11 óra vagy szombat éjjeli időpontra.
Dr. Proktor
Az apa férfi, az anya nő, a gyerek is nő, a mini szterelnök pedig Orbán Viktor...
ómió
@Aki Én: Most meg, idiótája, a hazugbolsi vénátokat hazudnád másra!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.