A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) minimum öt százalékos évközi, visszamenőleges nyugdíjemelést sürget.

Szorul a hurok Orbán körül: kedvenc szavazói követelnek tőle több pénzt

Hol a pénzünk, Doktorminiszterelnök úr? Forrás: Pixabay

Az ok, hogy független elemzők szerint az idei infláció meg fogja haladni a Fidesz-kormány által remélt 15 százalékos mértéket. A szervezet elnöke, Juhász László szerint a nyugdíjasokat magasabb infláció sújtja, mert jobban dráguló termékeket kell vásárolniuk – írja a Népszava.

Az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is – mondta Juhász.

Az elnök még április 17-én levelet küldött a kormánynak, melyben évközi emelést sürgetett, de választ eddig nem kapott

- írja az mfor. Juhász megvárja a héten esedékes inflációs KSH-jelentést, de ha a következő napokban sem reagál megkeresésére a kormány, akkor személyesen Orbán Viktor miniszterelnökhöz, az Idősek Tanácsa elnökéhez fordul.

A NYUSZET szerint sürgősen minimum 5 százalékos, visszamenőleges, évközi nyugdíjemelésre van szükség ahhoz, hogy legalább a vásárlóértékét megőrizze az ellátás. A kormány erre az évre 15 százalékos inflációval számolt, ehhez igazította a januári, kötelező emelést is. Elemzők szerint azonban a valós infláció 18-20 százalék körül lesz az év egészében.

Juhász László felhívta a figyelmet:

a nyugdíjas infláció magasabb, mint az átlagos, hiszen az idősek, főleg az alacsony nyugdíjból élők, pénzük nagyobb részét a bőven az átlagos infláció fölött emelkedő élelmiszerekre, gyógyszerekre költik.

Így jön ki, hogy a nyugdíjas infláció átlagosan 27 százalék körül volt az év első három hónapjában. Ez pedig magasan a januári 15 százalékos nyugdíjemelés fölött van, hiszen majdnem a duplája, és az egyenlítésre a "13. havi nyugdíj" sem volt képes – mondta, majd hozzátette, ez utóbbi ugyanis nem emelés, hanem egyszeri juttatás.

Többen írtak már levelet, vagy keresik fel személyesen a NYUSZET-hez tartozó nyugdíjas szervezetek vezetőit, hogy csináljanak valamit, mert hó végére nem marad pénz ennivalóra – mondta Juhász László. Sokan képtelenek kiváltani az összes gyógyszerüket, másoknak a számlák kifizetése jelent gondot.

Körülbelül 300 ezer idősnek 100 ezer, míg 600 ezer nyugdíjasnak 130 ezer forint alatt van a havi pénze, akiknek egy

egyszeri, 50-100 000 forint közötti segélyt kért a NYUSZET még tavaly, de reakció erre sem érkezett a fideszes kormánytól.

.

Forrás: Népszava, mfor
Fotó: Pixabay

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@vacsi: Ennél bárki jobb, aki nem lop és nem hazudik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@verőce21: pedíg a holdról is látszik!
verőce21
"nem látom, hogy itt nagy megélhetési válság lenne egyelőre: tele vannak az utak autóval a 600 forintos benzinárak mellett, nem lehet a jó éttermekbe már hétköznap sem helyet kapni, a wellness szállodák is csúcson pörögnek..." - Balogh Levente nagyvállalkozó
jáger laszló
Orbán még nem döntött,pedig az ő szava a döntő!!!
Gondolom L hiszitek!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
csak úgy....
@verőce21: örvendek leventének a saját bünbakodnak ,mert ö mondta és nem te! :) - akkor elöszörre mi a faßnak loptad ki a levente buta szájából? :)
-hiszen minden fidesz levente elégedett...
ómió
Pedig Böszme efftárs ezt egy havi nyugdíj lenyulásával "egyből kompenzálná"!
simmering73
Nyuszet ti nyuszik vagytok. 5%-ot? Elment nektek az eszetek? Miközben minden továbbra is 15-30%-kal drágul. 10-15% lenne a reális.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.