Nem lesz évközi nyugdíjemelés, legkorábban a novemberi korrekcióval nőhet az idősek ellátása. Az Orbán-kormány nem tartja indokoltnak az évközi nyugdíjemelést.

Itt az újabb pofon az Orbán-kormánytól: Hiába kérték ezt az idősek képviselői, nem tartja indokoltnak a kabinet az évközi nyugdíjemelést

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára felszólal a központi költségvetés címrendjének az Integritás Hatósággal összefüggő módosításáról szóló előterjesztéshez benyújtott bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 24-én. MTI/Balogh Zoltán

Hiába kérték az idősek képviselői évközi emelést az Orbán-kormánytól, az államháztartásért felelős államtitkár szerint a Központi Statisztikai Hivatal adatai nem indokolják ezt.

Szinte biztos, hogy nem lesz évközi nyugdíjemelés, legkorábban a törvényben is előírt, a valós inflációhoz igazított, novemberi korrekcióval nőhet az idősek ellátása

– erről tájékoztatta a Népszavát a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke. Juhász László elmondta: a magas infláció miatt évközi kiegészítő emelést sürgető, április 17-én küldött, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek postázott, de a kormánynak címzett levelére az államháztartásért felelős államtitkár válaszolt.

Banai Péter Benő kifejtette, hogy a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok azon kérését, hogy az ellátásokat júniusban vagy júliusban év elejéig visszamenőleg emelje a kormány legalább 3 százalékkal. Pedig a szakértő szerint indokolt lenne további 1,2, és 0,3, vagyis az idei 3 százalékkal számolva összesen 4,5 százalékos emelés is. A két plusz tétel a tavalyi és a 2020-as, inflációtól elmaradó nyugdíjemelés pótlása lenne. Idén az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is.

Juhász László a levélben azt is kérte, hogy főleg az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt a 150 ezer forintnál kevesebb ellátásból élők kaphassanak egy egyszeri támogatást. Az ehhez szükséges forrást nem feltétlenül a nyugdíjrendszeren keresztül lehetne biztosítani, hanem akár a szociális ellátás keretein belül megoldani – mondta. Ám erre is elutasító válasz érkezett – írja a Népszava.

Banai Péter Benő kifejtette, hogy a kormány fontosnak tartja a nyugdíjak reálértékének megőrzését, és rámutatott, hogy 2010-től 2023-ig 90 százalékkal nőtt a nyugdíjak értéke. Juhász László szerint ez szakmailag nem korrekt válasz, hiszen nem a nominális-, hanem a vásárlóérték számít, ami pedig nemhogy nőtt, hanem csökkent. Kijelentette: érdemi és konkrét kérésére szakmailag kifogásolható, általános válasz érkezett. Ebből azt a következtetést vonta le – mondta –, hogy levelezéssel nem lehet előre jutni, ezért most azt kéri az államtitkártól, legyen egy személyes találkozó a minisztérium és a nyugdíjasok képviselői között. Az erről szóló felkérést tegnap küldte el.

Forrás: Népszava, 24.hu

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Aszonygya, nem indokolt. Lehet tovább menni, nyuggerek, nincs itt semmi látnivaló. Különben is, kimerült a kassza, annyit kellett az Orbán-Zrt-nek dugni, Brüsszel se küld, a kínaiak már jelzálogot tettek a fél országra, gondoljátok, hogy ti vagytok a legfontosabbak? Öregek vagytok már, ne nevettessétek ki magatokat!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vacsi
Ha emelik a nyugdíjakat, azonnal emelkednek az árak is... Ott vagyunk, ahol a part szakad!
bence
@Philip Marlowe: ! Nem lesz rezsiemelés ! Miközben 6 szeresére emelték a gáz és az áram árát , bevezetve a Rendszerhasználati díjjal , ami a fogyasztás közel hatszorosát teszi ki !
bence
@ágimami: ! Efelől kétséged se legyen !
ágimami
@bence: Sajnos semmi kétségem nincs!!!
dr. prédikátor
majd lesz az ingyenélő erdélyieknek meg az ukránoknak !!!
verőce21
Így meg lehet bolondítani pénzzel az embereket...! A 13. havi nyugdíjról van szó: az a pénz csak egy hónapban, februárban teszi boldoggá a nyugdíjasokat...!
De a következő hónapokban, években már nagyon hiányzik a jövedelmükből, mert nem épül be a nyugdíjalapba...!

A legnagyobb szemfényvesztés a 13. havi nyugdíj, mert így nem érvényesül a nyugdíjasok jövedelmében a "kamatos kamat" csodája...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.