Már a populista párt szavazói sem hisznek a „baloldali médiatúlsúlyról” szóló propagandának.

Már a fideszesek is rájöttek: tűrhetetlen módon bánik a sajtóval Orbán

Az árokásás fideszes politikája ezen a téren is elképesztően romboló hatású. Forrás: Pixabay

Elfogadottá vált a média politikai befolyásolása Magyarországon – írja a Media 1. A Mérték Médiaelemző Műhely és a Medián Közvéleménykutató Intézet elemzése szerint a megkérdezettek igen rossz véleménnyel vannak a sajtóról. Csak a válaszadók negyede szerint lehet a magyar médiából jól tájékozódni. A válaszadók 75 százaléka szerint a magyar nyelvű sajtó elfogult. Az egyik politikai oldal véleménye mindig nagyobb hangsúlyt kap, mint a másiké – és az arány 2020 óta lényegében már nem változott.

A válaszadók elsöprő arányban, 88 százalékban gondolják, hogy a Fidesznek van nagyobb befolyása. Még a Fidesz-szavazók 76 százaléka is érzékeli a kormánypárt befolyását, az ellenzéki szavazók pedig szinte maradéktalanul így gondolják (98 százalék).

Szomorú, de a teljes népesség 21 százaléka valamennyire elfogadhatónak tartja, hogy politikai szereplők beleszóljanak egy újság tartalmába. A megkérdezetteknek csak a fele gondolja úgy, hogy ez a gyakorlat egyáltalán nem elfogadható.

Még az ellenzéki szavazók közt is vannak, akik el tudják fogadni a politikai szereplők beleszólását egy szerkesztőség munkájába (16 százalék). Furcsa, hogy a kormánypártiak közel kétharmada tartja inkább vagy teljesen elfogadhatatlannak a kézi vezérlést.

A teljes népesség 63 százaléka szerint nagyon jellemző, további 31 százalék szerint előfordul a politikai befolyás és mindössze 1 százalék gondolja úgy, hogy ez soha nem fordul elő. Az ellenzéki szavazók túlnyomó többsége (82 százalék) szerint ez nagyon jellemző, míg a kormánypárti szavazók körében csak fele ennyien (41 százalék) gondolják ugyanezt.

A kutatás szerint a legmegbízhatóbb hírforrás az RTL, amit a HVG és a Telex követ, míg a lista alján az Origo, a TV2, a megyei lapok és az M1 szerepel. Az átlagos hitelességi értékek mögött azonban nagyon komoly különbségek láthatók pártpreferencia szerint: gyakorlatilag teljesen ellentétesen ítélik meg a médiamárkákat a kormánypárti és az ellenzéki szavazók.

Nem igaz viszont az a feltételezés, hogy a médiafogyasztók többsége nagyon egyoldalúan tájékozódik: a válaszadók 41 százaléka néz olyan hírforrást, aminek nem hisz.

Forrás: Media1
Fotó: Pixabay

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
"A legmegbízhatóbb hírforrás az RTL, amit a HVG és a Telex követ, míg a lista alján az Origo, a TV2, a megyei lapok és az M1 szerepel."

Ó Rigó, te vagy az alja mega kurnincs.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
izéke
@Maccska: a fidesz talán vett magának? A lófaszt! Összerabolta
simmering73
Hát ha ennek felismeréséhez 13 év szükségeltetett, akkor bizton kijelenthető, hogy ezek 150 évig fogják szívni a nép vérét.
human
Még a fideszes médiaalapítvány vezére is kormánykritikus médiát olvas szívesen. Ezt ő maga mondta egy interjúban. Fogyaszthatatlan számára a propaganda média. Igaz másnap gyorsan áthelyezték egy másik pozícióba.
Ez TÉNY.
Béla333
Az igazság az, hogy a magyar sajtó soha nem működött úgy, ahogy egy erővel rendelkező, a politikusi hatalmat/elitet ellenőrző hatalmi ágnak működni kellene.
Részt vettek az elmúlt 33 év kormányai bűncselekményeinek, korrupciójának, egymással való összejátszásának az eltussolásában. A választók állandó manipulálásával, hülyítésével biztosították a hátteret, hogy az ország kifosztása zavartalanul működjön.
A pitiánerségük bizonyítéka, hogy ezért az aljas munkáért morzsákat kaptak, az egy-két médiás kivételével, akik azért ki tudták követelni maguknak a hallgatásuk árát!!!
Péter2
Ezért nem nézek , olvasok , és hallgatok olyan hírforrást amihez a kormánynak köze van ! Sőt tv és rádiót sem hallgatok ami magyar nyelvűt amit az országból sugároznak , evvel kizártam a fideszes propagandát , és a talpnyaló , pl énekesek , stb folyamatos agitálását !
Péter2
Persze , hogy rájöttek , mert amit hall, az a fideszes propaganda , siker sikerre halmozás , ilyen jó még sohasem volt az ország történelmébe , csak épp ezeket a sikereket a lakosság nem éli meg , sőt rosszabbul él, évről évre , kezd a lakosság egy része átlátni a narancsködön , ha ezek lemorzsolódnak , akkor a maradék megrögzött mindegy hogy él, csak a fidesz még egy millióan sem lesznek , és előbb utóbb, el fog jönni a fordulat ez 100% biztos !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.