A Portfolio vette észre, hogy a csoporttag nyílt levélben írt arról, miért lépett ki a szervezetből.

Nyílt levelet írt a Korrupcióellenes Munkacsoport volt tagja: "Jelenleg Magyarországnak nincs korrupcióellenes stratégiája"
Fotó: Pixabay

Reszkető Petra, a Budapest Intézet igazgatója, független szakértője több okot is megjelölt, hogy miért lépett vissza a Korrupcióellenes Munkacsoport civil tagságától. 

Ezek között szerepel az is, hogy a jelentkezésekor támasztott feltételek nem, vagy csak részlegesen teljesülhetnek és továbbra sem világos a számára, mi garantálja mindezek belátható időn belüli teljesülését.

Az Integritás Hatóság mellett működő, tíz kormányzati és tíz nem-kormányzati szakértőből álló Korrupcióellenes Munkacsoportból három civil szakértő is távozott, köztük Reszkető Petra – írja a portfolio.hu.

Nyílt levelében kiemelte, hogy a jelentkezésekor, és most is „Elkerülhetetlennek látom a Munkacsoport kormányzati szerepének és társadalmi hasznosságának rendszeres értékelését”.

Emellett továbbra is azt gondolja, hogy a munkacsoport legitimitásának és eredményességének három fontos előfeltétele van:

- A fórum működésének teljes nyilvánossága,
- Annak tisztázása, hogy milyen ügyekkel és témákkal foglalkozik a Munkacsoport – összhangban az Integritás Hatóság stratégiájával és prioritásaival, illetve hogy
- A Munkacsoport munkájának következménye legyen és együttműködésben kialakításra kerüljön egy olyan új hazai korrupcióellenes stratégia, mely érdemi intézkedéseket indít el a korrupciós jelenségek visszafogására a kormányzati-civil-üzleti szereplők összefogásával.

Úgy véli, ezek a feltételek jelenleg nem, vagy csak részben teljesültek és nem világos, mi garantálja mindezek belátható időn belüli teljesülését.

Továbbá, 2023 közepén sem világos még, milyen témákkal és ügyekkel fog kiemelten foglalkozni a Munkacsoport az év hátra lévő részében. Az alakuló ülésen több taggal együtt megfogalmaztam a fél- vagy éves munkaterv igényét. Ilyen munkaterv azonban még mindig nincs és nem egyértelmű, mikor kerülne elfogadásra.

- olvasható a levélben.

Kiemelte: 

Jelenleg Magyarországnak nincs korrupcióellenes stratégiája és miközben a Munkacsoport lehetőséget kapott az új, hazai stratégia tervezetének véleményezésére, nem gondolom, hogy ez a szűk konzultációs folyamat helyettesíti a szakmai, üzleti és társadalmi szereplők szélesebb körével való egyeztetést. A Munkacsoport civil tagjainak észrevételei jelenleg nem nyilvánosak épp úgy, ahogy a stratégiai tervezetet sem tervezi a kormány társadalmi egyeztetésre bocsátani, Kormány általi, júniusi elfogadás előtt közzétenni.

Mint írja, "ez bármilyen stratégia esetében ellehetetleníti a végrehajtást". 

A teljes levél itt olvasható.

Forrás: portfolio

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
"Jelenleg Magyarországnak nincs korrupcióellenes stratégiája"

Jo reggelt.
Itt korrupvio van orbantol kiindulva gyuruzik lefele es atszovi a teljes kormanyzatot es a fideSSt.
Ez csa akkor fog megszunni, ha megszunik orban es a fideSS..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Ahol az korrupció elleni fellépésre adott Eu-s támogatásokat is ellopják- saját céljaikra, meggazdagodásukra elkölti a kormány- ott mit lehet várni, egy gittegylettől, amely csupán azért jött létre orbán kegyelméből- hogy bekösse a szemeket, főleg az Eu-ét. Tisztességes ember ilyenben nem vesz részt...
Csizmás Kond
Nesze semmi fogd meg jól...nincs munkacsoport, nincs munka, nincs terv, nincs stratégia...és nincs amit csináljon mert ugye fogalma sincs az egészhez...
evacica
Miért is lenne, hisz maga a kormány a legkorruptabb! Ezt még törvénnyel is legalizálták! Nem véletlen hogy nem csatlakoznak az EU Ügyészséghez!
Béla333
Az elmúlt 33 év korrupciós bűncselekményeit látva igencsak siralmas, hogy még mindig csak ott tartunk, hogy keresgetjük a startvonat, hogy mit is kellene tenni.
Miközben a lopás változatlanul teljes intenzitással folyik.
ómió
"Korrupcióellenes stratégia", efftársak, itt utoljára még a "privatizációitok" idején volt! Az engedte szétlopnotok a "társadalmi tulajdont"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.