Május 15-től helyjegyes lett a balatoni InterCity vonat, a nyári előszezon zsúfoltsága miatt.

Jól megszívta, mert országbérletet vett – most ugyanúgy fizethet

Pár dologról elfelejtettek szólni az országbérlet kiagyalói. Forrás: Pixabay

A feláras vonatokra viszont már nem érvényes az országbérlet – közölte a Telex kérdésére a MÁV. A Balaton környékén ingázók most nem örülnek, bár ők több Siófok és Keszthely között közlekedő vonatot és a Volánbusz járatait is használhatják a munkába vagy iskolába járáshoz.

Egy Balaton környékéről ingázó utas május 8-án vette meg az országbérletet. Az addigi 71 200 forintos ár helyett a 18 900 forint „igen csalogató volt”. Az országbérlet az első napokban még azt adta, amit vártak tőle, amikor azonban május 15-én beköszöntött a MÁV-menetrendben a balatoni előszezon, akkor jött a meglepetés:

Reggel a Tópart IC-hibrid vonaton szembesültünk vele, hogy nem vagyunk jogosultak azt használni, nekem a teljes szakaszra jegyet kellett váltanom pótdíj ellenében. Természetesen a különbözet megfizetése nem lehetséges

– írta a pórul járt utas.

A MÁV tájékoztatott: a május 15-től kezdődő előszezoni menetrendben a kétóránként induló Balaton IC-n kötelező a helyjegy váltása az expresszvonati és az InterCity vonatrészbe is. A vonat tehát a szezon elején a várható zsúfoltság miatt helyjegyes lett (ahogy eddig a megelőző években is volt), azaz már nem felármentes. A feláras vonatokra viszont már nem érvényes az országbérlet.

Május 15-től tehát Budapest és Keszthely között közvetlenül valóban nem lehet majd az országbérlettel utazni. Ez azonban csak azokat az utasokat érinti, akik Budapestről utaznának Keszthelyig, vagy fordítva, hiszen az új bérletekkel Siófoktól Keszthelyig számos vonat igénybe vehető, ráadásul a Volánbusz naponta több alkalommal indít közvetlen járatokat Budapest–Keszthely–Budapest között, amelyekre az országbérlet érvényes – írta a MÁV.

Erről a bérlet május eleji árusításakor szó nem volt, az alkalmazás a változáskor figyelmeztetést, jelzést nem küldött, az alkalmazásbeli információk között pedig nem szerepelt

– panaszolta a pórul járt utas, aki már visszaváltani sem tudja az országbérletet.

A MÁV azt ajánlja, hogy az országbérlet vásárlása előtt az igénybe vehető vonatokról a www.orszagberlet.hu oldalon tájékozódjanak az utasok.

Ezen az oldalon egyébként a látogatót a következő mondat fogadja: „2023. május 1-jétől egyetlen bérlettel korlátlanul utazhatunk az egész országban helyközi buszokon és vonatokon.” Szerencsére részletesen is lehet keresni a feláras vonatok és főként azok felármentes szakaszainak teljes listájában is, itt.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

puszt
Tehát nem a sűrítés, további vagonok kapcsolása, hanem árdrágítás, kötelező leültetés (ugye ettől nem fér el több utas?). Ez is illiberálisra sikerült...
Mobil123
"Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál! Fogadja el harc nélkül a csapást, Mit elkerülni még hatalma van. Kedvenc ábrándból tiszta felfogásra." :-)
puszt
Tehát nem a sűrítés, további vagonok kapcsolása, hanem árdrágítás, kötelező leültetés (ugye ettől nem fér el több utas?). Ez is illiberálisra sikerült...
namihami
""Túl szép amit te mondsz
Ahhoz, hogy így igaz legyen""
Egy kis fidesznosztalgia...
vacsi
Előre lehetett sejteni, hogy valami szélhámosság van a dologban...
justhpeter
A fideSS még a saját híveit is átveri.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.