Közel három évtized után bukott le a zaklató szerzetestanár.

Zaklatta a rábízott gimnazistákat egy győri szerzetes

Illusztráció: Pixabay.com

Gimnazista fiúkat zaklatott egy győri bencés szerzetes – írja a Szemlélek.hu. Úgy folytatják, maga az ügyben érintett Szent Mór Bencés Perjelség tájékoztatta a nyilvánosságot, így a Szemlélek szerkesztőségét is azokról az esetekről, amelyek a közösség tagjait is megdöbbentették.

A bencések tájékoztatása szerint 2018 májusában több bejelentést is kapott arról Hortobágyi T. Cirill, a Magyar Bencés Kongregáció prézes-apátja, hogy az 1990-es évek közepén a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban fiatalkorú sérelmére az egyik szerzetestanár sorozatos érzelmi, hatalmi és szexuális abúzust követett el. Még abban a hónapban vizsgálóbizottságot állítottak fel.

A bizottság a három – a bántalmazások idején fiatalkorú – áldozat bejelentését valósnak és megalapozottnak találta. A tettek kimerítették a szexuális bántalmazás bűncselekmény fogalmát.

A konkrét cselekmények büntethetősége elévült – írják. Az ekkor már nyugállományban lévő szerzetestanárt így csak az egyházi bíróság büntette. A Győri Egyházmegyei Bíróság ítélete a bencés rendből történő elbocsátás és laicizálás (azaz elbocsátás az egyházi szolgálatból) volt. A döntés 2023 áprilisában lett jogerős.

Ezúton is bocsánatot kérünk a sértettektől és minden érintett személytől, akinek fájdalmat okoztunk. Az áldozatokat lehetőségeink szerint igyekszünk támogatni, segíteni. A sértetteknek civil (büntetőjogi) jogsegélyt nyújtottunk, továbbá pszichológiai tanácsadást és terápiát kínáltunk fel

– olvasható a bencések közleményében.

Forrás: Szemlélek.hu
Fotó: Pixabay.com

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Pedig ilyet csak Bite efftársnak szabad!
Havanagi
Három évtized!Szörnyű,hogy hány gyereket tett ez alatt tönkre egy életre.A zsirdisznó miért nem ezzel foglalkozik a hülye, debil,korcs, ovodások átműtése agymenése helyett??!!Szabadítsa már rá a katolikus egyházakra a vérebét Pintért!!Ja! Neki a család az első! Vérhazug, szenteskedő SÁTÁN!!!
namihami
""...bencés rendből történő elbocsátás és laicizálás (azaz elbocsátás az egyházi szolgálatból) volt.""
Ez aztán büntetés volt! Már majdnem olyan, mint a 19.000 pedofil fotóért kirótt féléves felfüggesztett! A csuhás ügye világi szinten el is évült!
A nemfidesz közeli bíróságok amúgy is értenek az elrettentéshez! Ha nem itélkeznek, akkor még szigorúbbak!
Clavigo
Elég xar ügy ...( kaleta like- olja a tèmát)..
ómió
Pedig ilyet csak Bite efftársnak szabad!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.