A beszerzés után alig 20 hónappal, feltűnően gyorsan semmisítette meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a 2020 márciusi lélegeztetőgép-beszerzéssel kapcsolatos iratok egy részét – írja a Népszava.

Szijjártóék megsemmisítették a fideszes "gigamutyi" hivatalos iratait – Eltussolnák az életveszélyes lélegeztetőgépeket?

A lap azokra a dokumentumokra hivatkozik, amiket a külügy egy bírósági döntés következményeként volt kénytelen megküldeni a Transparency Internationalnek.

A beszerzett gépek többségét egy pillanatig sem használtuk a járvány idején, mivel egy részük eleve nem felelt meg sem az uniós, sem a hazai szabványoknak, másrészt pedig szakember sem volt elég a kezelésükhöz.

Az ügyben külön csavar, hogy a külügyi tárca a 176 milliárd forint egy részét, 9 millió dollárt (2,8 milliárd forintot) nem is GR Technologies SDN BHD-nek (a gépeket beszerző malajziai cégnek – a szerk.) utalta, hanem közvetlenül a tulajdonos-cégképviselő Datuk Vinod Sekhar magánszemély számlájára továbbította. A szerződés alapján a másik két cég hongkongi, illetve szingapúri bankokban vezetett folyószámlaira is érkezett magyar közpénzkifizetés.

A Transparency International már 2021-ben szerette volna megismerni az ezzel kapcsolatos iratokat, többek között arra volt kíváncsi a szervezet, hogy milyen módon zajlott az a kiválasztási folyamat, amelynek a győztese végül a maláj cég lett.

A KKM pár nappal ezelőtt a – harmadfokú – kúriai ítélet jogerőre emelkedése után arról tájékoztatta a Transparency-t, hogy GR Technologies SDN BHD nevű gazdasági társaság átláthatóságával kapcsolatban keletkezett iratokat már 2021. november 15-én, vagyis a szerződés aláírását követő 20 hónap elteltével megsemmisítették.

A selejtezés egészen kapkodósra sikerült, elvégre a 20 hónap meglehetősen rövid, ha csak abba belegondolunk, hogy egy mezei villanyszámlát is 5 éven át vagyunk kötelesek megőrizni.

Az átláthatóságra vonatkozó kérdéseket a kormány pedig azzal kente el, hogy a beszerzéseket követően módosította az államháztartási törvény vonatkozó passzusát, mely így már kimondja, hogy az egészségügyi vészhelyzettel kapcsolatos beszerzések esetén a partnercég automatikusan átlátható szervezetnek minősül, még ha egy sötét kapualjból pisszeg is kifele ballonkabátban.

Azt azonban nem mondta ki a törvény, hogy az átláthatóságról keletkezett dokumentumokat azon melegében meg is lehet semmisíteni, viszont a Kúria kedvező ítélete után a KKM mégis csak a megsemmisítést igazoló egyoldalas „jegyzőkonyvet” küldte el a Transparencynek.

A Kúria ráadásul elfogadta a KKM azon igen abszurdnak tűnő érvelését is, hogy a szerződés előkészítése során egyetlen írásbeli adat, diplomácia távirat, email, szerződéstervezet, a hatalmas összegű kifizetést előzetesen jóváhagyó, úgynevezett kötelezettségvállalási irat, de még csak feljegyzés sem keletkezett, magyarán szóban egyeztettek le a maláj céggel egy 176 milliárdos beszerzést.

Mindezek ismeretében a lap szerint még hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy megismerhessük, már ha egyáltalán megismerhetjük, hogy ki és milyen előzmények után döntött arról, hogy a magyar állam szerződést kössön a GR Technologies-szal, majd a szerződések alapján 176 milliárd forintnyi közpénzt költsenek el.

