Egyre több nyugdíjat kell kifizetni a kasszából, aminek egyre alacsonyabb a bevételi oldala – az államnak fontos dolgokra nem maradhat pénze.

Elszáll a nyugdíjkassza hiánya a kormány számításai szerint

Illusztráció: Pixabay.com

A napokban jelent meg Magyarország legújabb konvergenciaprogramja, egy dokumentum az ország gazdaságáról, amit a kormány az Európai Unió Tanácsához és az Európai Bizottsághoz nyújt be. A Portfolio.hu most a nyugdíjügyekről szóló részét elemezte a dokumentumnak.

Eszerint az állami nyugdíjkiadások most látott 8-9 százalékos GDP-arányos értéke 2040-re 9,7 százalékra, 2050-re 11,2 százalékra, 2060-ra 11,9 százalékra, míg 2070-re 12,4 százalék emelkedik.

Ezalatt az idő alatt a GDP arányában a nyugdíjbiztosítási járulékbevételeket is nézve egészen szomorú kép rajzolódik ki. A 2019-ben látott 7,7 százalékos GDP-arányos nyugdíjbiztosítási járulékbevételei arányszám 2030-ra 7,4 százalékra csökken és az előrejelzés szerint 2070-ig itt is marad. Ez azt is jelenti, hogy

A nyugdíjkassza hiánya az előttünk álló évtizedekben látványosan felfúvódik, a kormány jóslata szerint 2070-re eléri az 5 százalékot.

A nyugdíjkassza fenntarthatatlansága nem változik, a folyamatosan újrakeletkező hiányt a kormány a központi költségvetésből pótolja, melynek következtében a költségvetésnek más kiadási célokat kell hanyagolnia, évről évre több száz milliárd forint értékben.

A dokumentumból az is kiderül, hogy a kormány továbbra is kitart azon várakozása mellett, hogy idén 15 százalékos lesz az átlagos infláció, viszont ezt az előrejelzést már a legtöbb elemzőház megkérdőjelezi, ezek sokkal inkább már 18-19 százalékos átlagos pénzromlási ütemet tartanak valószínűnek.

A kormány azzal számol, hogy 2024-ben 6 százalék lesz az átlagos infláció, vagyis jelen tudásunk szerint a nyugdíjasok is ekkora emelésben részesülhetnek jövőre január elsején.

Forrás: Portfolio.hu
Fotó: Pixabay.com

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Talán mégsem kellett volna ellopnni a MANYUP-ot...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@Peller Anikó: Egyelőre Mészáros buxa nevén vannak.
lusta
@sgl: SZóval ma már senki sem akar emlékezni, töketlen ellenzék meg pláne, arra, hogy a manyup ellopásakor elmondták, így lesz a nyugdíjak vásárlóértéke megtartva, a nyugdíjasok a manyup nélkül a föld-trafik tolvaj ártunknak és qurmányunknak köszönhetően egy kánaáni szinten fog élni.Selmeczi kiflicsücsök szenatorinya nagy rinyálásából semmi sem jött be. Illetve a realisták jóslatai jöttek be.
gina
Most panaszkodunk??? nem kellett volna ellopni ,szemét patkányok !!!
ómió
@simmering73: Nekem!? Miközben ti "törlitek el a múltat végképp"!?
ómió
@Eladott Ország: Csak nem azt irigyled tőle, hogy ő - ellentétben a bolsi fajtátokkal - mindig képes volt kigyógyulni a politikai "kudarcösvényekre" tévedten bekövetkezett tévképzeteiből, miközben ti ugyanazt morzsolgatjátok már Kun Béla efftársatok óta!?
Csak Norisz és senki más
Ha ez igaz, május 12-én már nem lesz nyugdíjad!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.