A KSH szerda reggel kiadott számai azt mutatják, hogy lefelé tart a magyar ipar, de a gazdaságfejlesztési minisztert mintha ez nem hatná meg.

Magyarország gazdasága nyitott, a világ minden részéről várja a beruházókat

- mondta szerdán a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapest Peace Forum konferenciáján a gazdaságfejlesztési miniszter.

Miközben épp hanyatlik a magyar gazdaság, Nagy Márton ünnepel: "A magyar gazdaság továbbra is egy híd marad"

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapesti Békefórum nemzetközi konferenciáján 2023. június 7-én. MTI/Soós Lajos

Nagy Márton a fejlődés gyorsításával, a fejlettségi szint emelésével indokolta a tőkebefektetések ösztönzését.

Magyarország közvetítő szerepet tölt be kelet és nyugat, valamint a külföldi és a belföldi vállalatok között, gazdasága a fejlesztéseken és a békés kapcsolatokon alapszik

- tette hozzá.

A tárcavezető szerint a GDP-arányos beruházási ráta és a kivitel az elmúlt évek válságsorozata ellenére is kimagasló, ilyen célokra a kormány továbbra is jelentős támogatásokat biztosít. A beruházási csúcs idén 20 ezer milliárd forint fejlesztési összeggel ismét megdőlhet, és a következő években további növekedés várható, túlnyomó részük ipari beruházásként hasznosulhat. Az ázsiai partnerek aránya egyre jelentősebb, miközben az európai tőke, azon belül a német jelenlét továbbra is hangsúlyos.

A keleti nyitás mellett a Balkán ugyancsak egyre fontosabb a magyar gazdaság számára, akárcsak a már itt tevékenykedő külföldi vállalatok ösztönzése, hogy újabb fejlesztéseket vállaljanak belföldön

- hangsúlyozta.

Nagy Márton különösen a növekedésösztönző, felzárkózást segítő tőkebefektetéseket részesítené előnyben, ezzel együtt sürgette a kutatási, fejlesztési, innovációs (k+f+i) kiadások arányának bővítését a költségvetési kiadásokon belül. A befektetési támogatásoknak se a foglalkoztatás legyen a feltétele mostantól, hiszen Magyarországon ma már szinte nincs munkanélküliség. Sokkal nagyobb szükség volna arra, hogy a magántőke minél nagyobb arányban járuljon hozzá a k+f+i-kiadásokhoz, és segítse a magyar beszállítókat a termelékenységük javításában – fogalmazott.

A tárcavezető előadását úgy zárta, a magyar gazdaság továbbra is egy híd marad, amely nemcsak a Kelet és Nyugat közötti kapcsolatot teremti meg, hanem a szolgáltatások és az ipar között is. Ugyanakkor Nagy Márton szerint „mindenképpen vannak vertikálisan és horizontálisan is tennivalók”.

A Mol stratégiai tevékenységekért és üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója attól tart, hogy a külső körülmények még sokáig nem kedveznek az európai gazdaságoknak. Bacsa György a rendezvényen megjegyezte, hogy az EU sokat veszíthet az ukrajnai háborún, amelynek még mindig nem látni a végét, de már eddig is jelentősen emelte az energiaköltségeket, és közben az energetikai átállásra szintén óriási összegeket kellene költenie a kontinensnek.

Emin Emrah Danis energetikai szakértő, az isztambuli Moben Consulting tanácsadó alapítója úgy látja, hogy az energiapolitika tervezhetetlenné vált, világszinten felborult a kereslet és kínálat egyensúlya. Európa ebben a helyzetben nem teszi jól, hogy atomerőműveket állít le, földgázzal helyettesíti a szenet, és cseppfolyósított gáz behozatalával fedezné a szükségleteit, miközben továbbra sem képes lemondani az orosz energiahordozókról.