Forrás: HVG, Népszava

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Magyarán szóban egyeztettek le a maláj céggel egy 176 milliárdos beszerzést." Már csak ezért az egy ügyért is szájba kéne vágni a létező összes hatalmon levő fideszes csürhét, de inkább hagyjuk, hogy idióta törvényekkel b@sztassák az embereket. Ha nem igazolható, mire és hogyan ment el a pénz, az lopás. Az pedig bűncselekmény. Valahol a sötétben felpislákol egy Elios Led lámpa is. A lopás nyomait olyan szorgalmasan tudják eltüntetni. Hiába na legalább ehhez értenek,ha már a kormányzás nem megy. Értünk lopnak és tőlünk. Nem látom az ellenzék jogász csapatának megdönthetetlen érveléssel alátámasztott feljelentését a hűtlen kezelésről, korrupcióról. Nem hiszel a mi szeretett miniszterelnök urunknak? Személyesen ő vette át?! Mennyit fejlődtünk már a dajcstompika fémtelepre emigrált beléptetőkapui óta. Nagyjából csak 36x-os a szorzó, és ez is jobban fejlődött, mint a 2 ügy közötti 20 év! Ha a maláj közvetítő a jutalékból vett egy repülőgépet és egy yachtot, akkor a " bátorak " zsebében vajon mennyi landolt?!
uploads.disquscdn.com/images/e296ff8dac881eeaa7e386d8b23d9082dc12af326177f685e42aea0a84979b3b.jpg?w=800&h=594
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
A fidexesek előbb utóbb magukat is ledarálják +lássátok!!??
Ami késik,nem múlik!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Eladott Ország
Ahogy maszkot sem adtak, pedig minden európai ország legalább a legveszélyeztetettebb rétegeknek ingyen adott védőmaszkokat. Abban az Ausztriában, amit ugyebár nemsokára utolérünk, a postaládákba dobták be. A magyar kormány ugyancsak sokszorosan túlárazva vásárolt egy maszkgyártó gépsort, amiről hasonlóan a szuper vakcinagyárhoz, azóta sem hallottunk egy szót sem. Alighanem ott porosodik egy raktárban, ahogyan a lélegeztetőgépnek nevezett használhatatlan játékszerek százai. "Eddig 390 millió forintot emésztett fel a 300 milliárdért beszerzett lélegeztetőgépek parkoltatása" írta az Átlátszó 2022. novemberében. 176 milliárd forint ? Kit érdekel! Na de a Nokiás doboz hé ! ( ez a fideszesek valósága) És különben is, a dollásbaloldal kapott 1.5 milliárdot külföldről...
Dr. Proktor
A NAV-nál meg kell lenniük a másolatoknak...
Csak szólok!
csipetke
@Dr. Proktor: 08:09 Ezek attól is megszabadultak, ez szinte biztos. Nem mellesleg azt mondták,hogy az üzletek egyrészét szóban intézték. Milliárdos üzleteket szóban...Ez is csak az orbán-falkában fordulhat elő..
Aki Én
,,nepszava.us/szijjartot-es-orbant-bortonbe-kellene-csukni-a-lelegeztetogepek-miatt/"

,,A Külügyminisztérium másfél évvel ezelőtt megsemmisítette a brutálisan túlárazott és használhatatlan kínai lélegeztetőgépek beszerzésének legfontosabb iratait, melyek alapján megállapítható lett volna a bűncselekmény elkövetése. Saját bevallásuk szerint ledaráltáták a kínai lélegezetőgépeket közvetítő malajziai GR Technologies nevű cég átláthatóságát igazoló papírokat is. Ez egy tipikusan olyan cég, amelyet korrupciós üzletekben való közvetítésre találnak ki, majd a tranzakció után eltűnik, ezért nem marad elkövető.

A Külügyminisztérium eljárása a bizonyítékok megsemmisítésének minősül. Orbánt és Szijjártót éppen ezért kellett volna azonnal őrizetbe venni és letartóztatni, mert annak egyik indoka az, hogy fennáll a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye. "
ómió
@szegfue: Szóval, nem a járvány csillapodott, hanem a lélegeztetőgépek miatt "fogyik a magyar"!? Így píszí hazudnotok!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.