A kamatadó mellett a magánszemélyeknek újabb adót kell fizetniük a kamat- és hozamjövedelmük után – számolt be a bank360.hu. Ez azt jelenti, hogy az állampapírok további előnyökhöz jutnak, mivel azok hozama már eddig is adómentes volt.

Újabb adót szabott ki a kormány a magánszemélyekre – kiterjesztették a szochót

Forrás: Pixabay

Szerda este megjelent rendeletében újabb adóval sújtotta a kamat- és hozamjövedelmeket a kormány. Az új rendelkezés szerint a veszélyhelyzet ideje alatt a magánszemélyeknek 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) kell fizetniük a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján kamatjövedelemnek számító (a kamatjövedelmet terhelő személyi jövedelemadó alapjaként figyelembe vett) összeg után. Ezt a terhet a 15 százalékos kamatadón felül kell megfizetni. (Az értékpapírok eladásából származó árfolyamnyereséget és az osztalékot eddig is terhelte a szocho.)

A július 1-én hatályba lépő szabály a bank360.hu szerint nem vonatkozik az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelemre, a magyar állampapírok hozamára pedig azért nem, mert arra nem kell kamatadót fizetni.

A 13 százalékos szochót nem minden kamatadó köteles jövedelem után kell megfizetni. A fizetési kötelezettség az alábbiak szerint alakul a veszélyhelyzet fennállta alatt:

a banki betétek, fizetési számlák kamatjövedelme esetében a rendelet hatálybalépését követő időszakra járó kamatra,

lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára,

nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott értékpapírok (kötvények, befektetési jegyek) kamatjövedelme esetén a rendelet hatálybalépésétől megszerzett értékpapír kamatára, hozamára,

a magánszemélyt teljes egészében a rendelet hatálybalépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre, ha a kamatjövedelem olyan vagyoni érték (például a nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény, az értékpapír), amelyből az adó levonása nem lehetséges (ilyenkor az szja alapja a vagyoni érték szokásos piaci értékének, a nyereményalapnak az 1,18-szorosa),

a rendelet hatálybalépésétől kötött biztosítási szerződés szja-törvény szerinti kamatjövedelemként megszerzett biztosítói teljesítésére,

a rendelet hatálybalépésétől nyújtott tagi kölcsön kamatára.

A szocho kiterjesztésével a költségvetés nem csupán többletbevételhez jut, hanem a befektetőket még jobban a magyar állampapírokvásárlására sarkallja. Ezek hozama már eddig is adómentes volt, és mivel szochót sem kell utánuk fizetni, a hozamelőnyük még nagyobb lesz a többi befektetési lehetőséghez képest.

Erre ráerősít még egy másik új rendelet, amely szerint a magyarországi székhelyű hitelintézeteknek 2023. október 1. és 2023. december 31. napja között egy alkalommal figyelemfelhívó értesítést kell küldeniük a náluk bankszámla szerződéssel rendelkező magánszemélyek számára.

A figyelemfelhívó értesítésben a hitelintézetnek számítással, áttekinthető táblázatos formában be kell mutatnia, hogy a meghatározott referencia-időszakban mekkora hozamot érhetett volna el, aki 100 000 forintért, 500 000 forintért és 1 000 000 forintért a magyar állam által kibocsátott, magánszemélyek által is megvásárolható állampapírt vásárolt vagy jegyzett és folyamatosan tartott.

A figyelemfelhívó értesítésben a 2022. október 1-jén a legutoljára kibocsátott és vásárolható vagy jegyezhető Diszkont Kincstárjegy, a lakossági állampapíroknál a Kincstári Takarékjegy és Bónusz állampapírok közül pedig típusonként legalább egynek be kell mutatni az elérhető hozamát.

A hitelintézetnek a figyelemfelhívásban a felsorolt összegekre azt is be kell mutatnia, hogy a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, a háztartások által elhelyezett forintbetétek átlagos évesített kamatlábával az ügyfél mekkora kamatot érhetett volna el. Az értesítő tartalmát és formáját Rogán Antal általános politikai koordinációért felelős miniszter határozza meg.

Forrás: bank360.hu
Fotó: Pixabay

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Finom üzenet a kormány részéről, hogy akkora vajban vannak, ahol már a legkisebbért is le kell hajolniuk. Emlékezve a manyup lenyúlására azt mondhatjuk, hogy tolvajként jutottak hatalomra és tolvajként is fignak elkotródni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Edebácsi
Ezzel a külföldi bankokba terelik a jelentősebb pénzeket.
Így lesz még érthetóbb a nagy kínai, azeri, türkmén,stb. rajongás! Ott már nem állnak EU-kontroll alatt!
SÍva
@lampa laz: Kihagytad Gyurcsányt! Mert ugye eltelt 12 év és még mindíg ő a hibás mindenért! (Nem jobb ő sem!) Szerintem nem lenne szabad pártokra szavazni! Csak emberekre kellene! A pártok tünjenek el végleg mert csak egy újabb maffia banda az egész! Jelentkezzenek hozzáértő emberek politikusnak, mondják el mit tennének a haza és az emberek érdekében. Ha tetszik szavazzunk rá, ha nem válasszunk mást! És ! És legyen felelősségre vonható! Nincs az, hogy egyik napról a másikra kitalálok valami új adót, sarcot! Belegondolt már valaki, hogy az szja 15 % az összevont tb 18 % (egészségügyi hozzájárulás és nyugdíjjárulék, ez is megér egy misét) az 33 % levonás minden hónapban! A munkáltató fizet még a bruttó bér után 25(28)%-ot, most pontosan nem tudom. Szóval a bérből hazaviszünk 67%-ot. Elmegyek a boltba és szinte minden után megfizetem a 27 %-ot. Tehát valójában a bér 60 %-a elmegy adóba! Jó reggelt emberek! Figyeltek! Dolgozunk látástól mikulásig 40 %-ért!
simmering73
Jó lesz időben kiüríteni a bankszámlákat, nehogy más ürítse ki.
lampa laz
@SÍva: ()14:05) 71 éves vagyok, ezalatt az idő alatt sok mindent megéltem, de megérteni ennyi idősen sem vagyok képes, h hogyan engedhettük meg ennek az idiótának, h a hőn áhított szabadságunkat, demokráciát lerombolja, pedig 2007-ig ellenzekiként még üvöltve kiállt ez is ezekért a dologért. 13 éve nyomorít bennünket és haggyuk szónélkül és ez borzasztó. Nem az ellenzékre kell itt várni, mert azok szart sem érnek, hanem az embereknek kellene kiállni és elzavarni a pcsába ezt a szemét, tolvaj bandának.
lampa laz
@simmering73: Akinek van esze és megtakarítása így tesz, és nem állampapíba rakja át. Azt már bebizonyították, h az ilyen pénzeket egy tollvonással megszerzik maguknak. Azért vetetik az állampapírokat, h abból finanszírozzák az ország működését, meg saját táboruk etetését, mert nem jönnek az Eu-s pénzek. Aztán majd ha lecseng ez a dolog, hoznak egy rendeletet, h visszavásárolja az állam, (persze bagóért) a kötvényeket még mielőtt túl sokba kerülne neki a magas kamatok kifizetés. Majd az lesz az indok, h megvédtük a befektetéseket.
SÍva
@lampa laz: Akkor láttunk sokkal jobb napokat is mint most! Most töltöttem a 60-at. Nem vagyok egyik tábor híve sem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.