Alig fél éve alapították a Tokaj-Hegyalja Egyetemet, máris 75,5 milliárd forintot kapott az államtól az egyetem fenntartója. Úgy tűnik a tokaji vidék most különösen fontos lett a kormány számára, nemrégiben Orbán Ráhel szőlőbirtokokat vett ott.

Ömlik az állami támogatás Orbán Ráhel kedvenc vidékére – Milliárdokat kapott a friss egyetem

Fotó: MTI/Vajda János

75,5 milliárd forintos pénzbeli juttatást ítéltek meg 2021–2022 fordulóján a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványnak. A pénzt az éves beszámolók alapján túlnyomórészt éven túli lejáratú állampapírban, illetve diszkont kincstárjegyben tartja az alapítvány, amelynek vezetője akkoriban Stumpf István volt, aki korábban kormánybiztosként vezényelte le az egyetemi modellváltást.

Ha a tanárok vagy a diákok között osztanák el ezt a pénzt, akkor fejenként közel kétmilliárdot kapnának, de ilyesmiről szó sincs: a pénzt túlnyomórészt éven túli lejáratú állampapírban, illetve diszkont kincstárjegyben tartja az alapítvány, amely már a kamatokból is több milliárdos bevételhez jut – ami az államnak ugyancsak kiadás.

Hogy a vagyonjuttatást pontosan mire kapta az alapítvány a kormánytól, homályos. De nem az egyetemi feladatok ellátására, mert arra évenként 1 milliárd 670 millió forintot kapnak az államtól. Nem is a vagyonkezelő alapítvány működtetésére, mert arra évi 400 milliós apanázs jár – írja a 24.hu.

A 24.hu által kikért alapító okirat szerint a 75,5 milliárd forintos juttatást a vagyon növeléseként adta az alapító, azaz a kormány, „az alapítvány céljainak megvalósítása érdekében”. Az alapítvány céljai pedig annyira tágan vannak megfogalmazva, hogy kis túlzással szinte bármire lehet fordítani a felsőoktatástól a klímavédelmen át az ifjúsági sporttevékenységeken és a kultúrán át a körkörös gazdaságig.

Kérdeztük az egyetemi alapítvány kuratóriumát, hogy miért kapták, mire fordítják ezt a hatalmas summát, de két hét elteltével sem reagáltak megkeresésünkre.

Forrás: 24.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

telegdilaci
@ómió:Miért is kell nekünk egy Tokaj hegyaljai egyetem kinek van rá szüksége kik és mit fognak ott tanulni? ez is egy újabb pénzlopásra lehetőség!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Eladott Ország: Az a belügyminiszter nem Horváth Balázs volt?
AMORÁLISOK
CSALÁDI vállalkozósdi fideszes módi uj tán valakinek? erre szavaztatok? ja itt van egyétek
jáger laszló
Már csak azt kell L dönteni ,hogy ki nyert ezzel
Tokaj!!??
Ráhel!!??
Hát nem is tudok választani!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
@telegdilaci: Egyetem?! Nektek!? Bolsiknak!? Tényleg felesleges! Lopni diploma nélkül is képesek vagytok, sőt(!), de még az aljasbolsi hazudozás is "gördülékenyen" megy számotokra nélküle! Nyilván a pénzt is direktben imádja lopni a tetübolsi fajtátok - Mutyigeri efftársatoknak se volt ehhez egyetemre szüksége!
ómió
@Eladott Ország: A bolsi elmeosztályról próbálsz "irányítani" másokat, bolsiék fajkreténje!? Ne gyötrődj, mert csak még hülyébb leszel, mint @AkikretÉn: efftársad!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.