Petr Drulak korábbi cseh külügyminiszter-helyettes, a pilseni West Bohemia Egyetem professzora úgy fogalmazott, hogy az európai vezetők mintha nem látnák tisztán a nemzetközi helyzetet, és csak ártottak az uniós tagállamoknak az Oroszország elleni szankciókkal. A zöld átállás számos feltétele is hiányzik a kontinensen, az EU energiapolitikáját sokkal észszerűbben, gyakorlatiasabban, ideológiamentesen kellene irányítani – tette hozzá.

KSH: 8,3 százalékkal csökkent az ipari termelés áprilisban

Áprilisban az ipari termelés volumene 8,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal mérséklődött, a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás márciushoz mérten 2,5 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Csak két alág kibocsátása nőtt: a legnagyobb súlyú járműgyártásé, valamint a villamos berendezés gyártásáé.

A termelés az év első négy hónapjában 4,3 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

Az ipari termelés áprilisi részletes adatait június 14-én közli második becslése alapján a KSH.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
,,Informális körökben hall sztorikat arról a Magyar Telekom volt vezérigazgatója, hogy fokozódik a nyomás a külföldi tulajdonú cégeken a magyar kormány és leágazásai részéről, hogy engedjék át üzleti érdekeltségeiket. Ehhez adott esetben nem is kell konkrét fenyegetés, elég, ha egy erős kormányzati háttérrel rendelkező, befolyásos ember teszi meg a visszautasíthatatlan ajánlatot, a pszichológiai hatás működik – mondja a Dellában Christopher Mattheisen, reagálva azokra a hírekre, amelyek szerint az itt működő német vállalatok aggódnak a kormányzati körök agresszív üzleti terjeszkedése miatt."

24.hu/kulfold/2023/06/07/podcast-della-christopher-mattheisen-interju/
Béla333
A hablatyolás, a mellébeszélés nagyon megy a maffiózóknak, de mi van, ha a leendő befektető megkérdezi a honfitársát, hogy miért is vonul ki az országból és az a következő rémhíreket mondja neki:
1./ Egy éjszaka képesek olyan új szabályokat hozni, aminek zsebbevágó következménye van. Nem csak a magánszemélyeknek, hanem a vállalkozásoknak is.
2./ Ő és a cége meg azért vonul ki, mert egy maffiózó felkereste egy visszautasíthatatlan ajánlattal.
Hát ő köszöni szépen, de inkább másutt keres lehetőséget...
Sámannus
Ez a zsírdisznó hálypacni tevékeny részese a gazdaság szabadesésének.
jesz
eddig azt hittem, hogy Navracsics beszél egyfolytában hülyeséget, természetesen szemrebbenés nélkül...
...nos megvan a másik ilyen nagyotmondó...szintén szemrebbenés nélkül tud népet hülyíteni.
pacal
Meg kell értened, hogy itt ölni kell!
Meg kell ölni pár embert, hogy valami változás legyen.
Belecsúsztunk a Balkánba - ott így megy!

Gondolkozz el ezen - ölni kell, hogy valami változás legyen!
Meg kell ölni valakit valamiért - már itt tartunk!
Nessy
Nagy Márton politikai tisztánlátását nem zavarják a tények! Ezert mond ilyen kapitális valótlanságokat!
Macskaszem
Ezt a krumplifejű ökröt még hazudni sem tanították meg rendesen. Mindig lebukik.
namihami
"A magyar gazdaság továbbra is egy híd marad"
És pontosan olyan híd, mint a lombkorona felett átívelő polgármesteri ""csoda"". Ez is, az is a gazdaság ""szá/A/rnyalásának iskolapéldája!
Néro2
Nagy Idióta Márton hablatyolását hallhatta a mélyen tisztelt publikum.
Hogy ennek a fejéből is milyen nyúlhájas dísznyófejhús pörkütet tudna rittyenteni a rezsim Szilárd pacalmackó.
Bár most nem ér rá Tűr-vényt ír a barma.
Rezsim Tűr-vényt.
Azzal van elfoglalva.
balos
@Néro2: A tömeggyilkosaink a hóhérjaikra bízzák a törvények kitalálását!AMI csak a "jobbágyságra" vonatkozik,mint a közép kortyban!A vármegyei pacalok meg híznak a moslékunkon!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.