Az új szocho intézkedések mellett, a kormány tovább erősíti az állampapírok helyzetét, mégpedig azzal, hogy azok reklámozására kötelezi a bankokat – írta meg a hvg.hu.

Az állampapírok reklámozására kötelezi a kormány a bankokat

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az államkincstár újabb állampapír-értékesítési pontjának megnyitója, a zuglói kormányhivatalban 2023. március 8-án.

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, egy új kormányrendelet alapján, a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva, július 1-jétől kezdve az adott időszak végéig a személyi jövedelemadó mellett (amely 15 százalékos), a jövőben a megtakarítások kamatjövedelme után 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) is be kell fizetni. Fontos kiemelni, hogy ez az új adó nem vonatkozik az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelemre és az állampapírok kamatára.

Megírta a hvg.hu, hogy egy másik rendelet kiegészíti ezt a lépést, amely kötelezi a bankokat arra, hogy október 1. és december 31. között "figyelemfelhívó értesítésben" mutassák meg minden számlatulajdonos magánszemély számára, hogy mekkora hozamot érhetett volna el az, aki 100 000 forintot, 500 000 forintot és 1 000 000 forintot fektetett be vagy jegyzett állampapírba és azokat folyamatosan tartotta. A jogszabály pontosan meghatározza, hogy a Diszkont Kincstárjegy, a Kincstári Takarékjegy és a Bónusz Magyar Állampapír közül legalább egy típusba történő befektetéssel elérhető hozamot kell bemutatni. Emellett ki kell írni, hogy mekkora kamatot érhetett volna el az ügyfél a háztartások által elhelyezett forintbetétek átlagos évesített kamatlábával

Az értesítés formáját Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök rendelete határozza majd meg.

Mindez arra emlékeztet, amit már tíz éve bevezettek többek között a villanyszámlákon: feltűnően meg kell rajtuk jelölni, hogy a rezsicsökkentés nélkül mennyivel többet kellene fizetni az energiáért.

A kormány tovább erősíti az állampapírok pozícióját egy új intézkedéssel. Az április végi rendeletet, amely csak július 1-jétől lép hatályba, módosították azzal a kiegészítéssel, hogy az értékpapíralapok - ideértve a kötvényalapokat, részvényalapokat és vegyes alapokat – portfóliójában legalább 60 százalékban értékpapíroknak kell lenniük. Emellett az értékpapíralapoknak és ingatlanalapoknak legalább 20 százalékban kötelesek tartaniuk likvid eszközeiket magyar állam által kibocsátott diszkont kincstárjegyekben, ha legalább 20 százalékos részarányban Magyarországon kibocsátott és forgalmazott eszközöket tartalmaznak.

Forrás: hvg.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
A rezsiszámlákra felírt dolgok is csak hazugságok, ami a maffia kormányt népszerűsítené.
Ez is! Milyen baromság már az, hogy egy bank a saját terméke (befektetés, betét, stb) helyett arra próbálja rábeszélni az embereket, hogy a maffia kormánynak adja oda a pénzét - állampapírokon keresztül.?!
Béla333
A rezsiszámlákra felírt dolgok is csak hazugságok, ami a maffia kormányt népszerűsítené.
Ez is! Milyen baromság már az, hogy egy bank a saját terméke (befektetés, betét, stb) helyett arra próbálja rábeszélni az embereket, hogy a maffia kormánynak adja oda a pénzét - állampapírokon keresztül.?!
Emmersson71
A 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett a jövőben 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) is meg kell fizetni a megtakarítások kamatjövedelme után – derül ki a Magyar Közlönyben szerda este kiadott kormányrendeletből.

Az esti fociünnep közben kiadott jogszabály igen komoly szigorítás tehát, amely csaknem megduplázza a kamatokra terhelt közterhek mértékét, méghozzá egy olyan időszakban, amikor a magas infláció miatt így sem könnyű reáljövedelmet produkálni a megtakarításokból.

Magyarán ez azt jelenti, hogy majdnem megduplázódik a közteher mértéke, száz egységnyi hozamból 85 helyett csak 72 marad a lakosságnál.

A Portfolio szerint a 13 százalékos szocho bevezetésével két célja lehet a kormánynak: egyrészt a lakossági állampapírok irányába terelnék a lakossági megtakarításokat, másrészt növelni szeretnék a költségvetési egyensúlyt, azaz az állam bevételeit.

www.napi.hu/magyar-gazdasag/szocho-ado-megtakaritas.772010.html
CsipkeRózsa
Nincs sehol olyan ágazat, szervezet, csoport, stb., ahol fel mernének lépni egységesen a kormány őrült törvényei, hülye tanácsadók ötletei ellen??
Giovanni Alba
@CsipkeRózsa: ma, 18:31
Nincs, mind azt lesi, hogyan tudna ebből is hasznot húzni.
Összefogás? Egységes érdekképviselet?
A szomszédban, Romániában a pedagógusoknál van.
"A jövőre hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvény értelmében a kezdő pedagógusok fizetése nem lesz kisebb az országos bruttó átlagbérnél. A fizetéseket több szakaszban emelik 2026-ig.
Múlt hét hétfőn, egy ezt megelőző kétórás figyelmeztető sztrájk után tömeges munkabeszüntetésbe kezdtek a romániai tanügyi dolgozók.
A szakszervezetek azt ígérik, hogy a sztrájk mindaddig tart majd, amíg a kormányzat nem áll elő egy elfogadható reformjavaslattal.
A követelések közt szerepel a tanügyi alkalmazottak fizetésének azonnali emelése, az alkalmazottak évenkénti inflációhoz való igazítása, a túlórák és a pótlékok kifizetése, az ingázás költségeinek megtérítése és a fel nem használt pihenőnapok kifizetése.
A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség szerint több mint 150 ezer pedagógus és további 60-70 ezer kisegítő személyzet vett részt a sztrájkban. A romániai felsőoktatási szakszervezetek is szolidaritási sztrájkot tartottak a közoktatási dolgozók mellett."
Egy vicc szerint a pokolban csak egy üst mellett nincsenek őrök. A magyarázat szerint ott magyarok főnek, ha egyikük ki akarna mászni, a többiek visszahúzzák.
Keserű humor, de sajnos igaz.
balos
A nemzethy kurmány a Béka kölcsön papírt akarja bevezetni!Na ezt már egyszer megették az emberek,mert a horti dúlta országot ennek "örve" alatt építették újjá!Olyan szerencsések a jelenleg a Vérmegyeri urak,hogya támogatóik ezt nemzethy dicsőségként fogják benyelni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.